MEGOSZ NATURA 2000 tájékoztató előadás Szombathelyen – 2016.03.31

A MEGOSZ 2016-ban is országszerte több helyszínen szervezett előadásokat, hogy minél nagyobb számban tudja megszólítani a Natura 2000 pályázat támogatására jogosultakat, illetve átadja az összes információt a pályázatuk sikeres beadásához

12 7

A MEGOSZ célja az erdőterületek természetességének megőrzése, és az ezt segítő, az országba érkező, az erdő és az erdőgazdálkodás minőségét javító támogatások teljes mértékű lehívása, kifizetése az erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok számára. Legutóbbi előadás Szombathelyen, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. épületében került megrendezésre.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a Pilisi Parkerdő Zrt., a Bükki, Duna-Ipoly és Kiskunsági Nemzeti Part Igazgatóság partnerként, a WWF Magyarország programvezetése mellett a sikeres LIFEinFORESTS, azaz ÉLET az Erdőben kommunikációs program résztvevője.

A program kiemelt célja a Natura 2000 területen található, a kijelölés alapjául szolgáló fajok és élőhely típusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve az azt fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

A MEGOSZ a Natura 2000-es területeken érintett magán erdőgazdálkodók, illetve tulajdonosok minél szélesebb körű tájékoztatását szeretné elérni, a program eredményeinek ismertetésén túl azért, hogy a pályázható, elnyerhető EU források a lehető legnagyobb mértékben kerüljenek az erdőt fenntartó tulajdonoshoz vagy gazdálkodóhoz.

A MEGOSZ célja, hogy átadja az összes információt az erdőkezeléshez, és a pályázat sikeres beadásához, felvállalva ezzel a ma még rendezetlen, gazdálkodó nélküli területek bevonását is. Sokan nem ismerik azt a lehetőséget, hogy egyszerűen igénybe vehető, területalapú uniós támogatás jár a NATURA 2000-es magánerdők gazdálkodóinak, aminek mértéke fafajtól és az állomány korától függően 12 -70 ezer Ft/ha/év mértékű.

4 8

13

Luzsi József elnök, MEGOSZ

„A vidékfejlesztési jogcímek januártól rohamléptekkel elindultak: a magán erdőgazdálkodók az új Európai Uniós ciklusban teljesen új feltételrendszerekkel számos uniós forrást vehetnek igénybe. Ezekből az uniós jogcímekből már elindult három: az erdő „NATURA -2000” támogatása, „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása” című pályázat, illetve a „Fiatal Erdő Állománynevelés” pályázat. A NATURA 2000 kapcsán jutottunk el arra a megállapításra, hogy az országban a tulajdonosokat, gazdálkodókat mindenféleképpen informálni kell a támogatási lehetőségekről. Az országban 15 helyen rendezünk fórumokat.

A WWF Magyarország irányításával a LIFE IN FOREST „Élet az erdőkben” c. projektben veszünk részt, ahol a gazdálkodók megtanulják, hogyan lehet ezeket a pénzeket lehívni, hogyan tudják igénybe venni a támogatást.  Ez a támogatás egységes területalapú, de bizonyos természeti feltételrendszerhez kötött, melyeknek meg kell felelni a jelentkezéshez.

Szeretném felhívni a figyelmet az előírásokra, mely szerint minden pályázónak, aki a Natura 2000 pályázatra jelentkezni szeretne, érvényes erdőterülettel kell rendelkeznie. Akinek nincs érvényes erdőterülete, ideiglenesen kérnie kell, különben nem tudja igénybe venni a támogatást. A pályázati igényt az egységes területalapú támogatási rendszerrel együtt kell beadni elektronikus úton.

Igyekszünk mindenkinek segíteni és megadni minden feltételrendszert, hogy a magán erdőgazdálkodók teljes mértékben megfeleljenek a pályázatnak. A különböző kiadványok megjelenésén, erdészeti lapokon kívül a MEGOSZ honlapján folyamatosan tudnak tájékozódni az érdeklődők.”

3 2

16

Duska József programvezető, MEGOSZ

„A szombathelyi road show-val a pályázati lehetőségről szóló információt szeretnénk eljuttatni a magán erdőgazdálkodókhoz, földtulajdonosokhoz. Ezek a pályázati lehetőségek eddig rendelkezésre álltak, de sok ember nem jutott hozzá, mert nem tudott róla. Manapság az elmúlt évben hatalmas levélküldési kampánnyal próbáltuk felhívni a figyelmet, most pedig egy pályázat keretében az ország 15 helyszínén szeretnénk átadni ezeket az információkat.

Azért érnek pénzt ezek a pályázatok, mert a NATURA 2000-es erdőkre az EU-s és nemzeti támogatásból komoly összegek pályázhatóak. Ez az összeg azért kerül a magán erdőgazdálkodóhoz, hogy olyan szinten gazdálkodjon, hogy az mindenkinek megfeleljen: a köznek is és a tulajdonosnak is. A tulajdonosnak az a legfontosabb, hogy szép erdeje legyen és megéljen belőle, jövedelmet termeljen. Ha valamit áldoz, azért teszi, hogy a köznek jobb legyen, ezért pályázatban kifizetéseket kap, tehát, amit ő megpróbál a köz számára szolgáltatni, azt kifizeti neki a köz – ez a legfontosabb információ. Az előadássorozatban az érdeklődők választ kaphatnak arra vonatkozóan, hogyan kell beadni egy ilyen pályázatot.”

4 5

17

Bódis Pál projektkoordinátor, WWF Magyarország

„Projektösszekötő koordinátorként működünk közre a road show-ban. Az a feladatunk, hogy ennek a projektnek – amely felöleli a közvetlen gazdálkodókkal való kapcsolattartást – a gördülékeny folyamatait biztosítsuk. A projekt célja, hogy a naturás erdőknek a magas színvonalú működését biztosítsa és megadja a hátteret ehhez a folyamathoz, melyben a gazdálkodók, az erdészeti hatóság, a természetvédelmi hatóság, a természetvédelmi szakemberek a közreműködésére is szükség van.

A projektnek számos olyan akciója van, amely ezekkel a rendezvényekkel biztosít kommunikációs területeket, fórumokat, ezenkívül számos háttéranyag is készül a projekt keretében, a közgazdasági elemzéstől az ökológiai tanulmánykötetig. Ennek az akciónak az elsődleges szerepe, hogy a gazdálkodók megismerjék az összes lehetőséget, amivel kiterjeszthetik a saját korlátaikon túlra az erdőgazdálkodási lehetőségeiket. Mindannyiunk közös érdeke, hogy az erdőink jól működjenek, mert ezáltal biztosítható az, hogy a természetvédelmi érdekeknek is magasabb színvonalon feleljenek meg ezek az erdők.”

11 9 1

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 105. adásában, 2016. április 10-én, vasárnap 11:00 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz