Ajánló – HAZAI ERDÉSZ – 2017.09.09– szombat 12:30 óra – ECHO-TV

Örökerdő gazdálkodás – A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Türingiai Államerdészet közös együttműködése /   VI. STIHL Regionális elődöntő Bükkzsércen / Ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése a Gemenc Zrt.-nél / Lombkorona sétány és tanösvény átadó ünnepség a Mecsekerdő Zrt.-nél

Still0904_00019
Örökerdő gazdálkodás – A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Türingiai Államerdészet közös együttműködése

A Pilisi Parkerdő Zrt. közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását.
Az örökerdő-eszme megismerése, a szükséges tapasztalatok elsajátítása érdekében idén második alkalommal szerveztek továbbképzést a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészeténél, melynek során a német kollégák a Parkerdő szakembereivel közösen egykorú faállományok örökerdővé alakításának első lépéseit jelentő munkákat mutatták be.

Still0904_00022
VI. STIHL Regionális elődöntő Bükkzsércen

Bükkzsércen zajlott le a STIHL országos fakitermelő bajnokságának utolsó regionális fordulója. A versennyel egy időben vadásznap is megrendezésre került, melynek keretében rengeteg program várta a látogatókat: kitüntetések átadása, favágó -és rönkhúzó verseny, STIHL Timbersports bemutató, vadételfőző verseny, trófeabemutató.
Idén 14 csapat mutatta meg tudását, az első helyet az Északerdő Zrt. szerezte meg.

Still0904_00008
Ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése a Gemenc Zrt.-nél

A Gemenc Zrt. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös fajtabemutató szakmai napot szervezett augusztus 29-én, Tolnaszigeten.
A közös rendezvényen a nyár és a fűz fafajok génmegőrzési eredményeinek hasznosítását mutatták be az erdőgazdálkodás és a növénynemesítés terén.
„A megváltozott környezeti feltételek mellett az erdőgazdálkodás és a természetvédelem céljainak összehangolása a génmegőrzés és a növénynemesítés tekintetében fontos szakmai feladat.” – emelte ki Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen.
A génmegőrzési és szelekciós nemesítési programok eredményeként létrejött fekete nyár, fehér fűz géngyűjteményeket és szaporítóanyag-forrásokat a szakmai napon a NÉBIH munkatársai mutatták be.

Still0830_00000
Lombkorona sétány és tanösvény átadó ünnepség

Átadásra került a Mecsekerdő Zrt. új közjóléti létesítménye a Nyugat-Mecsekben. A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza mellett épült lombkorona sétányt és tanösvényt augusztus 29-én avatták a Sás-völgyben.
Dél-dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya az Erdő Háza mellett 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkoronasétány épült.

Műsorunkat 2017. szeptember 9-én, szombaton 12:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!