Csaknem ötszázmilliárd forinttal több jut természet- és környezetvédelemre a mostani uniós költségvetési ciklusban

3100 milliárd forint fordítható környezetvédelemre a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban, ami 500 milliárd forinttal több, mint az előző időszakban erre a célra rendelkezésre állt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 reggeli műsorában.

A kormány célja, hogy tiszta, egészséges környezetben éljünk. Az ennek érdekében tett intézkedések eredménye már látszik, ugyanakkor a víz-, a levegő minősége, a környezeti állapot javítása folyamatos munkát jelent.

A miniszter kiemelte: Magyarországon az elmúlt években 60 százalékra emelkedett a tisztított szennyvíz aránya a teljes szennyvíz mennyiségén belül. Az egy főre eső üvegházhatású gázok kibocsátása pedig a negyedik legalacsonyabb az unión belül, tehát a klímaváltozás hatásaira is megfelelő választ tud adni az ország.

Fazekas Sándor az egyik legfontosabb teendőnek a hulladékkezelés megfelelő megoldását nevezte, mint mondta, fontos az is, miként néznek ki közterületeink, milyen a határ és erdőink tisztasága. Ezért indította a tárca hat évvel ezelőtt a „TeSzedd!” mozgalmat, amelynek keretében idén már kétszázezer önkéntes gyűjtötte a szemetet. Ez az akció Európa legnagyobb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát.

A gyakran egy évszázad alatt felhalmozódott talajszennyező, vízszennyező források megszüntetése szintén olyan terület, ahol csak lépésről lépésre érhető el eredmény, ahol gyakran nagyon nehéz jogi környezettel vagy földrajzi, illetve táji adottságokkal kell megküzdeni. Jelenleg 48 milliárd forint áll rendelkezésre e feladat elvégzésére. Néhány év alatt háromszázezer tonna veszélyes hulladékot sikerült kiemelni a talajból, és több mint tízmillió köbméter szennyezett talajvizet megtisztítani – emlékeztetett a miniszter.
03A természettudatos szemléletmód kialakítása nagyon fontos, és mindannyiunk érdeke – hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki jó példaként hozta fel, hogy Magyaror-szág elnyerte az Európa Tanács Táj Díját. A tisztánlátás, az eredmények és a megol-dásra váró feladatok összegzéseként elkészült a Magyarország környezeti állapota című kiadvány, amelyet a Herman Ottó Intézet munkatársai állítottak össze. A feladatok megoldásában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számít a civil szerve-zetek, magánemberek segítségére is, mert környeztünk megóvása, az életminőség javítása közös ügyünk.
A „Fűts okosan!” kampánnyal is a szemléletformálás a fő célunk – fogalmazott a tárcavezető jelezve, hogy az FM rá szeretné irányítani a figyelmet arra, hogy nem mindegy, milyen tüzelőanyagokat használunk. Egészséges környezetben szeretnénk élni és ehhez hozzátartozik a GMO mentességhez való ragaszkodás is. De ugyan ilyen fontos, hogy lehetőség szerint a helyben termelt élelmiszert a helyi piacokon vásároljuk meg, ezzel is tehermentesítsük környezetünket. Kíméljük a földet, a levegőt, a vizeinket, ezzel is erősítjük a helyi gazdaságot.

Forrás: FM Sajtóiroda, Fotó: Francz Ilona