Backstage – Sűrű havazásban, a Kaszói Erdei Vasúton – 2015. január 24

„Etessük meg együtt a vadat” kisvasutazás a Kaszói Erdei Vasúton:  erre a programra érkezett Kaszóra a HAZAI VADÁSZ stábja, 2015. január 24-én. Már a kora hajnali induláskor is sűrűn hullott a hó, de mire a kaszói dízelmozdony házikójához megérkeztünk, már szinte ömlött, kavargott. Erős szél is “segítette” a kellemes hőérzet kialakulását, így már alig vártuk, hogy elinduljunk a jól befűtött aprócska vagon védelmében. Az előttünk, egyenesen az erdő mélye felé húzódó, keskeny nyomtávú sínek mutatták az irányt, komótosan kattogtak a kerekek, a kamerák forogtak, szemünk pedig a fák felé irányult.

kaszó-3

Nem sokat kellett várni az első erdőlakóra! Egy csodás réti sas lepett meg minket a jelenlétével. A közeli Baláta-tó felől érkezett, és pontosan, egy a sínpár fölé nyúló vaskos faágra telepedett le. Megcsodáltuk hatalmas termetét, és nyugodt viselkedését, hiszen teljesen bevárta a kisvasutat, és csak az utolsó pillanatban startolt el az erdő mélye felé.

kaszó-2

Bőséges vízmennyiség jellemezte az erdőt, amely hol itt, hol ott hatalmas, összefüggő vízfelületet alkotott. A fákról lehullott kisebb, nagyobb gallyak, a tavalyi levél tömeg és a néhány nagyobbacska, mohával, zuzmóval borított szigetecske tagolta, és tette vadregényessé a látványt. Hiába, a Kaszói Erdő téli arca legalább annyira érdekes, és szép, mint a másik három évszakban!

kaszó-7

Lassan teljesen eltávolodtunk az apócska állomás épületétől, és teljesen belefeledkeztünk a varázslatosan szép, téli erdő figyelésébe. Így szükség volt néhány másodpercre, amíg felfedeztük az első gímszarvast, ami végtelen nyugalommal, kitartóan őrizte az egyik nyiladékot. Szinte csak arra várt, hogy lefilmezzük, majd méltóságteljesen ellépdelt a sűrűbe. Láthatóan nem vette sietősre a dolgot, így időt adva a kissé lelassult operatőröknek a felvétel rögzítésére. A tovább erősödő hóesés persze ugyancsak “tompított” a látványon, de azért talán mégis meglett a pillanat varázsa! Persze lehet, hogy mozgásban sokkal jobban átjön majd. Ezt a Kedves Nézők eldöntik!

kaszó-4

Ettől a pillanattól kezdve azért sokkal jobban figyeltünk. Így még ideje korán észrevettük a hóval fedett fák között elbújó kisebb rudlit. Ők sem kapkodták el, sőt fejüket forgatva, kíváncsian szemlélték, hogyan érkezünk meg melléjük. Pedig vonatunk adott ki némi zajt, ami egy ilyen erdei kisvasúttól teljesen megszokott, és normális. Mégis azt gondolhatnánk, hogy a szarvasok ijedősebbek erre az összetett csörömpölésre.

kaszó-6

Így aztán volt időnk lassítani, megállni, majd további felvételeket “bevállalni”! Csodás volt, és rendkívül izgalmas, élveztük minden pillanatát. Azt reméltük, hogy még közelebb engednek magukhoz, de ez volt a minimum csúcsa, azért így is elégedettek voltunk.

kaszó-1

A kisvasutazás ebben a fantasztikus hóesésben, itt a Kaszói Erdőben, az év egyik leghangulatosabb forgatását nyújtotta a stábnak. Reméljük, hogy Nézőink is beleéreznek majd a TV képernyő, vagy a számítógép monitor előtt!

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag