Az Erdők Hete országos nyitórendezvényén „Muzsikált az erdő”

2014. szeptember 27-én Fehérvárcsurgó határában a Gaja-völgyi Tájcentrum adott otthont a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” rendezvénynek, amely a XVIII. Országos Erdők Hete nyitóeseménye volt.

 

A rendezvényt Ugron Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára hivatalosan megnyitotta és kiemelte, hogy a minisztérium célja, hogy az állami erdőgazdaságok által „megnyissa” az erdőket a látogatók előtt, ezért is az idei Erdők Hetének központi témája a magyar erdők turisztikai szerepe.

muer-1

Az Erdők Hetét az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta évente rendezi meg, azzal a céllal, hogy országosan felhívja a figyelmet az erdők jelentőségére, fontosságára, a megnyitó alkalmából Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára felkötötte az egyesület szalagját a VADEX Zrt. zászlajára.

muer-5muer-3

A jelenlévőket köszöntötte rendezvény házigazdája, Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Szabó Lajos, a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat főszervezője és Balsay Miklós, az „Erdőért” Egyesület elnöke. A rendezvény példaértékű összefogás eredménye, hiszen a fent említett szervezetek és a Muzsikál az Erdő Alapítvány mellett a helyi Erdőkért Egyesület és a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség is bekapcsolódott a megvalósításba.

muer-12

A „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” a 11. éve szerveződő, Príma Díjas „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat dunántúli bemutatkozása. A csodálatos erdei helyszín, a Gaja-patak szurdokvölgye egyedülálló, természetes erdőtömb a Székesfehérvár környéki kultúrtájban. Változatos növény- és állatvilága, sajátos klimatikus viszonyai különleges akusztikájú szabadtéri koncertteret biztosítottak a rendezvénynek.

muer-4

Az erdő lombkoronája alatt az 1996-ban alakult Győri Egyetemi Zenekar Mozart G-dúr hegedűversenyét és Mozart G-mol szimfóniáját szólaltatta meg Ménesi Gergely, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának a karmestere vezényletével, aki a kezdetektől fogva fellépője, támogatója, sőt egyik emblematikus alakja a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozatnak.

muer-6

A programok összművészeti jellegére jellemzően kiemelkedő képzőművészeti esemény részeseivé váltak a jelenlévők. A Szeles-árokban található Erdei Szentélyében felavatásra került Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás című emlékplakettje, melyet megáldott Jákob János protestáns tábori püspök és megszentelt Hortyi Gábor atya.

muer-7

A rendezvényen résztvevő több száz fős közönség megismerkedett a Gaja-völgye természeti értékeivel az erdőmérnökök által vezetett erdei túrán, a sportolni vágyókat pedig kerékpártúrával, tájékozódási versennyel várták. A gyermekek képzőművészeti, ügyességi programokon vettek részt a Pisztrángos tónál, a székesfehérvári Vadmadárkórház madárbemutatója családok tömegeinek a fegyelmét keltette fel.

muer-9

muer-10

Az idei „Muzsikál az erdő” fotópályázat díjnyertes képeinek kiállítását is megtekintették a jelenlévők és természetesen nem maradt el a helyi termékek és ételek bemutatója sem. A rendezvényre jellemző módon a napot kötetlen beszélgetés és tábortűz zárta, ahol érezhetővé vált, hogy a „Muzsikál az erdő” nemcsak bemutatkozott a Dunántúlon, hanem az erdő és a művészetek értékeit is eljuttatta a Székesfehérvár környéki emberek szívéhez, lelkéhez.

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

(szöveg: Vadex Zrt, képek:HAZAI VADÁSZ)