Döntési tréning fakitermelők számára a Mecsekerdő Zrt.-nél – 2015.11.03.

Már elkezdődtek a téli munkák az erdőn – ennek szakmai támogatására fadöntési és választékolási tréninget szervezett a 2015. november 3-án a Mecsekerdő Zrt. az erdészeteinél dolgozó fakitermelők, valamint az erdészeti munkát végző vállalkozók számára

A döntési és választékolási tréninget az erdőgazdaság vezető szakemberei tartották, melyen stábunk is részt vett.

54

21 20

42

75 76 77 36

38

Az erdészek értékes vagyonnal gazdálkodnak, nagy gonddal nevelik a fát generációkon keresztül. Mind a gazdálkodó, mind a társadalom érdeke, hogy a 100 év alatt megtermelt fa a lehető legnagyobb értéken hasznosuljon. Fontos tudatosítani a nagyközönség számára, hogy a fakitermelés nem erdőirtás, hanem egy természeti erőforrás gondos kezelése és annak hasznosítása! Ezért azokat a szakembereket, akik a fa kitermelését végzik, folyamatosan képezni kell. A döntési és választékolási tréning ezt a célt szolgálta.

78 90

71

Ripszám István termelési vezérigazgató-helyettes, Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészet

„Eléggé kifinomult csapattal dolgozunk. Az erdészeteknél nagy a szóráskép, itt már a válogatott csapatot látjuk, akik mind profi favágók. Legfőképpen azért gondoljuk, hogy szükséges, hogy felelevenítsük egy kicsit a nap, mint nap rutinból elvégzett, veszélyes feladatokat, mert a sokéves statisztikák azt mutatják, hogy mindig a legrutinosabb, sok évet próbált öreg rókák hibáznak és sajnos ez sok esetben emberéletbe kerül – ezt szeretnénk mindenféleképpen elkerülni!

Ezek a fák nagyjából 35 méter magasak. Egy fában 3,5 köbméter fa van, ez 3,5 tonnának felel meg és a súlyeloszlás egy nagy koronánál a felső harmadban van. Ha viharos szél fúj, és az ember kimegy az erdőbe, akkor lehet érzékelni, hogy milyen erők mozoghatnak itt. Ez egy elég jelentős tömeg és az eldöntése – egy 6 méter átmérőjű koronavetület és 60 cm átmérőjű törzs esetében – egy pillanaton függ, hogy melyik irányba és hogyan dől el a fa. Nem az a lényeg, hogy eldől, hanem itt az a kérdés, hogy ez az érték, ami megtermelődött 120 év alatt, úgy feküdjön le a földre, hogy az értékénél is maradjon. Nagyon fontos tehát, hogy a szakszerű és balesetmentes, biztonságos munkavégzés mellett az érték megőrzésére is koncentráljunk!

Az erdészeteknél végzett döntési tréningek eleme volt az is, hogy a szakszemélyzet a hosztolással foglalkozott. Tehát minden erdész szakember, aki a fának az értékesülésében szerepet vállal és eldönti, hogy hol legyen elvágva a 120 év alatt megtermelődött érték, annak végig kellett venni szintén az iskolában és az életben tanultakat, hogy gyarapítsák a tudásukat, hogy az értéket minél jobban meg tudják tartani.”

68 52

56

Az elmúlt egy hónapban az erdőgazdaság erdészeteinél dolgozó fakitermelők több helyszínen döntési tréningen vettek részt, ahol egy nagy méretű fa szabályos kidöntése volt a feladatuk. A tréning egyben verseny is volt, az erdészeti fordulókon 1-2. helyen végzett döntőpárok bejutottak az erdőgazdasági döntőbe – amelyet ezen a november 3-ai rendezvényen tartottak -, az 1-3. helyet megszerzők jutalomban részesültek. A fadöntést a szabályos felszerelés, a biztonságos munkavégzés és a szakszerűség alapján értékelte a zsűri.

51 48 49 44

50

70

Németh Rudolf műszaki osztályvezető, Mecsekerdő Zrt.

„A fakitermelés halmozottan veszélyes munka, épp ezért a szabályok betartása – még akkor is, ha tizedfokokban mérhető – nagyon fontos és sokszor életmentő lehet. A motorfűrész precíz ismerete és használata nagyon fontos ahhoz, hogy 120 éves meglett, termelésre érett fákat úgy termeljük ki, hogy ne legyen benne sérülés, megfelelő értéket tudjunk közvetíteni a vevők felé és ugyanakkor az emberi életben se essen kár.

Lehet rutinból végezni ezt a munkát, de nem érdemes! Mindegyik fa, terület más és más, a területek elhelyezkedése, az időjárás, a fagyás, a szél mind befolyásoló tényező. Ezek olyan paraméterek, amelyeket figyelembe kell venni, más különben könnyen baleset történhet. A munkavédelmi szabályok betartása alapvető, anélkül neki sem lehet állni ennek a munkának!”

65

39

42 40 43 32 37 34 35 31 30 29 28 24 25 26

Ez a rendezvénysorozat a fakitermelési munkakultúra megbecsülésének szólt. A fakitermelés a bányászat mellett az egyik legveszélyesebb munka, ahol a munkát végzők biztonsága és testi épsége a legfontosabb.

A fadöntési tréninget egy ún. hosztolási, azaz választékolási bemutató kísérte, ezen a szakemberek bemutatták, hogy miként lehet a legnagyobb értéken hasznosítani a fát az egyes részek szétválasztásával.

13

8 16 18 17 15 19

40

61

Rittlinger Róbert vállalkozó, Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészet, a Magyar Fakitermelő Válogatott tagja

„Véleményem szerint nagy szükség van az ehhez hasonló tréningekre, mivel jó tanulságként szolgál az erdőn dolgozóknak. Megtanulják, hogyan kell szabályosabban egy fát kivágni, vagy egy rönköt pontosabban elvágni. Ha egy fa ilyen sokáig növekedett, akkor ne pazaroljuk el!

Mindenkire ugyanazok a versenyszabályok vonatkoznak, nem ugyanazt a fát döntjük, de a daraboló számokat ugyanazon a fán tesszük. Fokozni addig lehet, amíg nem lesz az ember az első. Végre lehet hajtani valamit szabályosan és szabálytalanul is. Fontos, hogy betartsuk a biztonsági szabályokat, hogy nagyobb eséllyel tudjunk aznap hazamenni. Mindig végig kell gondolni a munkafolyamatot, ha valakinek nem tiszta a feje, akkor baleset történhet.”

 63 57 59 62

83 85 86 87

Fadöntés – drónfelvétel

84

51 52 55 54

33 43

89

Filmünket december 6-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz