Legyél Te is kis Erdész – Ipoly Erdő Zrt. – I. rész – 2016.08.20

“Nemes cselekedet valóra váltani egy, a társadalom szemében beteg, szerintem különleges, kisgyerek álmát..” (L.K)

Nemes cselekedet igen,amit nagyon hálásan köszönünk az Ipoly Erdő Zrt-nek.

Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezzem,hogy az autizmus NEM betegség,sajnos a társadalom szemében igen, puff neki sztereotípiák. Mi azon dolgozunk,hogy leromboljuk a negatív megítélést, amiben az Ipoly Erdő Zrt mérnöke egyben Közönségkapcsolati vezetője Lengyel László Zoltán és két Kerületvezető-erdésze,Locskai Milán (Királyrét) és Szabó Ferenc (Nyugat-Cserhát) a héten rengeteget segített.

Különlegesek – Autisták…de ugyanolyan emberek,mint Te vagy én..Kicsit több odafigyelést igényelnek,na bumm,kicsit máshogy kell bemutatni nekik a Világot..Gond??

Ugye nem..

Az ERDÉSZEKNEK sem volt az! Mi csak köszönni tudjuk Nekik és nagyon hálásak vagyunk érte!

Aki huzamosabb ideje a blog olvasóm,és nyomon követi az életünk,az nagyon jól tudja,hogy Zalán és Levente miatt a fél életünk kint töltjük az erdőben.Nem hiába..Akik nem tudják,azoknak egy kis magyarázat,egy tavaszi blogbejegyzésem által,hogy miért pont az ERDŐ?: http://autizmuslive.blog.hu/2016/04/20/miert_pont_az_erdo

A férjemmel mind a ketten nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek környezeti nevelését.Ugyanis ha már az erdőbe járunk,ne csak nézzünk hanem lássunk is,lássunk,méghozzá be a fák közé!

Nálunk az erdő,a kicsik miatt TERÁPIA,és a terápia mellett mára természetes közeggé,az életünk majd minden napi részévé vált.

Teljesen természetes dolog,hogy Zalán kíváncsi lett rá már tavaly tavasszal,amikor a túráink során erdőben dolgozó emberekkel találkozott,hogy mégiscsak kik dolgozhatnak az erdőben.Nagyon sokszor kérdezte,folyamatosan nyúzott minket,mígnem egy éve nyáron megpróbáltam megkeresni a Bükk-hegységben lévő Tárnics tanösvény-es csúf fiaskó után egy közeli rokon erdészt,hogy segítsen abban,hogy Zalán megismerhesse az erdészek munkáját,hisz annyira szeretné.Sajnos a térerő ördöge, vagy a rokonom időhiánya akadályozta meg,akkor hogy Zalán megismerhesse az Erdészek munkáját.A szomorú gyereket akkor avval vigasztaltam meg,hogy legyen elég neki,hogy az erdőben dolgozik az Erdőmérnök,az Erdész,az Erdészeti szakmunkás,a Favágó,a Vadász és még sokan mások.

Nem volt elég neki.

Természetes gyermeki kíváncsisága miatt amint kimentünk az erdőbe,rögtön megkérdezte,hogy hol van az Erdész?? Miért láthatatlan? Ha esetleg megtaláljuk vajon lehet beszélgetni Vele? Ha igen,vajon jó ember?Szóba állna velem,és nem lenne baj neki,hogy autista vagyok,és nem tudok mindent úgy megkérdezni,ahogy a többi gyerek?Vajon megmutatná nekem a munkáját?Azt hogy hogy neveli a fákat? Tényleg az Erdésznek kell vadásznia,fát vágnia,a túrázókkal foglalkoznia?Kell tudnia traktort vezetni?

Minden egyes túránkon,erdei tartózkodásunk alatt záporoztak a kérdései egy éven keresztül..

A két hete a facebookos felhívásomhoz tulajdonképpen Katalinpuszta és a Gyadai Tanösvény adta meg az utolsó lökést.Majd négyezer ember osztotta meg a kérésünk,és egy emberként fogott össze Zalánért az Ipoly Erdő Zrt,és a Pilisi Parkerdő Szentendre Erdészete,bár,remélem,-mert Zalán nagyon nagyon szeretné-,hogy a Parkerdőhöz még lesz alkalmunk visszamenni,illetve más nagy Erdészeteket is megismerni,mint az Egererdő Zrt vagy az Északerdő Zrt vagy a KEFAG…vagy a TAEG Zrt-t.

Az Erdészeti Ismeretek tanulását Zalán Katalinpusztán kezdte az Ipoly-Erdő Zrt Látogatóközpontjában,és nem is akárkitől,hanem egyenesen az Ipoly-Erdő Zrt Közönségkapcsolati Vezetőjétől,Lengyel László Zoltán Erdőmérnöktől.

IP-1Laci nagyon nagy türelemmel vezette be az erdészet rejtelmeibe,és megpróbált mindent megmutatni,és nagyon türelmesen elmagyarázni Zalánnak..

Határoztak Gombákat,Zalán megtudta hogy az erdőben rengetegféle gomba nő,és bizony nem mid ehető.

IP-2Megtanulta,hogy hogy kell egy fa korát meghatározni.

IP-3A Látogatóközpont Öreg tölgy bemutató helyszínén választ kapott arra a kérdésre,hogy mik is azok a kapillárisok,és hogyan működnek.

IP-4A Vadbemutató alkalmával elnevezte a szarvasokat,mert nem volt még nevük,a a szarvastehenet REGE néven nevezte el,és a bikát ROBIN néven.Remélem megmaradhat a nevük. Zalán nem csak elnevezte az állatokat,hanem meg is etette őket.

IP-5Belekóstolhatott a méhészetbe is.

IP-6A  bemutatók megnézése után,pedig a Gyadai Tanösvényen tanulta az erdészet tudományát.Itt éppen a fagylécről.

IP-7Külön öröm volt hogy Lacival együtt KéK túrázhatott..

IP-8A Függőhídnál meg megbeszélték azt,hogy hogy kell viselkedni az erdőben,mert Zalánt mint tudatos erdőjáró gyermeket,nagyon érdekelték az erdei szabályok..

IP-9Egyébként Laci nagyon vizuálisan,sok-sok képes segítséggel vezette be Zalánt az erdei tudományokba,teljességgel autizmus-specifikusan,úgy hogy Zalán mindent megértett..Nem is tudom,hogyan köszönjük meg..

Zalán nagyon részletes naplót írt a napjáról..

IP-10IP-11IP-12IP-13Nagyon szépen köszönjük Lengyel László Zoltán Erdőmérnöknek,a Zalánra szánt időt,és azt óriási türelmet és kedvességet amivel tanította őt az Erdőről..Zalánnak nagyon nagy örömet szerzett..

Amit Zalán a gyakorlatba is átültethetett a Börzsönyben Királyréten,illetve a Nyugat-Cserhátban.Két igazi Kerületvezető-erdész által akik hihetetlen nagy kedvességgel és türelemmel foglalkoztak vele,és Zé tudását az erdőről,sok-sok dologgal bővítették,legjobb tudásuk szerint.

Folytatjuk……

( forrás: http://autizmuslive.blog.hu )