VKE 25. Jubileum és XVIII. Szarvasbőgő Európa Bajnokság – 2016.05.28

Tavaly szeptemberben már szarvasbőgéstől volt hangos Keszthely az Országos Szarvasbőgő Bajnokságon. Idén sem volt ez másként: a 25 éves jubileumát ünneplő Vadászati Kulturális Egyesület május 28-án rendezte meg a XVIII. Szarvasbőgő Európa Bajnokságot a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumban

6 4

A jubileumi rendezvényen jelen volt és megnyitóbeszédet mondott Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az ünnepi program mellett a nap kiemelt eseménye volt a Szarvasbőgő EB, melyet idén már XVIII. alkalommal rendeztek meg. Idén 12 ország, három fős válogatottja mérte össze tudását az egyéni és csapat kategóriákban. Az egyéni versenyek első három helyezettje cseh versenyző lett és csapatban is a csehek győzedelmeskedtek. Magyarország csapata a kitűnő eredménynek számító bronzéremmel fejezte be a XVIII. Szarvasbőgő Európa Bajnokságot. A nap programjait vadászkürtös fesztivál, hagyományőrző lovas-, solymász-, és gímtrófea bemutató, valamint kézműves vadászati termékek szemléje is színesítette.

3 16 17

10

Bajdik Péter helyettes főosztályvezető, Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály, FM

„Azt gondolom, hogy a magyar vadásztársadalom megítélése az elmúlt időszakban jelentős változáson esett át. Egyrészt a civilek véleményében, másrészt a vadásztársadalmon belül is hatalmas változások történtek. Elég, ha arra gondolunk, hogy korábban teljesen más vadászati törvény szabályozta a vadgazdálkodás helyzetét Magyarországon. Ez a tavalyi év végétől megváltozott: egy új alapokon nyugvó, ökológiai szemléletet bevezető vadgazdálkodási törvény született. A civilek széles körben befolyásolják Magyarország vadászati szabályait is.

Számos olyan, a vadászatot közelebb hozó szakmai rendezvény, kulturális esemény, vadásznap, festmény- és könyvbemutató kerül országszerte megrendezésre, amelyek mindenképpen pozitívan érintik a vadásztársadalom és a vadászat megítélését is, melynek óriási vadgazdálkodási jelentőséget tulajdoníthat az ágazat.”

5 13

12

Bősze András alelnök, VKE

„25 év egy ember életében is nagyon hosszú idő, így érezzük ezt a Vadászati Kulturális Egyesület életében is.  Én ugyan nem voltam alapító tag, csak néhány évvel később csatlakoztam, jelenleg vezető tisztségviselőként jó néhány éve segítem az itt folyó munkát. Ez a szervezet egy változó világban, egy rendszerváltást követően jött létre, amikor a civil szervezetek létrejöttének egy meglehetős burjánzása volt és senki nem tudta, hogy azok közül a szervezetek közül ki mit tud letenni az asztalra. Külön köszönet illeti a VKE alapító elnökeit, akiknek sikerült egy olyan utat kijelölniük, amely a vadászati kultúrában, a kulturált vadászatban, a vad tiszteletében, az embertársaink, barátaink tiszteletében nyilvánul meg és ezt nemcsak a vadásztársadalom, hanem a civil társadalom is pozitívan fogadta. A jövőben is azon kívánunk munkálkodni, hogy a vadásztársadalom és a civil társadalom közelebb kerüljön egymáshoz.”

Vadásztea percek Oláh Csabával, a VKE elnökével

8

1

Filmünket 114. adásunkban, június 11-én, szombaton 17:30 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz