Jégkárosítás felszámolása a Süttői Erdészetnél – 2015.09.29.

Jégkárosítás felszámolása a Süttői Erdészetnél” elnevezésű programjával a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. is kapcsolódott a szeptember 28. és október 4-e között 19. alkalommal megrendezett Erdők Hete rendezvénysorozathoz.

5

Az Erdők Hete programsorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította útjára, mellyel az érdeklődőknek országszerte több, mint 150 programot kínálnak a szervezők a magyar erdők megismerésére. Céljuk, hogy az erdőkben a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. Az egyes események tematikája az Erdészeti Erdei Iskola hálózat intézményeire és oktatási programjaira épül. A szervezők az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állították előtérbe. Az idei alkalommal a Süttői Erdészet erdeit, érdekességeit, jellemzőit mutatták be a Gerecse-hegységben. Ezek az erdőterületek bárki által szabadon látogathatóak.

1

A Serédi Jusztinián Kastélyban és a mellette lévő erdei iskolában került sor a 2014. december 1-i jégtörés esemény felidézésére és az azóta eltelt időszak alatti erdészeti munkák, tevékenységek bemutatására szakelőadás és terepi bejárás formájában.

6

8 2 11 10 13 40

21

Szalay László vezérigazgató, Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

“Az első napokban a közvetlen kár helyreállítás volt a fő feladat: lehúztuk a veszélyes fákat a vezetékekről, az utakat felszabadítottuk, hogy a balesetmentességet biztosítsuk. Hetekbe, hónapokba is tellett, mire fel tudtuk mérni a károkat, hogy mit okozott az ónos eső december elején a Gerecse-hegységben. Nyugodtan mondhatom, hogy a kollégáim emberfeletti munkát végeztek. Az első hívó szóra bekapcsolódtak a környékbeli vállalkozók is. A hatóság elősegítette a munkánkat, hiszen napokon belül megérkeztek az első engedélyek, így el tudtuk kezdeni a fakitermelési munkát. Erdőgazdaságunk 2015 évi munkái e köré csoportosultak, az összes többi előre eltervezett munkánkat hátrébb soroltuk.

A mai napon az Erdők Hetéhez kapcsolódóan szervezett rendezvényünk többek között azért fontos és érdekes, mert a Gerecse viszonylag zárt terület, nem a leglátogatottabb vidékek egyike. De ettől függetlenül, ahogy a magyarországi erdők, ez is nyitva áll a látogatók előtt. Jó a kapcsolat az esztergomi ferences gimnáziummal, évek óta szervezünk programokat nekik, amit szívesen folytatunk a jövőben is. Ebben az évben közjóléti létesítményeink készültek el, tanösvényt avattunk, erdei iskola programokat, túravezetést szervezünk.”

50 49 48 47 46 45

20

Lugovits Milán ferences szerzetes, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium igazgatója

“A kastély meseszerű, nagyon messziről látható és hívogató hely. Akik a Kék Túrán erre járnak, azok is felfigyelnek erre az épületre. Elsősorban azt emelném ki, hogy a kastélynak van „gazdája”, hiszen az elődöm, Tokár János atya és a ferences rendi diákok nagyon sok munkát, figyelmet fektetett bele és ez látszik is az esztétikumán, a rendezettségén. Egy ilyen épület önmagát nem fogja fenntartani, ezeket valakinek a lelkesedése és a saját keze munkája tudja csak szinten tartani. Vegyük még hozzá, hogy egy hosszú évtizedeken át használt, lelakott épületről volt szó, amit az évek alatt gyönyörűen felújítottak.”

 

26

27 25 24 23 22 33

19

Tokár János ferences atya, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium korábbi igazgatója

„Nagyon örülök annak, hogy a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Serédi Jusztitián Kastélyban szervezte meg programját. Amellett, hogy szakmai programot valósítanak meg, sikerült egy kicsit bepillantást nyerniük a Serédi Jusztitián Kastély történetébe és Serédi herceg prímás úr nyaralójába. Ez egy jó alkalom arra, hogy az emberek találkozzanak egymással, hiszen nagyon sok erdész, vadász vallásos gondolkodású, hazafias érzelmű. Serédi herceg prímás úr nagy név az egyháztörténelemben, jogász ember volt, a 20-as években hozzá fűződik az egyházjog forrásainak a felkutatása, összefoglalása. Úgy gondolom, hogy nagyon jó a ferencesek és az erdészek kapcsolata, igyekszünk egymásnak segíteni. 17 éve vagyunk együtt a Gerecsérben és rendszeresen tartunk kapcsolatot egymással, jó barátságban vagyunk.”

34 29 30 31 35 36 37 38

32

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz