A GEMENC ZRT. Ökoturisztikai Központja az év látogatóközpontja – 2016.09.29

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” díj látogatóközpont kategóriájának megosztott I. helyezését nyerte el a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola1

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola2

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola

A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg. Az értékelés fő szempontjai az ökoturizmus alapelveinek való megfelelés, látogató- és családbarát jelleg színvonala, ötletesség és használhatóság voltak.

Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Gemenc kincsei interaktív kiállítás

Gemenc kincsei interaktív kiállítás

Molnárka Tanösvény

Molnárka Tanösvény

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön komplex, családbarát és a mozgáskorlátozottak számára akadálymentes szolgáltatásokat biztosít. A több feladatot ellátó központ a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. Innen indulnak a legérdekesebb és legnépszerűbb gemenci kirándulások, többek között az „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrák” is.  A látogatókat a fogadóépület várja büfével és ajándékbolttal, jegypénztárral, baba-mama szobával, de itt található a Gemenci Erdei Vasút végállomása is, amelyet Lassi megállóhellyel együtt akadálymentesített az erdőgazdaság. A kerekesszékek felemelésére alkalmas, lifttel felszerelt akadálymentesített vagon is rendelkezésre áll. 2 db elektromos terepjáró kerekesszék pedig azt biztosítja, hogy a mozgásukban korlátozottak bejárhassák az erdei utakat, az ökoturisztikai központ közelében lévő arborétumot, vagy éppen felkeressék a Gemenci erdő területén lévő vadmegfigyelőt.

A Gemenc déli kapujában, Pörbölyön 2014-ben olyan ökoturisztikai fejlesztések jöttek létre, amelyeknek eredményeképpen interaktív és élményadó módon jelenik meg a látogatók előtt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilága, valamint látványosan elevenednek meg a magyar erdő- és vadgazdálkodás, a halászat és a méhészet évszázados értékei.

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola3

Gemenc Erdészeti Erdei Iskola

A „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti a látogató számára. Digitális mikroszkóp és gímszarvas csontváz, színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint különleges preparátumok korszerű tárlatkialakítással várják mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő teljes életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

Az idén felújított erdei iskola épületében a tanterem bútorzata teljesen megújult, és berendezése az erdőpedagógiai foglalkozásokon hasznos szemléltető eszközökkel bővült. Az eddigi három nagy hálóterem helyett tizenegy kisebb szoba készült el, az 5-6 ágyas hálótermek mellett 2-4 ágyas, fürdőszobás, légkondicionált szobákat is berendeztek.  A földszinten akadálymentes szoba, vizesblokk és fürdő is helyet kapott, az étteremhez fedett terasz kapcsolódik.

Nagyrezéti Méhészeti Kiállítás2

Nagyrezéti Méhészeti Kiállítás

Nagyrezéti Méhészeti Kiállítás1

Nagyrezéti Méhészeti Kiállítás

Az Ökoturisztikai Központ fejlesztéséhez kapcsolódik a Nagyrezéti Méhészeti Gyűjtemény.  A Baja és Körzete Méhész Klub Egyesületközreműködésével a méhészet tárgyi emlékeit, a méhek munkáját üvegfalu kaptárok és valódi méhcsaládok segítségével mutatják be. A kiállítás mellett gyertyaöntő műhely és előadóterem is található. A gyűjtemény az erdei vasút újonnan kialakított nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen közelíthető meg.

Lassiban – ahol akadálymentesített peron segítségével mozgáskorlátozottak számára is lehetőség nyílik az erdei kirándulásra – a Halászati Kiállítás diorámával és halász szerszámokkal, az erdészház melletti istállóépület pedig egy ártéri terepasztallal és egy halászháló készítő műhellyel várja a kirándulókat. Az erdei vasút ezen megállójának egyik különlegessége a Magyarországon egyedülálló varsamászóka. A szabadtéri játék segítségével a gyermekek játszva ismerhetik meg a dunai halászati kultúra kiemelkedő eszközének, a varsának a működését. A megfáradt turistát pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja. Az Alföldi Kéktúra szekszárdi dombvidékét a bajai Duna-híddal összekötő szakasza közvetlenül érinti a megállót.

Rezét gőzös Lassiban

Rezét gőzös Lassiban

Varsamászóka Lassiban

Varsamászóka Lassiban

A 2014 májusában átadott és még abban az évben az év ökoturisztikai tanösvény első helyezését megszerző Molnárka tanösvény a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjától 8 km-re északra, a Gemenci Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállója között található. A tanösvényen kirándulók a Molnárka (tavi molnárpoloska) segítségével interaktív módon (háromszög forgató, céltávcső, memóriajáték, stb.) ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit. Az ide látogatók többek között információt kaphatnak a gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben élő nagyvadakról, a madárvilágról, az erdei virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról. A tanösvény egyik megállója az időszakos vízjárású Malomtelelő-tó partján található, ahol egy madármegfigyelő toronyból jó szerencsével akár réti sast és fekete gólyát is láthat a kiránduló.

A Gemenc Zrt. az elmúlt évtizedben tervszerűen és tudatosan fejlesztette ökoturisztikai szolgáltatásait. Az erdőgazdaság fontosnak tartja, hogy mind a bakancsos, mind a kerékpáros vagy éppen a vízi turizmus megfelelő színvonalon elérhető legyen az állampolgárok számára. A számos fejlesztést az elmúlt időszakban több díjjal is elismerték. „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2014”, a „Dél-Dunántúl Turizmusáért”, és a mostani, „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” megtisztelő elismerések további fejlesztésekre ösztönzik a Gemenc Zrt.-t.

Forrás: Gemenc Zrt. hu, Fotó: Baricz Árpád / Gemenc Zrt.