“A vadászkutya nem egy eszköz, hanem egy társ” – Beszélgetés Nyúl András fővadásszal

Nyúl András fővadász, a 2009-es nemzetközi vérebverseny győztese segítségével betekintést kaphattunk abba a világba, hogy mit is jelent egy vadászember számára a vizslája

10 9

14

Nyúl András fővadász, Barcsi Erdészet, SEFAG Zrt.

“A vizsla egy rendkívül sokoldalú kutya. Használhatjuk apróvad vadászatra, nagyvad vadászatra, gyakorlatilag mindig velünk lehet. Ez egy olyan lehetőség, amit mostanában egyre kevesebben használnak ki. Úgy gondolom, hogy a vadászkutya nem egy eszköz, hanem egy társ.

Minden vizsla alkalmas arra, hogy felvegye azt a rengeteg ismeretet, amely szükséges ahhoz, hogy kitűnő vadásztárs legyen?

A vadászkutyáknak, a vizsláknak szenzációs öröklött tulajdonságai vannak, zömében nem a kutyán múlik az, hogy megtanulja-e, amit várunk tőle, sokkal inkább gazdáján. A kutyánk odafigyelést igényel, főleg a fiatalkori tanítása. Ezért kétségtelen, hogy áldozatot kell hozni érte, de ezt busásan kárpótolja. A vizsla rendkívül komoly mozgásigényű kutyafajta, vele mindig menni kell. Rá kell szánni az időt és a fáradságot, meg kell tanítani a kutyát a különböző feladatokra, hogy azokat úgy hajtsa végre, ahogy azt a vadászat gyakorlata kívánja. Egy nagyvadvadászaton, például egy cserkelésen vagy egy lesen, ha a kutya felteszi az orrát és elkezd egy irányba figyelni, rögtön megmutatja nekünk, hogy hova kell néznünk leginkább, honnan várható a vad felbukkanása.

7

A vizsla egy igazi mindenes kutya, ebből következik az is, hogy nem tud 100%-os teljesítményt nyújtani bizonyos dolgokban. Az utánkeresésben nem versenyezhet a vérebbel. Vízi munkában egy jól kiképzett véreb a retrieverekkel veszi fel a versenyt, egy jó orrú német vizsla megközelíti a pointerek teljesítményét. De az a csodálatos a vizslában, hogy mindezt tudja. A véreb apróvadvadászaton nem lehet velünk, akármennyire is szenzációs kutya. A retrieverek – habár jelzik a vadat –, nem állják meg. A vadmegállás szenzációs esztétikai élményt ad és nagyon praktikus is a vadászat gyakorlata szempontjából. Ezeket az élményeket a vizsla tudja megadni nekünk.

A kutyának a szaglása, de nyugodtan mondhatjuk, hogy a hallása és a látása is felülmúlja az emberét. Amikor ülök a lesen és látom, hogy a kutyám valamelyik irányba elkezd erősen figyelni, én azonnal abba az irányba nézek, mert tudom, hogy ott a legvalószínűbb, hogy valami felbukkanjon.

2 1

A vadászkutyák tevékenységének alapja, hogy olyan dolgot csinálnak, ami genetikailag beléjük van kódolva. A kutya tanításának is az a lényege, hogy ezt a pozitív érzetet benne megtartsuk, megerősítsük, így motiváljuk egy-egy feladat végrehajtására. A kutya addig fegyelmezetten vár, amíg elhozási parancsot nem kap, akkor indulhat el érte, illetőleg akkor engedheti el, amikor erre ismét parancsot kap. A fegyelmezettséget –  lábnál jöjjön, visszahívható legyen, le lehessen fektetni, meg lehessen állítani, ne önkényesen rohanjon el bármiért – egy kutyának meg kell tanítani. Miután megtanulta, ez már akár játékként is felfogható és látszik a kutyán is, hogy milyen szívesen csinálja. A gazdájának abban van nagy felelőssége, hogy fel tudja mérni, mi az, amit kér a kutyájától.”

9 6

További vizslás cikkeinket ezeken a linkeken olvashatják:

Szent Hubertusz Vadászverseny Vizslás vadászoknak

A véreb orra és a vizslák vérebes munkája – Előadás a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum udvarán

IV. Solymász Szent Hubertus Vadászverseny – Nádasdladány

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 106. adásában, 2016. április 16-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz