Ajánló – HAZAI VADÁSZ 104. adás – 2016.04.02 – Szombat 17:30 óra – ECHO-TV

Jubileumi 50. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia  / Játszóteret adott át a KASZÓ Zrt. / Erdőszerkezeti átalakítás a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetében / Kálnoki Bedő Albert életútja / A Mecsekerdő Zrt. megújult Kikerics Erdészeti Erdei Iskolájának átadása Sasrét-pusztán

1 - FAGOSZ konferenciaJubileumi 50. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia

Március 22-23-án Balatonszemesen jubilált az 50. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferencia. A Magyarországon már 25 éve tevékenykedő vállalkozói érdekképviseleti szervezet minden évben két olyan konferenciát tart, amelyek tematikájában mindig a legaktuálisabb témákat keresi meg és dolgozza fel a tagság számára. A balatonszemesi konferencián a következő négy témát választották:- Az Erdőtörvény megújítása, – Az EUTR a hazai gyakorlatban és az EUTR szereplők kötelezettségei, – Akácfa feldolgozás koncepciója, – A magyar PEFC a megvalósulás útján.

2 - KASZÓ játszótérJátszóteret adott át a KASZÓ Zrt.

A kaszói kirándulóközpont megnyitása után, a KASZÓ Zrt. lépésről-lépésre újabb attrakciókkal bővítette azt, mert a volt a célja, hogy az odalátogatók aktívabban tudják eltölteni szabadidejüket. Az új játszótérrel természetesen a gyerekeket kívánták megörvendeztetni, hogy a beton dzsungel helyett a Baláta-tó közelében, tiszta levegőben, felszabadultan élvezhessék a játék örömét. A KASZÓ Zrt.-nél folyó több, mint 5 éve elkezdett különféle közjóléti beruházások tervezése, átadása folyamatosan és tervszerűen zajlik, a közel jövőben egy erdei szállás kerül átadásra.

3 - Erdőszerkezet átalakítás a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai ErdészetébenErdőszerkezeti átalakítás a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetében

Erdőszerkezeti átalakítás olyan erdőművelési tevékenység, amely megváltoztatja az erdő fafaji összetételét, szerkezeti struktúráját. Például az őshonos sarj eredetű állományokat őshonos mag eredetűvé, vagy a tájidegen fafajokból állóakat őshonos fafajokból álló állományokká. Amikor egy erdőrészlet véghasználatra kerül, akkor mindig több szempontot mérlegelnek az erdészek, és így döntik el, hogy egy adott erdőrészletben indokolt-e a szerkezetátalakítás vagy sem. Ha indokolt, akkor gondosan megtervezik, hogy milyen módszerrel, stratégiával fogják azt elvégezni. Figyelembe veszik a különböző ökológiai, természetvédelmi, ökonómiai érdekeket, és a társadalmi elvárásokat is.

4 - Bedő AlbertKálnoki Bedő Albert életútja

A Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alatt szobrának felavatására került sor 2016. március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából, az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150 éves jubileumán. Életútjáról Andrésiné Ambrus Ildikó tartott előadást első sorban az iskolaalapítói munkásságát méltatva. Fölidézte a hazai erdészeti oktatás kezdeteit a felsőfokú képzés megindulásától kezdve a közép- és alsófokú oktatás megteremtéséig, egészen a XVIII. század derekától kiindulva. Bedő Albert volt az aki munkatársaival elkészítette az 1880-ban életbe lépett első magyar polgári erdőtörvényt, melyben előírják a szakiskolai végzettséget az erdészeti szakszemélyzet számára, így négy iskolában is megindult a képzés.

5 - Mecsekerdő Zrt. - Kikerics Erdei IskolaA Mecsekerdő Zrt. megújult Kikerics Erdészeti Erdei Iskolájának átadása Sasrét-pusztán

A Mecsekerdő Zrt. az országban az elsők között hozta létre 1995-ben a Mecsekben az Árpádtetői Erdészeténél a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolát, majd 1996-ban a Zselicben a Szigetvári Erdészethez tartozó Sasréten a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát, melyeket évente 6-7000 óvodás és iskolás korú gyermek látogatta. 2015 szeptemberében kezdődött el a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló komplex fejlesztése mintegy 50 millió Ft-ból. Megújult az iskola külső belső tere és környezete, valamint kiszolgáló létesítményei. A szolgáltatási színvonal emelésének céljából – a 21. század követelményeinek megfelelően – interaktív bemutató, oktató és játékeszközök beszerzése is megtörtént.

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 104. adásában, 2016. április 2-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz