13. Nyílt Western Lövész Európa Bajnokság – 2016.08.08-14.

A KAEG Zrt. Magyalosi lőterén rendezték idén a 13. Nyílt Western Lövész Európa Bajnokságot

23 21

A bajnokság igazi vadnyugati hangulatot idézett, a versenyzők korabeli ruhákban és felszereléssel álltak a lővonalhoz. A tizenhét ország több, mint 250 versenyzőjének a lehető legpontosabban és legkevesebb hibával összesen 12 pályán kellett végighaladni.

A hangulatot fokozta, hogy a lőállások némi western hangulatot kölcsönző díszletet kaptak. Festett képek, szalma bálák, korabeli western épületek dekorálták a tűzpárbaj helyszínét. A sportág lényege, hogy mindenki jól érezze magát, és természetesen a biztonság volt az elsődleges szempont.

A CAS lövészet jellemzően mozgalmas, érdekes történetekkel is fűszerezett férfias szórakozás, melyben a pontlövészettel ellentétben nem főként a pontos célzás, hanem az ügyesség és a gyorsaság a fő szempont. Mint több szituációs lövészet, a western lövészet is egy versenyszámon belül is több különböző fegyvertípust is használ: ez és a változatos pályák teszik minden alkalommal igazán élvezetessé a versenyeket. A versenyekre mindig a jó hangulat és a baráti légkör jellemző, a maximális biztonsági rendszabályok betartása mellett.

20 15

13

Orbán Tibor vezérigazgató, KAEG Zrt.

„A nagyközönség részére most mutattuk meg először a Magyalosi lőteret ezzel a Nyílt Western Európa Bajnoksággal. Amikor terveztük a lőtér beruházásunkat, akkor négy helyszínt próbáltunk meg megnézni. Nem titkolt célunk az volt, hogy az osztrák és a szlovák lövészek itt tudjanak gyakorolni. A látogatások azóta nagy számban nőttek és akik ezeken a pályákon jártak és gyakoroltak, elégedetten távoztak. Úgy hiszem, hogy nemzetközi szinten ez az első bemutatkozásunk, hazai versenyekből már rendeztünk Koronglövő Országos Bajnokságot, házi versenyeket és természetesen az erdészeti portfólió versenyeit.

Úgy terveztük meg ezt a lőteret, hogy 5 szakágban tudjunk lövészeti versenyeket tartani. Nemsokára lehetőség lesz a kisebb korosztálynak is sportlégfegyverrel lövészetet folytatni, illetve íjász bajnokságokat is fogunk tartani.

Az idei évben augusztus 25-én ránk esett a választás, hogy megtartsuk az állami erdőgazdaságok közötti vadász-lövész verseny záró fordulóját, az „FM Kupát”, melynek célja az erdészeti kapcsolatok, vadászati kultúra ápolása.

Mindenkinek szívből ajánlom a Magyalosi lőterünket, mely Győrtől 20-22 km-re található. Autóval a veszprémi úton a 82-esen kell elindulni és Ravazd után jobbra betérni, illetve, ha Veszprém irányából jövünk visszafelé, akkor az út bal oldalán találhatjuk meg kitáblázva. Nagy szeretettel várunk bárkit, aki meglátogat minket és igénybe veszi szolgáltatásainkat.”

22 24

11

Csuka László, alias „El Heckito” igazgató, Days of Truth

„Az európa bajnokság 13 évvel ezelőtt a csehek szervezésében indult útjára. Akkor döntöttünk úgy, mi európai lövészek, hogy évről-évre más helyszínen rendezzük majd meg. Magyarország már második alkalommal adott otthont nekünk, hiszen 2012-ben Dabason tartottuk a 9. Európa Bajnokságot. Idén a KAEG Zrt. is bekapcsolódott a munkánkba, hiszen rendelkezésünkre bocsátotta a Magyalosi lőteret, az ő személyzetük is részt vett a pályák építésének munkálataiban. Ez a vadonatúj, tavaly épült lőtér Európa szinten is nagyon megállja a helyét, nagyon tetszik mindenkinek.

Annak idején elöltöltős lövészettel kezdtük Szlovákiában illetve Magyarországon lőlapra, céllövészettel. Egyszer a szlovák barátaink elhívtak minket egy másfajta versenyre, onnan már csak egy lépés volt az, hogy az amerikaiak által világszerte meghonosított szabályzatot átvéve rövidesen hazánkban is megalapítsuk ennek a szakágát a Magyar Sportlövő Szövetségen belül.

Ez a 12 pálya most a Vadnyugat híres lövöldözéseinek emlékéhez kapcsolódik, úgy mint a Dalton testvérek támadása egyszerre két bank ellen, a híres-hírhedt lövöldözés, amit Wyatt Earp és Doc Holliday végzett és hasonló ilyen történetek. 

8-9 fő magyar indulónk van, ennek ellenére azért sikeresek szoktunk lenni, a magyar csapatban is vannak helyezések, az európa bajnoki címet is elhoztunk már. Ez életkortól független, családi sport, amelyben részt vehetnek a tizenévesek akár hetven éves korig. A pályák is úgy lettek kitalálva, hogy mindenki tudja őket teljesíteni. A verseny természetesen időre megy, az óra ellen játszunk. Az idősebbek hosszabb időt igényelnek, ezért külön kategóriában játszanak.

Ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk, az a www.cashun.hu oldalon megtalálhatja az összes elérhetőségünket. Minden érdeklődőnek szívesen segítünk és viszontlátjuk a versenyeken. A jövőben azt szeretném, ha Magyarországon ez a sport legalább 150-200 lövővel rendelkezne, akik közül újabb és újabb eredményes versenyzők kerüljenek ki.”

10 17

14

Harsányi Sándor alias „Randy” főrendező, Days of Truth

„Az egész Cowboy-Action Shooting legnagyobb mottója a biztonság és csak utána a szórakozás, hiszen éles fegyverekről beszélünk, 38-as kaliberű revolverek, 44-es, 45-ös fegyverekről, sörétes puskákról, tehát mind valódi éles fegyverek, ezért az első számú szempont a biztonság.

Középen van a küzdőtér, ahol a lövések történnek, balra van a töltőhely, jobb oldalt pedig az ellenőrző ürítőhely. Amikor már a töltőasztalnál a következő versenyző betöltötte a fegyverét éles lőszerekkel, onnan addig nem mozdulhat el, amíg a range master el nem hívja a feladat végrehajtására. Ha elvégezte a feladatot, egyenesen az ürítő asztalhoz kell mennie, ahol szintén egy ember azt ellenőrzi, hogy mindenféleképpen kiürítette a fegyvereit, a revolvereit, a puskát és a sörétes puskát. Csak úgy hagyhatja el ezt a részt és mehet a saját kocsijához elrakni a fegyvereket.

A fülvédő és a szemüveg alapvető felszerelései a lövészetnek, de bármelyik lövészsportnak. A verseny lebonyolításánál látható, hogy nagyon közel vannak a célok. A mondás szerint „Nincs olyan közeli és nagy cél, amit ne lehetne elhibázni.” Tiszta ólommal, tehát nem köpenyes lőszerrel lövünk, ezért visszapattanhatnak a lövedéknek a darabjai, illetve a söréteseknek a szemcséi, ezért mindenkinek kötelező a védőszemüveg.

Most vagyok itt először, a szervezés folyamán nem jöttem fel megnézni ezt a lőteret. Amikor idejöttem, maximálisan pozitívan csalódtam, profi és világszínvonalú a lőtér, nagyon le voltam nyűgözve! Ugyanezt hallottam a külföldi versenyzőktől, nekik is nagyon tetszett a lőtér.”

 29 25 26 27

Filmünket augusztus 20-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio