Ajánló – Az 50. HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. december 21-i adás

Minden Kedves Nézőnknek, és Olvasónknak boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Esztendőt kívánunk az 50. HAZAI VADÁSZ TV Magazinnal!

 

Trófeaszemle a KEFAG Zrt.-nél, a Nyíri-erdőben / Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel / “Ezernyi segítség” , a VERGA Zrt. akciója / Mikulás-vonattal Kaszón, a Baláta-tónál / Vadászat és barokk zene – I. rész / Szeressük, védjük, és ismerjük meg együtt az Erdőt! / Hogyan kerül a sárosfői pisztráng a karácsonyi asztalra?

 

Trófeaszemle a KEFAG Zrt.-nél, a Nyíri-erdőben

1.1-KEFAG-1A mustrán a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete kezelésében lévő, folyamatosan fejlődő több mint tízezer hektáros vadászterületeken terítékre hozott dámok lapátjait mutatták be.

„A vadászvendégek kezdik felfedezni ennek a tájnak a varázsát, a gyönyörűségét. Emellett jól megközelíthető helyen, az ország közepén itt egy vadászterület. A hazai vadászok egyre jobban felfedezik és megismerik az ebben rejlő lehetőségeket” – Sulyok Ferenc vezérigazgató, KEFAG Zrt.

 

1-KEFAG-2

 

“Gyönyörű és meghitt, egy igazi gyöngyszem az Észak-Kiskunsági Erdészet, fejlődése szembeötlő.” – Szabó Ferenc Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadászati főosztályvezető. A megnyitón elhangzott, nevezetes, szakrális hely a Nyíri erdőnek ez a területe, hiszen itt van a Szent Hubertus kápolna és az 1848-as emlékhely is. A Nyíri-erdő rendkívüli hagyományokkal rendelkezik, melyben a Pusztavacsról több mint száz éve ide érkező dámok kiváló élőhelyet találtak.

 

Karitatív úton a Vértesi Erdő Zrt. erdészeivel

2-Vértes-1Több éves, kitűnő kapcsolat köti össze a Vértesi Erdő Zrt-t, és a Szent László Társaságot. Nyugat-Európa országaiból évente többször érkeznek karitatív adományok szervezésükben hazánkba, így december 5-én Tatabányára is. Egy belgiumi kisváros önzetlen, és adakozó polgárainak jóvoltából rendszerezett formában, ruhaneműk, gyermekjátékok, és jelentős mennyiségű élelmiszer került ki a dobozokból. A kamionnyi árut elkísérte néhány belga szervező is, akik az 1500 km-es út fáradalmai ellenére jókedvűen láttak hozzá a kirakodáshoz, segítve a magyar erdészeket a munkában.

 

2-Vértes-2A példás rendben osztályozott adományok nem sokáig pihentek a raktárban, mivel rövid idővel a rakodás után, már indultak is tovább a rendeltetési helyükre.  – “A Vértesi Erdő Zrt. támogatja a magyarországi közjóléti és humanitárius tevékenységeket, és ebben a szervezésben most logisztikai elosztói is szerepet vállal. A Karácsony közeledtével szeretnénk az itteni családokhoz karácsonyi adományokat eljuttatni, melyekkel az ünnepet vidámabbá, meghittebbé tudjuk tenni.” – Kovách Sándor ágazatvezető, Vértesi Erdő Zrt., a Szent László Rend tagja.

 

“Ezernyi segítség” , a VERGA Zrt. akciója

v-3A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a karitatív szervezetekkel együttműködve több éve megkönnyíti az “Ezernyi Segítség” közjóléti programján keresztül a Veszprém környéki, nehéz sorsú családok életét. A program keretében az elmúlt évben több mint 1000 adag meleg egytálételt, és 1000 mázsa tűzifát osztottak szét az erdészek, a rászorulóknak. –  “Az “Ezernyi Segítség” akciót már a negyedik éve csináljuk. Az ételosztás során bakonyi vaddisznó pörkölt került a mai menübe, és ez az akció egészen Karácsonyig tart majd.

 

v-6

Négy karitatív szervezet – a Vöröskereszt, a Máltai Szeretet Szolgálat, a Katolikus Karitász, és a Veszprémi Városi Családsegítő Szolgálat – segít minket abban, hogy a VERGA-s segítség a legrászorultabbakhoz kerüljön. Mi elsősorban adni szeretnénk: a tűzifával fizikai meleget, a vadételekkel igazi, egészséges táplálékot. Reméljük, hogy a lélek melege mindenkit megérint majd az adventi időszakban! Hiszen most, amikor a harmadik gyertyát is meggyújtottuk már, akkor közeledik a fény, közeledik a születés.

 

Ezt az érzést, a lelki melegedést kívánom mindenkinek! Azt, hogy tovább tudjuk vinni ezt az év folyamán. Azt kívánom mindenkinek, hogy áldott, békés, boldog Karácsonya legyen, és eredményekben gazdag Új Éve!” – Tengerdi Győző vezérigazgató, VERGA Zrt.

 

Mikulás-vonattal Kaszón, a Baláta-tónál

b-1.1December 6-án, szombaton délelőtt két kocsit is be kellett “élesíteni” a Kaszói Erdei Kisvasút lelkes dolgozóinak, mivel a MIKULÁSJÁRAT híre sok családot megmozgatott. Az időjárás inkább késő őszi, mint téli volt, de ez egyáltalán nem zavart senkit sem, hiszen a Baláta-tóhoz indult szerelvényünk, ahol azt reméltük, hogy találkozhatunk a Mikulás Bácsival! Tapasztalt vezetőnk segítségével el is jutottunk – egy elvarázsolt erdőn keresztül – a BALÁTA-tóhoz, ahol elámultunk a látottakon.

 

m-1

A stégrendszer deszkáin sétálva nagyon sok információt hallhattunk, így gyorsan eltelt az erre szánt idő. Újra vonatra szálltunk, azzal a reménnyel, hogy az állomásnál fogunk majd a Mikulás Bácsival találkozni. Ez be is következett!

Sőt, a kitűnő szervezésnek köszönhetően ünnepi műsor is fogadta az Erdei Kisvasút utasait, kicsiket és nagyokat egyaránt. A fehér szakállas Télapó tette is a dolgát, minden gyermeknek ajándékot nyomott a kezébe, dicsérő szavakat a lelkekbe.

 

 

 

Vadászat és barokk zene – I. rész

5-Miszla-1Az idei év talán legszebb őszi napján csodálatos dámtrófeák várták a vadászokat, és a vendégeket az Óbiródi Vadászház festői környezetében, a Gyulaj Zrt. trófeaszemléjére. Az eseményt az Ariadné Consort (Miszla Art) kamara együttes barokk zenei koncertje is felejthetetlenné tette. Akik részt vettek a trófeaszemlén, hallgatták az erdei környezetben a barokk zene dallamait, a trófeaközpontú vadászat, és a barokk zene régen összekapcsolódó hagyományát élhették meg.

A barokk korszak a zenében 1600-tól az 1700-as évek közepéig tartott, és a német vadászati rendszert – amelyhez hazánk is a történelmi hagyományok miatt tartozik – ettől az időtől jellemzi a trófeakultusz.

5-Miszla-2

A trófeaszemle után a HAZAI VADÁSZ stábja lehetőséget kapott arra, hogy ellátogasson a Tolna megyei Miszlára, ahol az Ariadné Consort kamara együttest is szponzoráló Miszla Art kulturális központ, és alkotóház működik. A barokk jellegű kúria elsősorban a kortárs képző- és zeneművészek számára nyújt hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban.

 

Szeressük, védjük, és ismerjük meg együtt az Erdőt!

6-SEFAG-1“A 2014-es év az erdészet, az erdőgazdálkodás életében egy rendkívüli év volt. Nagyon sok csapadékot kaptunk, és ez az erdőnek nagyon jót tett. Az erdő üdébb lett, egészségi állapota javult. Igaz, hogy az erdészeti munkák nehezebben készültek el, de odafigyeléssel ezt is el tudtuk végezni. Bízom abban, hogy azok az emberek aki városokban élnek, és eljönnek ide hozzánk, az Ágneslaki Vadászházba, és a környezetében húzódó egészséges, szép erdőkbe, akkor mindig vissza fognak ide vágyni.

 

6-sefag-3Így év végén mindig kell egy kis időt szakítani a pihenésre, és erre az erdő kiváló lehetőség. Az év folyamán keményen dolgozó szülők, és az iskolában szorgalmasan tanuló gyermekek ebben a szép, egészséges környezetben ki tudják pihenni magukat. Ha valaki a természetbe be akar illeszkedni, látni akarja annak a titkait, akkor ahhoz csendben kell lenni. Ha felülünk egy magaslesre, és egy vagy két órát ott csendben elüldögélünk, akkor megjönnek az erdei állatok, a madarak is a fákon. Ha csendben maradunk, akkor a természet megmutatja nekünk magát!” – Császár György erdészeti igazgató, SEFAG Zrt.

 

 

Hogyan kerül a sárosfői tavak pisztrángja a karácsonyi asztalra?

p-4Közeledik az év vége, egyre hosszabbak a nappalok. Nemsokára itt a Karácsony! Az ünnepi vacsora egyik fontos eleme – nálunk magyaroknál – a hal, ami halászlé, sült hal, rántott hal formájában kerül az asztalra. Ezért is örültünk annak a meghívásnak, ami a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászháza mellett húzódó halastavak lehalászásához “szólította” stábunkat!

Újra bejártuk a tavasszal megismert halastavakat, és a séta közben megismertük a lehalászás folyamatát is. Kedvenc halunk a pisztráng, így a villám gyors ragadozó halak medencéi mellett időztünk a legtöbbet. Való igaz, hogy gyönyörűek, és nagyon gyorsan úsznak!

p-29De, hogy milyen óvatosak, azt megtapasztaltuk. A víz alatti felvételekhez alig merült le a kamera, máris tova száguldottak! Oké, majd arrébb megyünk egy kicsit – gondoltuk. Tehát akkor kamera vízből ki, majd helyváltoztatás, és újra merülés. Persze a pisztrángok újra elillantak! Néhányszor eljátszottuk ezt a játékot, míg végül operatőrünk hasra vágta magát az egyik fastégen.

A monopodra erősített kamerát a könyökéig a hideg vízbe dugva mozdulatlanná “dermedt”! És láss csodát, a pisztrángok lassan visszaszivárogtak. Majd néhány perc után beindult az őrület, és csapatokban, néhány centiméterre “villogtak” a számukra furcsa, fekete doboz előtt. Hogyan is indultunk: Nemsokára itt a Karácsony! Az ünnepi vacsora egyik fontos eleme – nálunk magyaroknál – a hal, ami halászlé, sült hal, rántott hal formájában kerül az asztalra.

8-zila-1

 

Azt kívánjuk, hogy minden Kedves Nézőnk, Olvasónk ünnepi asztalán legalább ilyen hangulatos, szép teríték legyen!

 

Műsorunkat 2014. december 21-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink az 50. HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag