„Év Erdésze 2016” Országos Erdészeti Szakmai Verseny döntője – 2016.05.25-26

Az Országos Erdészeti Egyesület az idén a Mocz és Társa Magánerdészettel közösen rendezte meg az „Év Erdésze 2016” országos erdészeti szakmai verseny döntőjét, amely 2016. május 25 és 26 között került megrendezésre Ötvöskónyi-Szentkereszt pusztán

8 7

A rendezvény fontos küldetése az erdész szakma korábbi magas társadalmi elismertségének visszaállítása. Célja, hogy a résztvevők szaktudása a felkészülés során gyarapodjon, a szakmát művelők közötti barátságok erősödjenek. A versenyre az erdőgazdálkodásban dolgozó erdésztechnikusok jelentkezhettek. A kétnapos rendezvény első napján a regisztráció, majd az ünnepélyes megnyitó után írásbeli feladat teljesítése várta a részvevőket.

M-2

Eközben terepi bejárás a másnapi versenyszámok bíráival, a helyszínek kiválasztása és az etalon elkészítésének céljából. Második megmérettetésként felismerési és lőtéri feladatok egymással párhuzamos módon való lefolytatására került sor. A második napon gyakorlati verseny, majd az eredményhirdetés következett.

3 4 5 11

30

Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár, FM

„Az Év Erdésze verseny régi hagyományra tekint vissza, hiszen mivel ez egy tapasztalati szakma, magától értetődő, hogy az erdészeknek önmagukat kell tovább képezniük. A jelölőversenyeknek például évtizedes hagyománya van több erdőgazdaságnál és ezek alakultak utána szakmai versennyé, hogy ne csak egy típusú feladatot gyakoroljanak a kollégák. A verseny mindig jó alkalom arra, hogy az erdészek összejöjjenek, és tapasztalatot cseréljenek egymással.

A Mocz és Társa Magánerdészet kiválóan szervezte meg a mai versenyt, ami azt mutatja, hogy a magánerdészetek között is vannak olyan profik, akik egy ilyen nagy szakmai eseményt a lehető legmagasabb szinten meg tudnak szervezni. Ahogy végigmentünk a versenyszámokon, azt láttuk, hogy mindent jól előkészítettek. Kiváló szakmai feladatok álltak a versenyzők rendelkezésére és tökéletes körülményeket teremtettek még ebben a meleg, napsütéses időben is. Tapasztalatszerzés, versenyzés és ünnep – ez a három kifejezés jellemzi a mai megmérettetést.”

23 17

31

Mocz András tulajdonos, Mocz és Társa Magánerdészet

„Nagy öröm számomra, hogy az ország 19 legjobb erdésze versenghetett nálunk és azt gondolom, hogy megtettük azokat a feladatokat, amik szükségesek voltak ahhoz, hogy itt mindenki jól érezze magát. Mindazok, akik ellátogattak hozzánk, büszkén mondhatom, hogy jó hangulatban és kellemesen töltötték el a két napot. Belső-Somogy területén vagyunk, ahol a kocsányos tölgy a meghatározó fafaj. Nagyon szép állományok vannak itt és azt gondoljuk, hogy ez egy olyan szelet volt az erdőgazdálkodásból, amit érdemes volt bemutatni, feldolgozni és a verseny tárgyává tenni. Természetesen volt olyan feladat is, amire igazából nem tudtak a versenyzők felkészülni: ez a közjóléti feladat, amely idén első alkalommal került a palettára, de a bírói vélemények alapján minden versenyző élvezte és ügyesen megoldotta ezt a feladatot.

Én személy szerint úgy éltem meg ezt a két napot, hogy a cégünk 20 éves történésének egyik sikerpontja e verseny megszervezése. Azt hiszem, hogy a klasszikus erdőgazdálkodás minden szegmensét sikerült kiművelnünk. Emellett felvállaltuk a közjóléti feladatok elvégzését is, hiszen az erdőnek nagyon fontos szerepe van a gyerekek környezettudatos nevelésében. Az erdei iskolai programot ugyanolyan fontosnak tartottuk, mint magát a termelést. Ha a távoli jövőbe tekintek, elsősorban annak örülnék, hogy ami megadatott, az működőképes lenne és az erdei iskolai padokban telt házzal büszkélkednénk, illetve a családom és a munkatársaim továbbvinnék az erdőgazdálkodást és azt a tevékenységet, amit mi elkezdtünk.”

25 26 13

12 

20

Soós András versenybíró

„A koronglövészetnél a feladat valójában az volt, hogy a koronglövészetet a versenyzők le tudják küzdeni és mi végigkísérjük ennek a menetét, amely során mind időben, mind találatszámban tudtuk értékelni őket. Az időbeli megkülönböztetés azért volt fontos, mert ha azonos lövésszám jött volna létre, akkor ebben az esetben nem szétlövéssel, hanem az idő alapján dőlt volna el, hogy ki volt gyorsabb a pályán. Ez általában a versenyeken nem mindig így történik, de az időszűkében ez volt a megoldás. 

A versenyzők között voltak fiatalok és középkorúak is, én úgy gondolom, hogy mivel a lövészetet profi módon nem gyakorolják, annak megfelelően egy egész jó átlagot hoztak. A pályán voltak olyan viselkedési formák és szabályok, amelyeket be kellett tartani: például töltött fegyverrel nem forgolódunk! A fegyverkezelés teljesen szabályos és elfogadható volt, mivel kapott fegyverek voltak, nem a sajátjaik. Az erdészek betartották azokat a szabályokat, amiket a lőtérvezető és a versenybíró kért tőlük. Ebben a versenyszámban 25 korongot lehetett elérni, az átlag 10-13 között volt, a legjobb eredmény pedig 19 korong lett.

Összességében azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó verseny volt! Az erdész társadalom olyan társadalom, akik zömében ismerik egymást. A versenybírák szerepét olyan személyek látják el, akik iskolákban dolgoznak, tehát mi találkozunk versenyen kívüli is. A környezet nagyon szép, a verseny előkészítése rendben lezajlott, a házigazdák pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy akik itt versenyeznek, jól érezzék magukat.”

19 18 17 15 16

28

Dr. Takács László versenybíró

„A kettes számú állomáshelyen vagyunk, ahol a szálalás jelölést kell a versenyzőnek végrehajtania. Ezt a viszonylag fiatal, új versenyszámot a 2009-es erdőtörvény generálta, hiszen a magyar erdők állományszerkezetét szeretnénk átalakítani és a vágásos üzemmódból a szálaló üzemmódra áttérni. Újszerű és nehéz a feladat, nem kiforrott még maga az eljárás sem, szóval a versenyzőknek kreativitásra van szükségük. Németországban a hegyvidéki területeken foglalkoznak ezzel a módszerrel. Magyarországon, a középhegységeinkben viszont csak korlátozottan áll lehetőség a rendelkezésre. Síkvidéki területen – ahol most is vagyunk – Európában egyedül mi teszünk arra kísérletet, hogy ezt a fajta eljárást meg tudjuk honosítani.”

34 erdész-2

 

m-1

Filmünket június 5-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz