Ajánló – HAZAI ERDÉSZ – 2016.08.28 – vasárnap 11 óra – ECHO-TV

A KASZÓ-LIFE pályázatból megvalósult Erdőkerülő tanösvény avatótúra / Kárpátaljai és gyergyószentmiklósi gyerekek találkoztak a NEFAG Zrt. és a KEFAG Zrt. jóvoltából / Kárpátaljai gyerekek a NEFAG Zrt.-nél / Az Erdő tálalva – Egész napos Gasztrotúra a Gerecse szívében

12A KASZÓ-LIFE pályázatból megvalósult Erdőkerülő tanösvény avatótúra

A KASZÓ Zrt. és az NAIK Erdészeti Tudományos Intézet által közösen elnyert, 75%-os támogatottságú, összesen 1,34 millió eurós pályázat 2013. szeptember 1-vel indult. A LIFE12 NAT/HU/000593 számú projekt főleg vizes élőhelyek megőrzését célozza meg, de fontos feladatot szán a tájékoztatásnak, ismeretterjesztésnek is, ezért a pályázat keretén belül kialakításra került az Erdőkerülő tanösvény, aminek avatótúrája 2016. július 28-án kerül megrendezésre. Az Erdőkerülő tanösvény az erdő hasznát, a benne zajló munkákat, az erdész feladatait, a természetvédelmet és vadgazdálkodást, valamint a KASZÓ-LIFE pályázatot, 960 m hosszú, 10 állomásból álló útvonalon mutatja be. A Kűvölgyi-tó körül kialakított tanösvény mentén két pihenőhely is kialakításra került.

1Kárpátaljai és gyergyószentmiklósi gyerekek találkoztak a NEFAG Zrt. és a KEFAG Zrt. jóvoltából

A két szomszédos erdőgazdasághoz érkezett gyerekek Kecskemét mellett, Hetényegyházán, a KEFAG Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő Vackor Vár Erdei iskolában találkoztak. A Vackor Vár Erdei Iskola a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében található. Fő célkitűzése a 6-18 év közötti korosztály természetszeretetének, környezetbarát szemléletének és viselkedésének kialakítása. Az iskolaszünetekben és a nyári hónapokban a gyermekek érdeklődésének megfelelő táborokat szerveznek. Legnépszerűbbek az ősmagyarság szokásait felelevenítő Nomád tábor, az ügyességi gyakorlatokkal tűzdelt Íjász tábor, valamint az éjjel-nappal erdőjáró programokat magában foglaló Túlélő tábor.

17Kárpátaljai gyerekek a NEFAG Zrt.-nél

A tavalyi év nagy sikerén felbuzdulva a NEFAG Zrt. idén is vendégül látta a kárpátaljai gyerekeket az Erdei Művelődés Háza Erdei Iskolában és a Bagolyvár Vadaspark területén. A gyerekek egy hetet töltöttek a társaságnál és ismét életre szóló élménnyel gazdagodtak. A NEFAG Zrt. minden évben szeretne határon túli gyermekeket táboroztatni és törekszik arra, hogy amennyiben ez lehetséges, mindig más országból érkező gyermeket tudjon fogadni.

18Az Erdő tálalva – Egész napos Gasztrotúra a Gerecse szívében

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Süttői Erdészeténél augusztus 6-án erdei túrával egybekötött gasztronómiai rendezvényt tartott. A túra során az érdeklődők különféle állomáshelyekkel találkozhattak, amik a pástétom; pácolt, füstölt vadhús; kolbász; szalámi; hecsedli és a vadsült; gomba; vadon termő gyümölcsök és főétel nevet kapták. Ezeken az állomáshelyeken a kirándulók kis kóstoló falatkákkal ízelítőt kaphattak a vadból és erdei melléktermékekből készíthető ételekből. A túra végén a szervezők az Alsóvadácsi Vadászházban mindenkit vendégül láttak egy tál vadétellel.

Filmünket augusztus 28-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio