Vadászati alkalmassági vizsga Kajászón – 2016.05.29

Május 29-én, Kajászón került sor az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete és a Magyar Vizsla Klub szervezésében az áprilisban indult vadászati alkalmassági vizsga záró rendezvényére

2 3 17

A szervezők a vizsgát megelőzően 6 héten át tartó VAV felkészítő tréninget és vizslavezető tanfolyamot tartottak, amelynek záró napja volt a vizsga, elsősorban a tanfolyamon részt vett kutyák számára.

A vezetőbíró Maróti Béla, a vadászati alkalmassági vizsga vezetőbírója pedig Bíró Tamás volt. A megnyitót és a regisztrációt követően a vizsgázó résztvevők a mezei feladatokat végezték el, úgy mint az elhozást, vonszalékot, légszimatot, majd a tenyészszemlére, illetve vízi mezei alkalmassági vizsgára került sor.

8 7 6 5 10 11

25

Maróti Béla vezetőségi tag, Magyar Véreb Egylet

„A vizslának kint a területen meg kell találni az apróvadat a gazdájának olyan módon, hogy jól térnyerő mozgással lekeresnek egy mezei területet, ahol elbújhat a fácán, illetve a mezei nyúl. A szelet magas orral kihasználva a vizsla megérzi, hogy hol bújik a fácán. Ekkor lelassítja a mozgását és szoborszerűen megáll, mutatja a madarat. Erre a gazdája fel tud készülni, tehát amikor kel a madár, akkor le tudja lőni. Ezen a versenyen ez egy imitáció, egy segítő fog lőni a levegőbe. A kutyának a vadkelésre, lövésre nem szabad elugrania és egy lőtt vadat kell később elhoznia. A kezdő, alapvizsgás kutyáknak egészen egyszerűen csak az a feladatuk, hogy érdeklődést mutassanak a vad iránt vadszagot keresvén. A vízi mezei vizsgásoknak pedig egy összetett mozgással, egy vadmegállással kell befejezniük a mezei keresést.”

24 4 5 20 21 22

23

Bíró Tamás elnök, OMVK Fejér megyei  Területi Szervezete Kynológiai Bizottság

„Az utóbbi időben egyre erősebb érdeklődés mutatkozik a vadászkutya vezetés, illetve kiképzés irányába és ez ösztönzött minket arra az elhatározásra, hogy vadászkutya vezető tanfolyamot indítsunk. Elsődleges célunk az volt, hogy azok a kutyavezetők, akik a vadászat, illetve a vadászkutya kiképzés, idomítás terén nem túl sok gyakorlati tapasztalattal bírnak, illetve nincsen lehetőségük kutyájuk képzésére, saját kutyáikkal a mindennapos foglalkozások alatt megismerkedhessenek a vadászkutya kiképzés módszereivel, technikájával, apró trükkjeivel. A tanfolyamot két hónappal ezelőtt indítottuk, nyolc hétvégi nap volt foglalkozás, és a mai napon, a vadászati alkalmassági vizsgával zárult a tanfolyam.”

A tanfolyam indulásáról itt olvashatnak:

Vizslavezető tanfolyam és VAV vizsga felkészítő tréning Nádasdladányban

Vorstehhund-Kurs und VAV-Vorbereitungstraining in Nádasdladány

15 14 13

Filmünket 114. adásunkban, június 11-én, szombaton 17:30 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz