Mecsekerdő-STIHL Regionális Fakitermelő Bajnokság és Majális – Orfű, 2016.05.07.

Május 7-én szombaton nagy szakmai és civil érdeklődés mellett zajlott Orfűn a 15. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság regionális döntője

33 32 3

A tó partján berendezett helyszín adottságai mind a versenyzők, mind az érdeklődők számára ideálisnak bizonyultak, és az eredményhirdetésre érkező hirtelen záport leszámítva az időjárás is kedvezett az egész napos rendezvénynek.

A dél-dunántúli állami erdőgazdaságok, erdészeti szakiskolák és tűzoltók 4 fős csapatai két fordulóban mérték össze tudásukat a pályákon: a motorfűrész szerelés mellett a kombinált versenyszámban a precíz és gyors korongvágás, gallyazás, a törzs feldarabolása, széthasítása és sarangba rendezése volt a csapatok feladata.

A Mecsekerdő Zrt. első alkalommal szervezett ilyen megmérettetést a régióban. A házigazda csapata, a Mecsekerdő Zrt – Ritrovi Kft. (Rittlinger Róbert, Papp Csaba, Solymos Tibor, Geszthelyi Károly) az összesített versenyben az előkelő második helyezést érte el.  Első helyen SEFAG Zrt. csapata végzett, és amellett hogy a dobogós csapattagok értékes STIHL jutalomban is részesültek, szeptemberben az első hat csapat képviselheti majd a régiót az országos döntőben.

44

A Mecsekerdő Zrt. emellett különdíjjal jutalmazta a kombinált versenyszámban legjobb eredményt elérő négyest – amit ráadásul a házigazda csapata nyert el – továbbá a leggyorsabb szerelő kategóriában Tresztenyák Árpádot a Zalaerdő Zrt. csapatából.

45

Aki kedvet kapott az erőpróbákhoz, fejsze- és rönkhajító pályákon is kipróbálhatta magát, ahol a legjobbakat szintén ajándékcsomaggal díjazták, mint ahogy az erdőgazdálkodás témájú kvíz nyertesét is. Az izgalmas és látványos versenyprogramot számos kísérőprogram tette változatossá.

2 1 4 6

A délutáni STIHL-Timbersports bemutató a sportfavágók profi fogásaiba engedett betekintést, de egész nap ki lehetett próbálni a Mecsextrém Park által biztosított játékokat is. A pálya mellett mintegy százdarabos antik fejszekiállítást is megcsodálhattunk, és a házigazda saját Naturalé termékcsaládjának 100 százalékos gyümölcslevei mellett az új aszalt gyümölcs termékeit is megkóstolhattuk.

9

37

11

A rendezvényen a Stihl és a Welte eszközeivel és gépeivel, továbbá nagy autómárkák terepjáróival is lehetett ismerkedni. A faművesek egyedi portékáikkal, a kádárok hordókészítéssel színesítették a kínálatot.

Bár az ünnepélyes díjátadót sajnos az utolsó pillanatban elmosta az eső, de így is egy remek hangulatú, izgalmas és nagyon látványos program zajlott Orfűn.

12 13 14 17 16 15 18 19

35

Ripszám István termelési vezérigazgató helyettes, Mecsekerdő Zrt.

„A STIHL-el először rendeztünk regionális fakitermelő bajnokságot és igyekeztünk a szomszédok által megszerzett tapasztalatokat beépíteni az általunk megszervezett rendezvénybe. Azt gondolom, hogy maradéktalanul sikerült a kollégáknak megfelelni. Tizenegy csapat jött el, mert sajnos egyéb rendezvények miatt az egyik csapat az utolsó percben visszalépett. Bátran mondhatom, hogy akik itt voltak, szívvel-lélekkel küzdöttek, professzionális versenyt láthattunk! Mi minden évben a fakitermelőinknek tréningeket is tartunk, amely ugyanazt a célt szolgálja, mint ez a nagyszabású, országos hírű verseny. A fakivágás nagyon precíz és odafigyelő munkát igénylő tevékenység. Ha a világranglistán a legveszélyesebb szakmákat nézzük, akkor ez a második-harmadik hely környékét foglalja el. Nem akármilyen foglalkozásról van szó! Ennek a fontosságára, veszélyességére és nagyszerűségére rá kell irányítanunk a közvélemény figyelmét és emelnünk kell e tevékenység presztízsét.

Nagyon nagyra tartjuk a jó fakitermelő munkát. Az erdeink 75 %-a valamilyen szintű védettséget élvez. Ezekben az erdőkben nem akárkik és nem akármilyen munkát végeznek, oda kell figyelnünk, hogy milyen minőségben. A hátramaradó állománnyal és az erdőneveléssel is párhuzamosan kell foglalkoznunk. Tehát nem pusztán a faanyag kinyerésével, hanem a jövő generációjának fenntartott erdő nevelésével is, mindent egy munkafázison belül. Ezért fontos az, hogy minőségi, profi munkát tudjanak végezni a nálunk dolgozó fakitermelők.  A helyszín megválasztása is segített a rendezvény lebonyolításában, hiszen Orfűn vagyunk, amely egy nagyon kedvelt és látogatott kirándulóhely. Az érdeklődés elég széleskörű volt, sokan szurkoltak a versenyzőknek és az időjárás is kedvezett nekünk.”

 20 22 23 24 27

46

Bojcsev András turisztikai és kommunikációs osztályvezető, Mecsekerdő Zrt.

„Kollégáim azon dolgoztak, hogy ez a rendezvény kellően jól sikerüljön és nemcsak a versenyzők és kísérőik, de a laikusok számára is érdekes programot biztosítson. Szerencsére a visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon jól vizsgázott a Mecsekerdő Zrt. Fontos szempontunk volt az, hogy hol és milyen körülmények között rendezzük meg a versenyt. A Mecsekerdő Zrt. gazdálkodási területén található Orfű Pécshez közeli fontos turisztikai célpont, ennélfogva nagyon sok látogató tudott eljönni hozzánk. Sokan érdeklődtek a verseny iránt, meggyőző volt az a nyitottság, amit a látogatók részéről tapasztaltunk.

Elsődleges célunk az volt, hogy nemcsak a szakmának szóló rendezvényt hozzunk létre, hanem mindazok a laikusok – akik a hétköznapokban egyébként nem találkoznának a fakitermelők munkájával -, betekintést nyerjenek az erdőgazdálkodás életébe. Célunk, hogy megmutassuk azt, hogy mi az a kincs, amivel mi gazdálkodunk.”

26 31

41

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 111. adásában, 2016. május 22-én, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz