Dám trófeákat mustráltak a NEFAG Zrt.-nél – 2015.11.04.

A NEFAG Zrt. mint a pusztavacsi vadászterület vadászatra jogosultja, a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte a térségi vadásztársaságok együttműködésének keretében a 2015. évi dám trófea mustráját

24

23 25

38

29 30

Az eseményre november 4-én, a Pusztavacsi Vendégháznál került sor. A barcogási szezonban terítékre került bikák idei gyűjteménye közel 100 darabból állt, köszönhetően annak, hogy nyolc vadászterület is képviseltette magát a bemutatón.

A rendezvényt Fehér Sándor, a NEFAG Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató – helyettese nyitotta meg, aki ismertette a rendezvény célját és programját.

21 27

25

33

Dégi Zoltán erdészeti igazgató, NEFAG Zrt.

„A 2015. évi barcogási szezon a NEFAG Zrt. Pusztavacsi Erdészeténél egy erős közepes eredményt hozott. Kiemelkedő trófeát nem sikerült az idén elejtenünk, viszont az átlagsúlyokat tekintve az idei év erősebb, mint a tavalyi volt. Ez legfőképp az időjárási körülményeknek köszönhető, hiszen a nyár egy nagyon száraz, aszályos, nagy kánikulákkal terhelt időszak volt. A dámoknak nem volt lehetősége nagy tömegű agancsot fejleszteni, mint a korábbi években, amikor több alkalommal is az 5 kg-t meghaladó trófeaméretet is sikerült elejtenünk.

A NEFAG Zrt.-nél az elkövetkező időszakban természetesen már a minőségi vadgazdálkodásra helyezzük a hangsúlyt. Az állományt úgy kell hasznosítanunk, hogy az értékes, minőségi állomány javára történjen a selejtezés. A jelenlegi létszám elérte azt a maximumot, amit a terület vadeltartó képessége megenged, így az állománycsökkentés mellett minőségi válogatást hajtanak végre a kollégáink, akik a területet kezelik. Ez jellemzően abból adódik, hogy mindig az abnormális, hibás trófeát viselő egyedeket ejtik ki és a gyengébb teheneket, borjakat hozzák hasznosításba.

A mi vadászterületünk 100%-ban állami tulajdonú erdőtömb, amiből az következik, hogy talán kisebb a kommunális jellegű terhelés, amely a vadállományra nézve veszélyes lenne.

Összességében eredményesnek ítélem az idei évi barcogási szezont. Ebben szerepet játszik az, hogy kiváló szakszemélyzettel rendelkezünk a Pusztavacsi Erdészetnél, úgy az erdészetvezető, mint a hivatásos vadászok tekintetében.”

36

35

A trófeamustra egyik legszebb trófeáját Pap Norbert kerületvezető vadász hozta terítékre, aki így mesélt a bika elejtésének körülményeiről:

 „Ezt a bikát a barcogási idő letelte után sikerült terítékre hozni, amikor is a barcogás végeztével az idősebb bikák csak nagyon keveset mozognak. Miután otthagytuk a vadföldet, szerencsénk volt, mert ez a bika utánunk jött. Bár a vendég nem ekkora bikára jött, de azonnal döntött a meglövése mellett, szügylövéssel terítékre hozta. A bika tavalyi agancsához képest főleg a szemágain látszik, hogy a visszarakás jeleit mutatja.

Az jelenti számunkra a legnagyobb örömöt, ha a vendégvadászunk ugyanúgy örül az elejtésnek, mint mi. 198,22 pontot kapott és 4 kg 51 dkg-val mérlegelték. Úgy gondolom, hogy ez a bika méltó lezárása az idei év október havi barcogó szezonunknak, mely nagy ünnep számunkra, hiszen ez egy nagyon áldozatos és sok munkát követelő időszak vége. Jó eredményekkel zártuk az idei szezont és bízunk benne, hogy a jövő évben sokkal jobb felrakási szezonunk lesz hasonló szép eredményekkel.”

Szemezgető a gyönyörű trófeákból

 

4

Bírált kora: 8 év; súly: 3,5 kg

 

5

A bal szár teljesen be van kanyarodva, kicsit szabálytalan, bírált kora: 8 év, súly: 3 kg 60 dkg

 

6

Egy idős osztrák vendéggel meglövetett felemás bika, bírált kora: 9 év, súly: 3 kg 62 dkg

 

7

Ezüstérmes bika, bírált kora: 7 év, súly: 3 kg 72 dkg

 

8

Súly: 3 kg 74 dkg

 

9

Szlovák vendég második bikájaként meglőtt, bírált kora: 9 év, súly: 3 kg 76 dkg. A bal első lábának régebbi lövése okozza a jobb szár lapátjának abnormalitását.

 

10

Osztrák vendég által egy nagyon élvezetes, jó vadászaton meglőtt bika.

 

11

A kerületben ismert és barcogás előtt fényképezett bika. Az elfogyott lapát, lerövidült szemágak mutatják idős korát, bírált kora: 10 év, súly: 3 kg 80 dkg.

 

15

Öreg és visszarakott, „csodaszarvasnak” hívott bikáról van szó, 50 cm szárhosszal, 3 kg 84 dkg-al mérlegelt, bronzérmes minősítést kapott. A bika elejtésének érdekessége, hogy termetre rövid testű és visszatöpörödött bikáról van szó, a testéhez képest arányaiban nagyot mutat az agancsa. Bírált kora: 12 év.

 

16

A barcogás vége felé ejtette el a vendégvadász.

 

17

Szlovák vendégvadász által elejtett bika. Szakmai érdekességét az adja, hogy a felemássága mellett nagyon érdekes lapátú. Bírált kora: 14 év. Az elejtésnél úgy nézett ki, mintha 3-4 csigolyája hiányozna, rövid, 54 kg testtömegű.

 

18

A NEFAG Zrt. idei bikái közül az egyik legnagyobb: 191,9 ponttal jutalmazott bika. Jó paraméterekkel rendelkezik, szárhosszúsága, lapáthosszúsága megfelelő. Egy viszonylag nehéz vadászat során hozták reggel terítékre. A vendég a „jávor” elnevezéssel ihlette, mert nagy lapátparaméterekkel rendelkezik.

 

19

Szürkület megjöttével nagyon ritkán barcogó, visszarakott, öreg bikáról van szó. Szürke szemű, busa fejű, bírált kora: 11 év, visszarakott rövid, elagancsosodott agancsú bika.

 

20

Olasz vendégvadász első bikája, amely 4 kg 71 dkg súlyával a NEFAG Zrt. egyik legnagyobb bikája az idén. Bírált kora: 12 év, aranyérmes minősítésű.

 

1

 

Filmünket december 6-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz