Vadászat és Kultúra találkozása – Gödöllői Királyi Kastély

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya kitűnő programlehetőségeket kínál vadászoknak és civileknek egyaránt

10

A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély, többek között számos vadászati vonatkozású emléktárgyat is megtekinthetünk a kiállított darabok között. Ízelítőül ezekből mutatunk be itt néhányat:

16

I.Ferenc József nagyon kedvelte gödöllői tartózkodásait, kifejezetten azért, mert vadban gazdag erdők ölelték, vették körül az uradalmat. Alapvetően nagyvadakra szeretett vadászni, szarvast, vaddisznót lőtt. Ezen a festményen szalonkára vadászott a korabeli leírások szerint, ezen kívül a fácán is nagyon kedvelt célállat volt annak idején. Az meglőtt szarvasok agancsaival díszítették fel a lakosztályt, mely sajnos nem maradt fent az utókor számára.

 

12

A királyi pár egyetlen fia, Habsburg-Lotharingiai Rudolf Ferenc trónörökös – kinek tragikus sorsa máig nem tisztázott -, az édesanyjához hasonlóan demokratikus nézeteket vallott. A legenda szerint egy erdei vadászat során lőtt egy hatalmas medvét és édesapja olyannyira büszke volt erre a vadásztalálatra, hogy a medve bundáját kikészíttette és a Gödöllői Királyi Kastély dolgozószobájában helyeztette el. A teremben látható medvebőr a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdona. A trónörökös irodalmi munkássága szintén ismert: Monarchia rajzban és képben sorozat az ő tollából származik, melynek magyar vonatkozása is van.

4

 

13

Ferenc József főhadsegédi szobái eredetileg a kastély földszintjén helyezkedtek el. A szobában található íróasztal túloldalán látható az a korabeli telefon, amely illusztrálja, hogy a császár korában már ez a technológia elérhető volt. Köztudott, hogy I. Ferenc József nem kedvelte a modern kori technológiát, így nagy jelentősége volt a távírónak.

5

 

14

A több évszázadot átfogó, míves darabokból álló királyi testőrség fegyverzetének gyűjteménye időrendi és tematikus elrendezésben tekinthető meg – többek között csappantyús elsütő szerkezetű zsebpisztoly, csappantyús elsütő szerkezetű puska trombon csővel, balszemes csappantyús elsütő szerkezetű pisztoly, duplacsövű, csappantyús elsütő szerkezetű vadászpuska, duplacsövű hátultöltős puska, balszemes, kováselsütő szerkezetű vadászpuska, francia rakétapisztoly, tőr, melyek mind elöltöltős fegyverek.

7

 

15

Horty Miklós államfőként használta a kastélyt 1920-1944 között, főként az augusztusi és a szeptemberi hónapokat töltötte itt a családjával. Abban az időben a kastély protokolláris helyszín, tiszti üdülő és katonai hivatali iroda sajátos keveréke volt. Rendszeresen tartottak itt összejöveteleket, vadászatokat a környékbeli, vadban gazdag erdőkben, amelyeken számtalan külföldi koronás főt, diplomatát és politikust láttak vendégül.

8

A Gödöllői Királyi Kastély korhűen felújított épülete a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégíti. Reprezentatív terei mellett történelmi tradíciója és színes kulturális programkínálata teszi ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézményévé és turisztikai célpontjává.

9

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 109. adásában, 2016. május 8-án, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz