Túrafelszerelés KISOKOS – Modern túrafőzők: 100 éves konstrukció – modern szemlélettel!

A modern túrafőzők családjában, találkozik egy több , mint 100 éves konstrukció a mai modern szemlélettel, a környezettudatos gondolkodással.

f10

Száz évvel ezelőtt a régi sarkköri expedícióknál kifejlesztettek egy olyan edény- főző zárt rendszert, amivel a leghatékonyabban és a legkisebb üzemanyag felhasználással tudtak főzni szélsőséges körülmények között a kutatók ( a Déli-sark az Antarktika közepén, 2804 méter magasságban található, az éves középhőmérséklet itt -49 Celsius-fok- szerk ).s2Sarki expedíción mindenekfelett való, hogy az élelem elsősorban is egészséges és tápláló legyen a lehető legnagyobb fokban. A skorbutot, ezt a rettegett betegséget, régente elkerülhetetlennek tartották, ha valaki hosszabb időt tölt a sarkvidéken. Élelmiszereink tudományos alapossággal való gondos megválogatásával megelőztünk minden olyas betegséget, amely közvetve vagy közvetlenül a magunkkal vitt eleségnek lett volna tulajdonítható.

s1Másodsorban lehető könnyűnek kell lennie a szánutakra rendelt élelemnek, figyelembevévén mindamellett, hogy az erősen sűrített tápanyag nehezebben emészthető és kevésbé egészséges, és hogy kemény hidegekben a test melege csak tekintélyes mennyiségű zsíros és lisztes élelmiszerrel tartható fenn. Úgyszintén figyelembe veendő, hogy a szánutazáson az eleség ne kívánjon hosszas főzögetést, minthogy a magunkkal vihető tüzelő mennyisége szűkre szabott.”  (Scott: Angolok a déli sarkvidéken-MÁSODIK FEJEZETAz élelmiszerek)

Egyszemélyes túrafőző - https://www.youtube.com/watch?v=tq2kEMDW_ZQ

Egyszemélyes túrafőző – https://www.youtube.com/watch?v=tq2kEMDW_ZQ

Rájöttek arra, hogy a rendkívüli hidegben, a nagy szélben, a hő nagy része eltávozik, ha az edény nincs egy rendszerben a főzővel. Változtattak tehát a korábbi, kevésbé hatékony szerkezeten, és így született meg a mai modern túrafőző őse! A mai típusokkal ezért tényleg rendkívül üzemanyag takarékosan tudunk főzni, hiszen a hő nagy része az edényhez jut, és nem illan el oldalt. Ennek a modern túrafőző rendszernek a képviselője a képen látható egyszemélyes főző, ahol össze van építve a főzőfej az egyszemélyes kis edénnyel.

 

IMG_9862IMG_9863IMG_9865

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen az igények jócskán kibővítették a modern túrafőzők választékát, és ezt a fejlődést a Hi-Tech technológia katalizálta! Nézzük csak ezt a másik változatot (lenti képen), ahol a már meglévő főzőnkhöz hozzá tudunk csatlakoztatni egy olyan edényt, amin van egy hőtükrös rács. Ez megakadályozza, hogy a főzőből kijövő gázláng ereje elillanjon!

Modern túrafőző, hőtükrös ráccsal - https://www.youtube.com/watch?v=GiWOo3SK-SE

Modern túrafőző, hőtükrös ráccsal – https://www.youtube.com/watch?v=GiWOo3SK-SE

Ezt az edényt gyakorlatilag külön is be lehet szerezni, és párosítani a meglévő főzőnkhöz. Ráadásul van rajta két praktikus műanyag borítású fül, illetve egy szintén speciális szigeteléssel ellátott fedő.

 

IMG_9869IMG_9878IMG_9879

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyártók még egy praktikus ötlettel meg is toldották ezt az edényrendszert: a fedőre néhány lyukat helyeztek el. Ezzel megkönnyítették, hogy – ha esetleg tésztás ételt főzünk – kényelmesen le tudjuk önteni a vizet róla, anélkül, hogy kiborulna a vacsoránk!

( forrás: http://www.grube.hu/ , képek: HAZAI VADÁSZ – HAZAI HORGÁSZ )