Ajánló – HAZAI ERDÉSZ – 2016.10.23 – vasárnap 11:00 óra – ECHO-TV

STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság/Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének épülete/Átadták a Kőhalmy Vadászati Múzeumot a Soproni Parkerdőben/Tündérkertek V. Találkozója a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

Still0920_00000
STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság

Szeptember 17-én, szombaton, Ráckevén tartották a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét. A STIHL Kft. szervezésében immár 15. alkalommal megrendezésre került versenyen a látogatók szemtanúi lehettek a hazai fakitermelők izgalmas viadalának. Az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelők mellett a katasztrófavédelem, és az erdészeti szakiskolák csapatai is indultak a megmérettetésen. Idén 40 csapat vett részt a döntőben, ahová az ország minden részéből érkeztek versenyzők.

1
Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének épülete

Összesen tíz erdészeti épület újult meg a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában, a fejlesztések a szentendrei létesítmény átadásával zárultak. A Pilisi Parkerdőnél az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó infrastrukturális, természetvédelmi és turisztikai beruházások összköltségvetése meghaladta a másfél milliárd forintot.
Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: egészséges, a jövő generációi számára is felüdülést, tiszta levegőt nyújtó erdők fenntartása a feladatunk, és e feladat ellátásához nemcsak szemléletváltás szükséges, hanem az eszközeinket, a módszereinket, az infrastruktúránkat is fejlesztenünk kell, mert az erdők környezeti terhelése és a klímaváltozás erre kötelez bennünket.
A Szentendrei Erdészet bejáratánál felállított, helyi faanyagból faragott székely kapu a hagyományos erdélyi jókívánsággal („Békesség a bejövőnek, egészség a kijövőnek!”) fogadja az erdészet látogatóit.

Still1004_00019
Átadták a Kőhalmy Vadászati Múzeumot a Soproni Parkerdőben

Átadták a Kőhalmy Vadászati Múzeumot a Soproni Parkerdőben, a Károly-kilátónál szeptember 30-án, amely Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus professzor hagyatékán kívül a parkerdő természeti értékeivel és vadgazdálkodásával ismerteti meg a látogatókat.
Jámbor László, a TAEG Zrt. vezérigazgatója a múzeum átadásán arról beszélt, hogy a múzeumnak helyet adó faszerkezetű épület alsó szintjén egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, ötven férőhelyes tanterem található, ahol a parkerdőt mutatják be, az első szinten az erdő élővilágát, míg a legfelső emeleten a terület vadállományával és Kőhalmy Tamás hagyatékával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Still0926_00007
Tündérkertek V. Találkozója a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

Idén a Budakeszi Tündérkert adott otthont a Tündérkertek Találkozójának, mely szakmai rendezvény tradicionálisan a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, egyben a biológiai sokféleségre hívta fel a figyelmet.
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott az országos Tündérkert kezdeményezéshez, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését. Jelenleg 7 fafaj összesen 888 példánya található ott, 2016-ra pedig már 285-re bővült a támogatott fafajták száma. Az érdeklődők az ünnepélyes megnyitó után megtekinthették a Budakeszi Tündérkert kárpát-medencei és zsámbéki-medencei gyűjteményeit, valamint terepi bejáráson is részt vehettek.

 

Műsorunkat október 23-án, vasárnap 11:00 láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu
www.facebook.com/fhmag
http://www.idokep.hu/erdomezo
www.facebook.com/echotelevizio
http://echotv.hu/hazai-vadasz