Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 135. adás – 2016.11.06– vasárnap 11:00 óra – ECHO-TV

Gímtrófeaszemle a Vértesi Erdő Zrt.-nél / XV.Szentpéterföldi Trófeaszemle a Zalaerdő Zrt.-nél / “Ünnepnapok Kaszón”-Trófeaszemle a Kaszó Zrt.-nél / Szent Hubertusz Mise és trófeaszemle az Uzsai Erdészeti Igazgatóságnál / Trófeaszemle a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészeténél / Dám trófeaszemle és szoboravató ünnepség a Gyulaj Zrt.-nél

1-VertesGímtrófeaszemle a Vértesi Erdő Zrt.-nél

Október 14-én első alkalommal rendezték meg a Vértesi Erdő Zrt. első gímszarvas trófeaszemléjét a társaság Szentgyörgyvári Vadászházánál. Kocsit Mihály vezérigazgató köszöntő beszédében elmondta: a Vértesi Erdő Zrt. 30 ezer hektáron gazdálkodik. Az idei évben 2600 gímvadat ejtettek el, amelynek 28%-a bika. A trófeák átlagsúlya 6,9 kg. A társaság jövőbeli célja, hogy a szomszédos erdőgazdaságokkal közösen tervezzék a jövőt, segítve a tájegységi gazdálkodást.

 

2-ZalaXV. Szentpéterföldi Trófeaszemle a Zalaerdő Zrt.-nél

A Zalaerdő Zrt. XV. alkalommal rendezte meg trófeaszemléjét október 14-én, a Szentpéterföldi Vadászháznál. Szeptember elsejétől október első napjaiig 169 trófeát vittek el bírálatra, ebből 121 db-ot állítottak ki a trófeaszemlén. A szeptemberi terítékből összesen 24 db trófea kapott aranyérmes minősítést, 44 trófea ezüst és 44 trófea bronz minősítést. Az aranyérmes arány az összterítékhez képest 14%. Az összteríték átlagsúlya 7,18 dkg.

 

3-Kaszo“Ünnepnapok Kaszón”-Trófeaszemle

Október 8-án, immáron negyedik alkalommal rendezték meg Kaszón az éves trófeaszemlét “Ünnepnapok Kaszón” címmel , ahol az szarvasbika vadászat idei eredményeit mutatták be az érdeklődőknek a Vadászházuknál található Hubertusz-keresztnél. A rendezvényt Galamb Gábor, a társaság vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: az idei bőgés korábban kezdődött az elmúlt évekhez képest. Az érmes arány hetven százalék, amely kiemelkedően magasnak számít. Az átlagtömeg 7,11 kilogramm. Amennyiben sikerül teljesíteni az idei 100 gímbika lelövési tervet, az érmes arány, akkor is valószínűleg hatvan százalék fölött marad.

 

4-UzsaSzent Hubertusz Mise és trófeaszemle az Uzsai Erdészeti Igazgatóságnál

Szent Hubertusz mise hangzott el az Uzsai Erdészeti Igazgatóság Úrbéri vadászházának parkjában. A rendezvényre a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szervezésében került sor 2016. október 8. napján.
A szentmise a tavalyi évhez hasonlóan, idén is nagy érdeklődésre tartott számot. Simon Sándor erdészeti igazgató szavai után Szalay László vezérigazgató, majd Vezsenyi Imre osztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket. A Hubertusz misét Dr. Renner Sándor plébános celebrálta.

 

5-SEFAGTrófeaszemle a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészeténél

Negyedik éve került Nagysallérban megrendezésre a SEFAG Zrt. trófeaszemléje. Immár a hagyományosnak mondható mustrán a szeptemberi időszakban terítékre került gímbikák, illetve idén – a késő októberi időpontra tekintettel – dámvad trófeák kerültek bemutatásra. Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a Társaság gazdálkodására jellemző szakértelem és következetesség beérett, az idén terítékre hozott gímbikák bírálati kora, trófeatömege is ezt támasztja alá. A trófeaszemlén az elejtett 131 db gímbikából 105 db-nak került bemutatásra a trófeája. Közülük is a legnagyobb trófeatömeggel a Lábod-Dél területről 12,55 kg-al. A legmagasabb bírálati pontot a Lábod-Nyugat területen elejtett bika trófeája érte el a bírálaton 234,66 C.I.C ponttal, melynek trófeatömege szintén impozáns 11,72 kg. Összességében elmondható, hogy 73%-a az elejtett bikák trófeájának érmes minősítést kapott, ami közel 10%-kal magasabb az elmúlt évnél. Figyelemre méltó az is, hogy a bírált trófeák átlagtömege és a terítékre került bikák átlagkora is magasabb az előző évinél.

 

6-GYULAJDám trófeaszemle és szoboravató ünnepség a Gyulaj Zrt.-nél

Október 26-án tartotta meg a Gyulaj Zrt. dám trófeaszemléjét és szoboravató ünnepségét. Rendhagyó módon, idén nem valamely vadászház egyikénél volt a kiállítás, hanem Tamási belvárosában, közvetlenül a Gyulaj Zrt. székházánál megújított parkban. Az esemény külön érdekessége, hogy a szemlével egybekötve szoboravató ünnepséget is tartottak, a parkban ugyanis a régi dámszobor egy új helyi alkotással egészült ki.
A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Király Attila, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkárság titkárságvezetője, Ribányi József, Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Porga Ferenc, Tamási város polgármestere,  Sallay Dániel és Kontur András, a szobor alkotói. A dám szobor leleplezése után megnyitották a dám trófeaszemlét. A Gyulaj Zrt. kezelésében lévő három, különleges rendeltetésű vadászterületeken, a tamási, pincehelyi és hőgyészi vadászterületeken terítékre került dámvad trófeák javát tekinthette meg a közönség.

Műsorunkat november 6-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!