Veszprém megyei Vadásznap a XX. Pápai Agrárexpo keretében – 2016.05.28

Idén sem múlhatott el a Pápai Agrárexpo a Veszprém megyei Vadásznap nélkül, amelyet most is nagy érdeklődés kísért

17

24 13

Huszár Hajnalka üdvözölte a látogatókat, köztük megkülönböztetett tisztelettel Győrffy Balázs országgyűlési képviselőt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízottat, Dr. Áldozó Tamást, Pápa város polgármesterét, Varga Lászlót, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatóját, Schumacher Istvánt, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatóját és Pap Gyulát, az Országos Magyar Vadászkamara sportvadász alelnökét, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei elnökét.

23 15

A rendezvény színvonalát a méltán híres Bakonyi Vadászkürt Egylet zenei aláfestése is emelte.

A kitűntetések átadása után, a délután hátra lévő részében terepjáró-, vadászkutya-, és solymászbemutató tette színesebbé, vonzóbbá a programkínálatot vadász és nem vadász érdeklődők számára.

Győrffy Balázst, a Marcal-völgyi Sólyom Vt. tagját az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége az Országos Magyar Vadászati Védegylet jóváhagyásával, és a Veszprém Megyei Vadász Szövetség kezdeményezésére ebben az évben Magyar Vadászatért érdeméremmel tüntette ki.

19

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

„Nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés, nem számítottam rá. Azt gondolom, hogy ebben van némi megelőlegezett bizalom is, amely inkább további munkára sarkallja az embert, mintsem, hogy megelégedettséggel töltse el. Néhány évvel ezelőtt közös gondolkodás kezdődött el a civil szervezetek között. Mi nagyon hálásak voltunk azért, hogy a termelői, tulajdonosi oldalt is képviselő köztestület bevonásra került a munkába és nem kényszerűséget, hanem partnerséget éreztünk az egyeztetések során. Mivel a vadászkamara elnöke erdőgazdálkodó, az agrárkamara elnöke pedig vadász, ez nagyban megkönnyítette, hogy a közös hangot megtaláljuk. Talán nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy az egyeztetés barátságot is szült.

Korrekt módon, az etikus vadászatot, a magyar vadászati hagyományok megőrzését és a gazdaságosságot mind szem előtt tartva próbáltunk meg egy olyan jogszabályt elfogadásra ajánlani az országgyűlésnek, amely hosszútávon szolgálhatja a magyar vad és a vadgazdálkodás hírnevét. Továbbá azt a békét, amely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a vadászok és a földtulajdonosok egymással hosszútávon harmóniában tudjanak élni.”

23 5

8

Pap Gyula sportvadász alelnök, OMVK, elnök OMVK Veszprém megye

„A vadásznapot 19 évvel ezelőtt találtuk ki Pápán. Akkor még mi sem gondoltuk, hogy ennek ekkora sikere lesz. Ma már a város el sem tudja képzelni a programját e nélkül a rendezvény nélkül. Az az összefogás és az együtt gondolkodás, amely Veszprém megyét, a Veszprém megyei vadgazdálkodókat és vele együtt a kamarai irányvonalat is jellemzi, szükségeltetik ahhoz, hogy egy ilyen rendezvényt megszervezzünk. Úgy gondolom, hogy nekünk csak olyan rendezvényt szabad tartani, amelyet mindenki el tud fogadni, akihez mindenki tud csatlakozni, amivel mindenki egyet tud érteni és jól tudja magát érezni.

Ha ezt elérjük, akkor ennek van imázsa és ugyanezt a célt szeretnénk folytatni az elkövetkezendő időszakban is. Az általunk kiadott kitüntetéseknek súlya van a megyében. E mögött egy komoly életmű és egyben tartalmas vadászmúlt van jelen és ezt értékeljük. Mi csak ezzel tudjuk meghálálni, amit ezek az emberek letettek az asztalra.”

4 10

21

Schumacher István vezérigazgató, Verga Zrt.

„Ez a vadásznap kitűnő alkalom arra, hogy a civilek belelássanak a vadászok kultúrájába, életébe. A holnapi napon a jövő generációjának szervezünk vadásznapot Várpalotán, a Vadász-Gyermeknap keretében. Számunkra fontos lenne, hogy a vásárt látogató civilek eljöjjenek közénk és lássák, hogy nem elkülönülni szeretnénk tőlük. Szívesen megosztjuk velük a hagyományainkat is. Mi a társadalom szerves része szeretnénk lenni. A vadászatot meg kell élni és el kell fogadjuk, hogy van egy olyan réteg, amelyben ez az ősi vadászösztön él. Tudomásul kell venni, hogy ahhoz, hogy a vadállomány fennmaradjon, szükséges a vadgazdálkodás, amelyben fontos szerepünk van.”

27 28 3 12

20

Pölöskei Balázs, vadgazdálkodási osztályvezető helyettes, Bakonyerdő Zrt.

„Örök feladat nekünk, vadászoknak, hogy megismertessük a nem vadászó közönséggel azt a hagyományt, természetszeretetet, tiszteletet, amivel mi, vadászok az elődeinktől örökölt környezethez viszonyulunk. Az ilyen alkalmakkor megpróbáljuk bemutatni, hogy miért is szeretünk vadászni, mi tart egyben minket. Ezt próbáljuk átadni a következő generációknak, az idelátogatóknak és azoknak az érdeklődőknek, akik várhatóan valamilyen formában találkozni fognak a vadászattal. Most egy nagyon nehéz időszakot él át a vadásztársadalom, ebben különösen fontos és kiemelt, hogy jelen legyünk, megmutassuk magunkat.

Fontos az egységünkről biztosítanunk nemcsak a vadászó embereket, természetjárókat, földhasználókat, erdőművelőket, hanem minden olyan embert, akinek fontos a jövő és az, hogy a későbbiekben is legyen magyar természet. A vadgazdálkodás, vadászat pedig harmóniába kerüljön ezzel.”

13 14

Filmünket 114. adásunkban, június 11-én, szombaton 17:30 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz