ÍGY KÉSZÜL… – Reviczkyvel az Erdőben – A Mátrában, a Bükkben – werkfilm – 215. – 2018.05.19

A Reviczkyvel az Erdőben az EGERERDŐ Zrt. területén található Szalajka-völgybe látogatott el. A Szalajka-völgy völgy évente több százezer kirándulót fogad. A vendégek elégedettségéért szükséges a minőségi erdei szolgáltatások mellett a völgy rendszeres „közjóléti” karbantartása és szociális kiszolgáló helységek üzemeltetése. Műsorvezetőnk ebbe a háttérmunkába tett betekintést a Gloriett tisztáson.

A Szilvásváradi Erdei Vasúton is tettünk egy utazást. Az 1900-as évek elején épült kisvasút hálózat sok-sok ember életével összefonódott. Napjainkban a 4,5 km-es kisvasút Szilvásvárad egyik fontos turisztikai attrakciója, melyet évről-évre egyre többen keresnek fel. ÉMOP pályázatból több fejlesztést hajtott végre az EGERERDŐ Zrt., így megállók újultak meg és egy dízelmozdony hibrid meghajtást kapott.

A Fátyol vízesésnél és a Szabadtéri Erdei Múzeumban erdei iskola foglalkozáshoz is csatlakoztunk. Antal József a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola vezetőjével.

2017. április 18-20. között az Északi –Középhegység több régiójában is óriási törés- és dőléskár sújtotta a bükki és a mátrai erdőállományokat. A hirtelen bekövetkezett nagy havazás hatására, a kizöldült fák fajra, korosztályra való tekintet nélkül törtek, dőltek, hajoltak meg, sokszor komoly méretű foltokban is. Összességében több mint 100 ezer bruttó köbméter faanyag vált áldozatává az áprilisi hónak, melyből csupán 87 ezer köbméter felkészítését engedélyezte a hatóság. A kárral leginkább sújtott Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdészetek és a térség fakitermelő vállalkozásai erőn felül dolgoztak a feladat megoldásán. A káresemény áthúzódó hatásai várhatóan meghatározóak lesznek a társaság gazdálkodásában az elkövetkező 2-3 évben. A hókár és a erdészet területén jelentős tűzkár felvételezésében a szilvásváradi kollégák új eszközt használnak, drón felvételeket értékelnek ki a károsodás területének és mértékének megállapítására, melyet műsorvezetőnk is kipróbált.

További részletek a Reviczkyvel az Erdőben sorozatunkban!