A „Muzsikál az erdő” nyitónapja újra Bátonyterenyén – 2015. június 27-én!

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok a 12. évadát a kezdetekhez visszatérve indítja el. 2004-ben a legelső nyitórendezvény Bátonyterenyén zajlott, 2015. június 27-én újra innen jelentkezik a rendezvénysorozat a bátonyterenyeiek lelkes hívására.

Gyürky-Solymossy Kastély

A Gyürky-Solymossy – kastély

Az egész napos programfolyam számára a Gyürky-Solymossy – kastély parkja ad otthont, melyet százados fák árnyékolnak. A műemlék, hagymakupolás barokk kastély a XVIII. században épült a Gyürky család számára, majd házasság útján később a Solymossy család birtokába került. Ma a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása – bányászattörténeti és néprajzi tárgyú szobrok, fa domborművek – tekinthetők meg. A kastélyt körülölelő – a Zagyva és a Tarján patak találkozásánál – 13 hektáros angolparkszerű kertben több mint 120 fafaj él: a korai juhar, hatalmas koronájú kocsányos tölgyek (ez a fafaj a 2015-ös év fája), kanadai vasfa, ecetfa, kínai borókafenyő és még sok egzotikus fa található itt, az őshonos fák szépen keverednek az érdekes, egzotikus fajokkal. A parkot 1975-ben nyilvánították védetté.

Ménesi Gergely

Ménesi Gergely

A környék egyik gyöngyszemének számító kastély és kertje ezen a napon nemcsak a madárdaltól lesz hangos, hanem a „Muzsikál az erdő” programjaitól és az ide érkező látogatók jelenlététől.

A rendezvény kiteljesedését bizonyítja, hogy 10 órától sötétedésig mind a 9, sajátos programelemből válogathatnak a résztvevők, családok, hiszen minden generáció találhat számára érdekes és színvonalas feltöltődési lehetőséget.

A klasszikus zenei koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara nyújtja Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere.

A hamisítatlan palóc hangulatról a Nógrád Néptáncegyüttes gondoskodik néptáncbemutatóval, majd terveik szerint a közönséget bevonva táncházat alakítanak ki.

A „Muzsikál az erdő” 2015-ös Képzőművészeti Pályázatának legjobb alkotásokból összeállított kiállítást a Gyürki-Solymossy – kastélyban tekinthetik meg.

A pályázatra várjuk magyarországi és határon túli magyar művészek (festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek, keramikusok, sőt divattervezők) pályázatát, akiknek az alkotásai összhangban vannak a rendezvénysorozat szellemiségével. Az eredmények ünnepélyes kihirdetését értékelését a zsűri elnöke, Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász tartja.

Szabó János, Nógrád Néptáncegyüttes

Szabó János, Nógrád Néptáncegyüttes

Az erdő érdekességeire kíváncsi közönség meghallgathatja Dr. Csóka György ismeretterjesztő előadását „Válogatott erdei gubacsságok” címmel. A kastély és kertjének történetét, érdekességeit Dr. Szomszéd András, nyugalmazott főlevéltárostól kerti séta közben tudhatjuk meg.

Számítunk a kisgyermekek jelenlétére is, hiszen az igényes zenei-kulturális fogékonyság fejlesztését nem lehet elég korán kezdeni.

Üdvözli a jelenlévőket személyesen Ludas Mátyás, akit a szülők is élvezettel hallgathatnak, lesz kézműves játszóház, valamint Szabó Miklós erdőmérnök az erdő ajándékait bemutató interaktív előadása.

A falusi vendéglátás keretein belül jobban megismerhetjük a palóc hagyományokat, a helyi ételeket, finomságokat és természetesen a helyi termékek készítői is megjelennek majd a kastély kertjében.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót, a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket a teljes egészében ingyenes programjainkra. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

(Szabó Lajos, Matúz Viktória:  Muzsikál az Erdő Alapítvány)