Halgazdálkodásra évente mintegy 514 millió forint fordítható – 2017.03.20

Az új halgazdálkodási törvény 2014-től biztosítja és szabályozza a horgászatból és halgazdálkodásból származó állami bevételek felhasználását; ennek köszönhetően Magyarország költségvetésében évente mintegy 514 millió forint áll az ágazat rendelkezésére – közölte a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten egy szakmai konferencián

    Fazekas Sándor, az idén először megrendezett Halak napján tartott tanácskozáson elmondta: a fenntarthatóság elve mentén a halgazdálkodási vízterületek hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése élvez elsőbbséget.
    Hozzátette: a támogatott tevékenységek között megtalálható a kecsege és széles kárász visszatelepítési program, valamint a hazai őshonos halállományokat veszélyeztető nagy kárókatona gyérítésének támogatása. Ebből a forrásból finanszírozható továbbá a Balaton, a Tisza-tó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna halas élőhelyeinek fejlesztése, valamint a halászati őrzést segítő eszközök beszerzésének támogatása is – mondta a miniszter.
    A földművelésügyi tárca vezetője üdvözölte a kezdeményezést, hogy az év egy napján, március 20-án, az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek – a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet (Ma-HAL), az Akvaristák Magyarországi Egyesülete, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetvég (MOHOSZ) – ráirányítják a figyelmet a halakkal összefüggő különböző területekre a horgászattól a turizmuson és a kutatáson, valamint az ismeretterjesztésen át a halgazdálkodásig, a tógazdák munkájáig.
    Fazekas Sándor kiemelte: az utóbbi évek eredményes munkájának köszönhetően mintegy harmadával emelkedett az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon, ami most 6,2 kilogrammot tesz ki. Hozzátette: a halfogyasztás növelését ösztönözheti a halhús általános forgalmi adójának (áfa) mérséklése, erről azonban majd az Országgyűlés dönthet a jövő évi költségvetés tárgyalásakor.
    Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a 2018-as, várhatóan a jövő hónapban az Országgyűlés elé kerülő költségvetési törvény alapján valószínű, hogy a halra vonatkozó áfacsökkentést 2018 január 1-től meg lehet tenni.
    Hozzáfűzte: a MOHOSZ Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete, több mint 400 ezer taggal. A magyar horgászok évente mintegy 9-10 ezer tonna halat fognak ki az ország vizeiből.
    A konferencián  a MOHOSZ és a Ma-HAL stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Németh István, a Ma-HAL elnöke elmondta: a megállapodás biztosítja, hogy a két szervezet közösen tevékenykedjen az ágazat érdekében. Külön kiemelte a magyar őshonos halfajok szerepének növelését.

Forrás: mti, film: Hazai Vadász