Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2018. 05. 26. – szombat 12:30 – ECHO-TV

XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat Pilisszentiváni Regionális Elődöntője / A Mánteleki turistaház és erdei iskola átadó ünnepsége / Szent György Kupa – Rendőrségi dolgozók vadászlövész versenye / ÍGY KÉSZÜL… – Reviczkyvel az Erdőben – A Bakonyban – werkfilm

Still0521_00015

XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat Pilisszentiváni Regionális Elődöntője

Egész napos szabadtéri programmal várta az érdeklődőket a IV. Parkerdő Kupa Pilisszentivánon 2018. május 12-én, szombaton.A változatos programokat ígérő rendezvény már 8 órakor elkezdődött a versenyre jelentkezők regisztrációjával, és este 18 óra körül zárutl a Pilisszentiváni Fúvószenekar koncertjével.

A látványos versenyszámok közben kisállat bemutató, erdei élményprogramok, szerszám- és fakitermelőgép-bemutató és zenés programok is helyet kaptak a pilisszentiváni Sportpálya, a Villa Negra és a Pilisi Parkerdő Zrt. területén.

Still0518_00025

A Mánteleki turistaház és erdei iskola átadó ünnepsége

Május 17-én volt Dabas Mántelken a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. új turistaházának és erdei iskolájának avatása. Az esemény a gyóni Mesevár Óvoda zeneklubos nagycsoportosainak műsorával kezdődött, majd Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mutatta be környéket és a beruházást.

A környéken lakóként különösen örült e szép beruházásnak. Bár a Budapesti Erdőgazdaság erősen kötődik a Honvédelmi Minisztériumhoz, mégis fordítanak energiát a közjóléti beruházásokra is. ” – emelte ki Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár beszédében.

Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere: “Nagy öröm a 17 ezer lakosú város polgármestereként és a térségben élő 35-40 ezer ember nevében ez a beruházás.“  Balogh László plébániai kormányzó (Római Katolikus Egyházközség Táborfalva) szentelte meg a házat kívül és belül.

Still0510_00021

Szent György Kupa – Rendőrségi dolgozók vadászlövész versenye

Több, mint tíz év után ismét megrendezték a Szent György Kupa rendőrségi dolgozók vadászlövész versenyét április 28-án, Ravazdon, a KAEG Zrt. Magyalosi Lőterén.

A jó hangulatú versenyen a versenyzőknek egyaránt bizonyítani kellett sörétes és golyós lövészeti tudásukat is.A versenyen résztvevők helyszíni jelzései és azt követő megkeresések egyértelműen bizonyítják, hogy a verseny méltó folytatása a korábbi Vas Megyei Rendőr Többtusa versenynek. A 2018. évi versenyt Dr. Aranyász Csaba nyerte meg, a második helyen Simonyi Ottó végzett, a harmadik helyezett pedig Kovács Hegedűs Péter lett.

Still0521_00018

ÍGY KÉSZÜL… – Reviczkyvel az Erdőben – A Bakonyban – werkfilm

A Reviczkyvel az Erdőben az Bakonyerdő Zrt. területére látogatott el, mely a Dunántúl egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidéke. Műsorvezetőnk elsőként a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát tekintette meg Ugod-Huszárokelőpusztán Csiszár Adrienn erdei iskola vezetővel. Az erdei iskola jól kiépített infrastruktúrát biztosít az ott zajló nevelési és oktatási munkához. A szállóépületen belül tanterem ad helyet számos vizsgálódó eszköznek, mint pl. távcső, mikroszkópok, szakkönyvek, nagyítók, bogárvizsgáló eszközök, oktatótablók, stb. Az épületet rejtő 4 hektáros gondozott parkban elhelyezett madárodúk segítségével megfigyelhetjük a park madarainak költési szokásait, nyomon követhetjük fiókáik fejlődését.
A felállított meteorológiai állomás adatai alapján nyomon követhetjük az időjárás változásait. A kialakított sportpálya, szalonnasütő, kültéri játszótér a szabadidő aktív eltöltését szolgálják. A tanulók és a szervezett csoportok a programok, túrák, kirándulások során, tantermet,
eszközöket, jól képzett szakvezetést igényelhetnek. Kísérő szakemberrel barangolhatnak a környék erdeiben, és saját maguk fedezhetik fel a természet szépségeit, a környék látnivalóit.

Still0515_00003

Második helyszínként Adrienn elvezetett minket a Bakonybéli Pörgöl-barlanghoz is, mely a Száraz-Gerence völgyében, a völgyfenékhez képest mintegy 50 m-es magasságban fekszik. A barlangot a mészkő repedéseibe, hasadékaiba a felszínről beszivárgó víz oldó hatása hozta
létre. Járatainak teljes hossza kb. 25 m, de a mintegy 18 m hosszú és 3-5 m széles előcsarnoka a domináns. Oldaljáratait vasráccsal zárták le. Tetején, oldalán és hasadékaiban a mészkőben kialakult barlangokra jellemző sokszínű és többféle alakzatot formáló cseppkő
bekérgeződéseket figyelhetünk meg, az oldalfalakban pedig könnyen kivehetőek a kb. 200 millió évvel ezelőtt itt élt tengeri élőlények, a Megalodon (Megalodus) kagylók megkövült maradványai. A barlangban 14 védett és fokozottan védett denevérfaj fordul elő, egyike a
Bakony legforgalmasabb denevér nászhelyeinek. A falon lévő nyomok alapján tudjuk, hogy hajdan népes szülőkolónia élt itt. Tél végén érdekes sztalagmit szerű jég képződmények figyelhetők meg a barlang talapzatán. A többszöri régészeti feltárások eredményeként
bebizonyosodott, hogy már az ősember idején is lakott volt. A barlang felszerelés nélkül is járható. Hazánkban minden barlang törvényes védelem alatt áll!

További részletek a Reviczkyvel az Erdőben sorozatunkban!

Premier műsorunkat 2018. május 26-án, szombaton 12:30 órakor, az ismétlést május 27-én, vasárnap 07:35 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/filmtar/

www.hazaivadasz.hu