Nehezített Vércsapa Verseny Lovasberény – 2016.02.20.

2016.02.20-án, szombaton, már negyedik alkalommal rendezte meg az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete a Nehezített Vércsapa Versenyt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Lovasberényi Erdészeti Igazgatóságának területén, a Fehér-tanya vadászháznál

14

A versenyen részt vett Domján György, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Lovasberényi Erdészeti Igazgatóságának erdészeti igazgatója, Pomázi Ágoston vezetőbíró és Poroszlai Róbert, Szabó Sándor, illetve Dr. Magyar Béla bírók.

A verseny menetét Pomázi Ágoston vezetőbíró ismertette a versenyzőkkel. Azok a kutyák, amelyek a csapamunkát sikeresen teljesítették, vadászati alkalmassági vizsga utánkereső VAV igazolványt is kaptak. A csapafektetés az előző nap esőben történt, ezért nem csapacipővel fektettek, hanem a vér mellett szarvasláb boncalékot húztak. A munkát az egyes csapával kezdték és 5 perc differenciával indultak meg a második csapán. A versenyzők kihúzták a számokat, majd a csapa kidolgozására maximum egy óra állt rendelkezésre a szabályzat szerint. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy különböző fajta vadászkutyákkal találkozhattak ezen a versenyen, amely ritkán szokott előfordulni.

16

háromszor

Pomázi Ágoston, vezetőbíró: „Háromszor lehet indítani a kutyát, a negyediknél nullás az eredmény.. A kutya felveszi az új helyről a szagnyomot, bízunk benne, hogy eredményes lesz a következő nekifutás.”

beszéd2

„Úgy néz ki, hogy a fektető visszatér az eredeti irány felé. Itt volt a második törés és úgy néz ki, hogy ezt a lapot a kutya veszi is, egy kis bizonytalanság után felvette a csapa nyomát. A vezeték nagyon jó, nem feszül be, de nem is lazul. A vezető teljes vezetékhosszal dolgozik, az előírásoknak megfelelő a munka, a kutya stabilan megy.”

25

„Itt gyakorlatilag a kutya átjött és korrigálta magát, mert itt már megint megvan a jelzés, ott viszont átmentünk volna egy következő nyomra. A szélirány átvitte a kutyát a hibázásán, így bármelyik jelzéstől tudjátok folytatni a munkát.”

A verseny második része a vadászati alkalmassági vizsga fegyelmi részével folytatódott.

Első feladat: a kutyának a vezetékre vétele. A csapamunkát már bemutatták a kutyák és vezetőik, amelyet maximálisan meg tudtak oldani. A szabályos végrehajtás az, hogy a kutya parancsra vagy anélkül a vezetője elé jön és várja azt, hogy a póráz felhelyezésre kerüljön.

Második feladat: a kutya vezetése láb mellett, vezetéken, cserkelés: a kutya láb mellett kell, hogy jöjjön, nem rángatva a pórázt, fegyelmezetten.

Harmadik feladat: elfektetés. A kutya vezetője döntheti el, hogy rögzített szíjon, illetve szabadon akarja-e végrehajtani a feladatot. Kevesebb pontot kaphat, ha valaki rögzített szíjon hajtja végre, de így is teljesíthető a feladat. Az az elvárás, hogy az elfektetés ideje alatt a kutya nyugodtan maradjon helyben, ne rágja a pórázt, ne próbáljon elmenni. A feladat végrehajtása alatt két lövés fog elhangzani, a lövés után a kutyának helyben kell maradnia. Ha a kutya lövésfélő, vagy ha a gazda visszaérkezéséig nem marad helyben, az azonnali kizárást von maga után.

Negyedik értékelés a kutya lövésre való viselkedése.

30 33 21 10

 

39

Bíró Tamás elnök, Kinológiai Bizottság, OMVK Fejér megyei Területi Szervezete

„A délelőtt folyamán a csapamunkáknál nagyon szép és eredményes munkákat láthattunk. Azt gondolom, messze magasabb követelményeket támaszt a kutyákkal szemben, mint egy mesterséges VAV vizsga, ahol a csapák hossza jóval rövidebb frissebb, rövidebb az állásidő is, amit nyilván könnyebb a kutya számára kidolgozni. Itt volt természetes vadmozgás, csapafektetéskor láttunk szarvast, disznót, amely a csapa nyomáról kelt fel, ez mind zavaró tényező. Összességében el lehet mondani, hogy szépen megoldották a kutyák a feladatot. A fegyelmező rész is jól sikerült. Egy-két kutyánál látszik csak, hogy erre nem fektettek hangsúlyt a bevezetése során.”

 

40

Pomázi Ágoston, vezetőbíró

„A lényeg az, hogy a sebzett nagyvadat a kutyának meg kell találni, minél előbb terítékre kell hozni, részben állatvédelmi, részben gazdasági szempontból. A kutyának a mai munkája elsősorban vezetékmunka, vezetéken fog dolgozni minden kutya. A tegnapi napon 14 órakor kifektettük az első csapát, amely 20 órás nyom lesz. A vércsapán van egy kezdeti pont, amelyet a kutyának meg kell mutatni, ott felveszi a nyomot és azt kell figyelni, hogy milyen intenzitással akar vadat keresni. Minden egyes nyom egyforma a kutyáknak, függetlenül a kutya fajtájától. A végén, amikor megtalálja, a viselkedését nézzük. A vezető és a kutya megkapja a hagyományos végtisztesség megadását jelző töretet. Természetesen a lövő vadász is megkapja a töretet, de a munka vége, a neheze, a kutyára hárul.”

 

Filmünket a 101. adásunkban, 2016. március 13-án, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz