Átadták a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatot

2016. április 27-én a Pilisi Parkerdő a Budapest környéki kerékpározás történetének új fejezetét nyitotta meg: erdei és turista utak kerékpáros túraútvonallá alakításával a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben összesen több mint 600 km új kerékpárút vár mindenkit

15 4 16

A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően mától 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg.

A Pilis Bike mind a sportszerűen folytatott, mind pedig az alkalmi, szabadidős kikapcsolódásként űzött kerékpározás hívei számára sok-sok élményt, aktív órát és napot nyújt, miközben szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani a Pilisi Parkerdő csodás tájaival.

18

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Véleményem szerint a Pilis Bike egy nagyszerű kezdeményezés, mellyel bővíteni lehet a természetjárás lehetőségeit. Nagy számú célcsoportot érint, hiszen sokan hódolnak a kerékpározás szenvedélyének. Az erdei üzemi utak megnyitásával a kerékpárosok előtt 600 km útszakasz áll, melyben van kifejezetten nekik épített útszakasz, illetve olyan útvonal, amely a közforgalom elől nem elzárt. A jövőben természetesen még nagyon sok fejlesztés áll előttünk, legyen szó a lovasturizmusról, vagy a biciklis lehetőségeknél maradva a speciális pályákról. A P+B elnevezés marketing szempontból is megállja a helyét, amely egy valós társadalmi kezdeményezés.”

A Pilis Bike összefüggő, csaknem 330 km-es úthálózatához a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki és új jelzéseket festettek.

3 13

9

Mészáros Péter kommunikációs előadó, Pilisi Parkerdő Zrt.

„A Pilisi Parkerdő Zrt. nagy figyelmet fordít közjóléti fejlesztéseire, számos közjóléti létesítményünk fekszik az egész parkerdő területén. 65 ezer hektáron gazdálkodunk, melyből 60 ezer hektárnyi erdő öleli körbe a fővárost. Az egész területet nézve 3 millió ember az, akinek a környezetében zöld erdőt biztosít a Pilisi Parkerdő. A látogatóknak 750 km hosszan elterülő jelzett sétaútvonal áll rendelkezésére és egyéb látnivalókat is biztosítunk számukra.

Jelenleg mérföldkőnél állunk, mert a Pilis Bike átadásával egy új célcsoportokat céloztunk meg. A túrakerékpárosok számára egy összefüggő, 330 km hosszan elterülő hálózatot hoztunk létre erdő-és belterületen. Szabadon tervezhető túrák, változatos útburkolatok várják az idelátogatókat. Az erdei közlekedésnek további előnye, hogy itt csak az erdőgazdaság engedélyével járhatnak járművek. Másik rendszert is fejlesztettünk erre a 330 km-re: a P+B, vagyis “parkolj és bringázz” rendszert. Innen ajánlott túrákat teszünk azoknak az embereknek, akik nagyon szeretnének kerékpározni erdei környezetben, de félnek attól, hogy nincs lehetőségük arra, hogy kerékpárral kijussanak az erdőbe. A parkolónál el tudják helyezni az autójukat, le tudják venni a biciklit a csomagtartóról és már indulhatnak is. Többféle nehézségi fok közül választhatnak. Ez a hálózat az összes ajánlott 28 útvonalával 600 km-t tesz ki. 

Alapvetően ennek a rendszernek a környezeti nevelés és az erdei viselkedésforma is a része. Mindenki, aki az erdőbe látogat, természetszerető ember, ezért olyan ajánlásokat fogalmaztunk meg az erdei kerékpározás etikájában, amely környezetünk javát szolgálja, legyen szó akár a bakancsos turistáról, a kirándulókról, családokról, lovas turistákról, biciklis turistákról vagy erdészekről. Célunk, hogy mindenki tudja élvezni az erdő nyújtotta szépségeket.”

17

2

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 109. adásában, 2016. május 14-én, szombaton 17:30  órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz