Génmegőrzési stratégia a biodiverzitás védelmére – 2017.04.20

Napokon belül megkezdődhet a génmegőrzési stratégia koncepciójának közigazgatási egyeztetése

A teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő tervezet a Kárpát-medence őshonos haszonnövény- és állatfajait kívánja védeni – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a témában tartott sajtótájékoztatón. 

A tárcavezető hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium a génmegőrzésre kiemelt figyelmet fordít, mivel az őshonos fajok Magyarország nemzeti örökségeink, kincseink, a haszonállatoknak és növényeknek kiemelkedő szerepük van a mezőgazdaságban. Hozzátette, hogy a genetikailag értékes állományok védelme nem csupán nemzeti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a biodiverzitás védelmét nemzetközi szerződések írják elő, az őshonos fajok ráadásul a génmódosítás terjedése miatt is egyre inkább felértékelődnek.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a haszonnövények és a haszonállatok génmegőrzése terén Magyarország kiemelkedő szerepet tölt be, a következő években pedig a már jól ismert fajok – többek között a szürkemarha, rackajuh, komondor – mellett újabbak kaphatnak kiemelt védelmet. Nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló kezdeményezés az állami haszonállat-génbanki rendszer és a földművelésügyi tárca háttérintézményeire épülő állami génbanki hálózat kialakításának terve – fogalmazott a miniszter.

A sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte, hogy az ország sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai, a termesztésben eltöltött hosszú idő és az ezzel együtt járó szelekció következtében elsősorban kultúrnövényeinknek, de gazdasági haszonállatainknak is hihetetlen értéket jelentő formagazdasága alakult ki.

Hozzátette, hogy a génmegőrzés szerepe világszerte egyre jelentősebb, de a begyűjtés nem képes lépést tartani a fajok kihalásának ütemével. Az államtitkár jelezte, hogy a génmegőrzéshez kapcsolódó feladatok az Földművelésügyi Minisztérium több államtitkárságát érinti, ugyanakkor nem állami szervezetekkel is egyeztetnek, mivel a magánkézben lévő tenyészetek is számos védett faj fennmaradásáért felelősek. A nemzeti parkok, állami ménesek és felsőoktatási intézmények mellett ezért magánszemélyek és vállalkozók közreműködésére is számít a minisztérium – tette hozzá.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos ismertette, hogy a génmegőrzési stratégia koncepciója kiterjed a génmentésre és a génhasznosításra is. Hozzátette, hogy a tervezet szerint biztosítani kell a szükséges intézkedések jogszabályi hátterét, a szervezeti struktúra kiépítését, biztosítani kell a szükséges beruházásokat és a mintegy 1 milliárd forintos éves működési költséget. Hangsúlyozta, hogy a minisztérium kiemelt feladatnak tekinti a genetikailag értékes állományok bemutatását, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztést is. A miniszteri biztos szerint a tervezett intézkedéseknek még ebben az évben kézzelfogható eredményei lehetnek.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda