I. VERGA Vadászünnep – Család, Természet, Kultúra, Hagyomány

2014. szeptember 27. Alsópere

Az idei évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. VERGA Vadászünnepen az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központban egész nap családoknak szóló – a természethez, kultúrához és hagyományainkhoz kapcsolódó – programok váltották egymást: a vadászkutyák, a solymász bemutatói mellett különleges élményt nyújtott a népdalkör, a néptáncosok műsora, a vadászkürt show, valamint a nyilvános trófeabírálat. Az első, a természet védelme érdekében nyilatkozatot aláíró, ezer embernek ingyenesen kiosztott ízletes vadpörköltnek is óriási sikere volt.

V-11

Ismét ünnepi díszben várta a látogatókat a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Alsóperén található Bakony Zöld Szíve Központja. A hivatalos megnyitó előtt népzene, néptánc, valamint az MH Veszprém Helyőrségi Zenekar szórakoztatta az érkező vendégsereget.

IMG_0130-4-Edit

Az ünnepélyes megnyitón Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja, Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntő beszédeket követően a „Szakralitás Herend művészetében” című, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. porcelán kiállítását nyitotta meg Dr. Ködmön István, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatója és Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

IMG_0216-5

Az ünnepélyes megnyitót vadászkürt show, a gím-, őz- és vaddisznóteríték megáldása, valamint a nagyközönség számára rendkívül érdekes nyilvános trófeabírálat követte. A délutáni programok közt mindenki találhatott magának tetszőt: solymászbemutató, természetfotó-, valamint festmény kiállítás, vadászkutya bemutató, állatsimogató, erdei iskolai foglalkoztató szerepelt a rendezvény kínálatában.

IMG_0497-2

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. hagyományteremtő céllal kicsit másfajta rendezvényt, egy vadászünnepet rendezett Alsóperén, a tavaly szeptemberben ünnepélyes keretek között átadott Bakony Zöld Szíve Központban. A rendezvény szlogenje: „CSALÁD, TERMÉSZET, KULTÚRA, HAGYOMÁNY”.

IMG_0475-2

Azért a család, mert a család ősidők óta a társadalom alapvető egysége, nemzetünk egyik alapköve. A család a gyermeknevelés helye, ezen keresztül válik a társadalom és a nemzeti kultúra fenntartójává és gyarapítójává. A VERGA Zrt. fontosnak tartja, hogy a „Bejárható Magyarország” kormányprogramban hangsúlyos erdei rekreációt és természetközeli nevelést a gyerekeknél kezdje, ezért a mostani rendezvénnyel is a családokat szólítja meg. Az eseményen a vállalat családi programokat kínált, minden generáció önfeledten és kulturáltan szórakozhatott.

V-7

Azért a természet, mert a modern 21. századi természetvédelem nem lehet öncélú és kirekesztő. A természetvédelem nem nélkülözheti a harmóniát az erdőgazdálkodással, a vadgazdálkodással, a horgászattal, a műemlékvédelemmel, az építészettel és más kapcsolódó ágazattal.

IMG_0330-5

Ma Magyarországon reális az a törekvés, hogy a kapcsolódó törvények – természetvédelmi-, erdő- és vadászati törvény – kódexszerűen egy azonos elv alapján aktualizálásra kerüljenek, ezért szerepel a rendezvény szlogenjében második helyen a természet. A VERGA Zrt. célja a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás harmóniájának elősegítése és bemutatása.

IMG_0236-5

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek, mint erdő- és vadgazdálkodónak erkölcsi kötelessége az erdészeti, vadászati és egyéb hagyományok, valamint a kultúra megőrzése. E cél érdekében a vállalat minden lehetséges alkalmat megragad, hogy a tevékenységéhez kapcsolódó kultúrát ápolja. A VERGA Zrt. a vadgazdálkodási és erdőgazdálkodási tevékenységét úgy végzi, hogy a kapcsolódó írott és íratlan szabályokat betartsa és ezzel is a vadászat és az erdészet társadalmi elfogadottságát növelje, valamint a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás harmóniáját erősítse.

V-10

A rendezvényre érkező első ezer látogató aláírt egy természetvédelmi nyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy a Magyarországon mindenkor hatályos természetvédelmi előírásokat, a természetben való viselkedés egyéb írott és íratlan szabályait betartja, illetve a tőle elvárható mértékben tesz azért, hogy ezen szabályokat mindenki betartsa.

IMG_0305-5-Edit

A VERGA Zrt. az I. VERGA Vadászünnep alkalmából „Levél az erdőből” címmel rajzversenyt hirdetett kicsiknek és nagyobbaknak. Közel ezer csodaszép gyerekalkotás érkezett a felhívásra, amelyek elbírálása a rendezvény előtt megtörtént, a gyerekek a díjakat a vadászünnepen vehették át.

V-12

V-14

V-15

A látogatók szép élményekkel térhettek haza. A szervezők a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően már gondolatban tervezik a 2015-ös vadászünnep programjait.

Filmünket október 12-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag