FM Kupa – Erdőgazdaságok közötti vadász-lövész verseny – Ravazd – 2016.08.25 – Videóval!

Augusztus 25-én került sor a KAEG Zrt. szervezésében az erdőgazdaságok közötti vadász-lövész verseny záró fordulójára, az “FM Kupára”

A verseny célja az erdészeti kapcsolatok, a vadászati kultúra, a sportkapcsolatok ápolása, továbbá a versenysport népszerűsítése és a versenyzési lehetőség biztosítása volt. A ravazdi lőtéren megrendezett egész napos programot Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár nyitotta meg.

8 10 9 6 7

28

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

A cégek életében fontos, hogy ne csak mindig a munkáról szóljanak a mindennapok, hanem legyenek olyan kikapcsolódási pontok is, ahol egymással sokkal kötetlenebb módon találkozunk. Ezeket a tréningeket csapatépítő tréningeknek szokták hívni az utóbbi időszakban. Ezeken a tréningeken a kollégák eszmét cserélnek egymással, jobban megismerik egymást, mert a hétköznapokban egyébként csak a munka folyamán kommunikálnak egymással. Ezáltal jobban ki tudnak alakulni emberi kapcsolatok is. Ne felejtsük el, hogy ennek azért van egy fontos eredménye: a munka jobban szokott menni és a csapategység jobb szokott lenni. Az állami erdőgazdaságoknál és általában ebben a szakmában egyébként is elég jó személyes nexus szokott kialakulni. Sokkal intenzívebbek a személyes viszonyok az erdész kollégák berkein belül, mint más gazdasági társaságoknál. A jó hangulat mellett ez egy lövész verseny és a lövészetnél kifejezetten fontos a koncentráció, az odafigyelés. Sok mindentől függ, hogy jó eredmény szülessen. Itt erdőgazdaságok versenyeznek egymással, ahol csapatban is jó eredményt kell elérni.

Azt gondolom, hogy egy etikus vadászembernek a fő szezon előtt illik elmennie a lőtérre, hogy újra felvegye a lőrutint. Az ún. kapáslövéseknél nagyon fontos, hogy összeszokjunk a fegyverrel és az egész helyzettel. Tehát el kell jönni, ki kell próbálnia magát az embernek, nem pedig élesben, a természetben gyakorolni. Ráadásul, ha az ember ilyen természetes és nem mesterséges környezetben megy el vadászni, akkor nem mindegy, hogy a rá jutó kevés lövési lehetőséget milyen élménnyel éli át.”

11 12 14 13 15 16 17

29

Orbán Tibor vezérigazgató, KAEG Zrt.

Nagyon örülünk ennek a versenynek. Az augusztus végi dátum a vadgazdálkodásunk aktuális dátuma is, hiszen szeptembertől megkezdődik a szarvasbőgés és azelőtt jó, ha gyakorlunk egy kicsit, mielőtt kimegyünk a területre. A portfólióba tartozó 22 állami erdőgazdaság dolgozói már összeszokott csapatot alkotnak, az itt jelenlévők általában találkoznak az összes többi versenyen is.

Egy éves a Magyalosi lőtér. Ez az első évünk tapogatózással telt, számos fegyveres szakágat kerestünk meg, megpróbáltuk idehozni a vezetőiket és a szakágakban versenyzőket is. Sikerült már a 13. Nyílt Western Lövész Európa Bajnokságot is megrendeznünk, ezenkívül több futamot próbáltunk meg rendezni. Indításként nagyon jó szolgálatot tett az első év és eddig jók a visszhangok is.”

18 19 20 21 22 23 24

30

Pap Norbert hivatásos vadász, NEFAG Zrt.

„Van tétje ennek a zárófordulónak, hiszen a kilenc lövészetből álló sorozatnak most dől el a vége. Ez a rendezvény túlnő azon, hogy sportesemény legyen, hiszen ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a több száz kilométerre lévő kollégákkal találkozni tudjunk. Az erdőgazdaságok kommunikálnak egymással, a kollégák eszmét cserélnek, együtt tudunk gondolkodni és egyben, együtt tudjuk az egész erdőgazdálkodást és vadgazdálkodást áttekinteni és egységes képet kapni róla. Talán ez az egyetlen olyan fórum, ahol a fegyvert forgató kollégák ilyen közelségben, ilyen rendszerességgel és ilyen mélyen tudják ezeket a témákat megbeszélni.

Egy hivatásos vadász életében nagy hangsúlyt kap, ha jól kezeli a fegyvert, mind a saját épsége érdekében is, mind a cége eredményességének érdekében is. Azt tanácsolom vadásztársaimnak, hogy ha lehetőségük van rá, gyakoroljanak, vegyék elő háromszor-négyszer szezon előtt a vadászpuskát, mielőtt elengednék az első lövéseket. Tudniillik aki lövi a golyót, az tudja, hogy az első lövés hosszú állás után soha nem oda fog menni, ahová gondolja az ember. Mindenkinek azt ajánlom, hogy látogassa meg a Magyalosi lőteret és lőjön párat, ne sajnálja a lőszert, mert sok kellemetlenségtől és anyagiaktól meg tudja magát védeni, ha nem sebzés, vagy hibázás a vége.”

Eredményhirdetés:

 


25 26 27 2

Az FM Kupáról készült filmünket szeptember 11-én láthatják Nézőink a Hazai Vadász TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio