FONTOS KÖZLEMÉNY – A “TALÁLT” őzgidák témaköréhez!

Kérjük olvassa el minden jó indulatú, lelkes állatvédő, természetvédő, túrázó, és erdőt járó ember!

 

“Szeretnénk” nyomatékkal felhívni mindenki figyelmét egy igen kellemetlen és általában szomorú következményekkel járó jelenségre, amivel az elmúlt napokban sajnos több esetben is találkoztunk. Minap hívott egy aggódó hölgy minket telefonon és kétségbe esve mondta a következőket:
“Találtak” egy őzgidát, akinek az anyukáját “biztosan lelőtték a vadászok” és szegényke úgy “sírt”, hogy nem volt szívük otthagyni.
Azóta próbálják cumiztatva életben tartani, de nem tudják mihez kezdjenek vele, ezért felhívtak minket, hátha tudunk kezdeni valamit az “elárvult” gidával…….

 

kérlek-ne

 

Sürgősen tisztázni kell pár dolgot és nagyon gyorsan rendet tenni a fejekben…… amíg nem túl késő!

 

1. Őzgidát nem szokás “találni”!
A suta elfekteti a gidáját ha táplálkozni vagy inni indul, esetleg ha veszélyt érez a közelben. Ez történik akkor is, ha ember kerül a közelébe. Ilyenkor az elfektetett gida órákon át magára maradhat, de ez semmilyen károsodást sem okoz neki.

2. A vadászok SOHA nem lövik le a sutát a tavaszi-nyári időszakban, de télen is már csak akkor, amikor a gida teljesen független az anyjától és képes ellátnia magát. Az sajnos lehetséges, hogy kóbor kutyák megfogják a sutát, vagy oly mértékben megzavarják, hogy elszakad a gidájától, de ez az esetek igen kis hányadában fordul csak elő. Emberi zavarásra az őz nem érzékeny, minden esetben a közelben marad és csak az alkalomra vár, hogy visszamehessen a gidájáért.

3. Az elfektetett gidának az egyedüllét ijesztő lehet, hiszen elképzelhető , hogy rövid kis életében először kerül tőle távol az anyja, közben lehet akár már éhes is, ezért egy idő után elkezdi hívni a sutát. Ez nem sírás, hanem az egyetlen kapcsolat az újszülött gida és a suta között.

4. A természetből bármilyen vadon élő állat illegális elvitele bűncselekmény, aminek súlyos következményei is lehetnek. Egy őzgida vadgazdálkodási értéke 50.000,- Forint.

 

10427686_458504324285746_646367398917727630_n

Nagyon fontos: Az “elárvult” gidát (amit a jóindulatú, ámbár tudatlan és ostoba emberi magatartás tesz árvává) nagyon nehéz felnevelni. Az esetek nagy hányadában a nevelés sikertelen, a gida szörnyű kínok között elpusztul. Hiába próbálja meg a hibát elkövető ennek a felelősségét később valaki más nyakába varrni, mondván gyorsan keres egy vadászt aki biztosan ért az ilyen probléma kezeléséhez, ez sajnos nem így működik!

 

Aki a Természetben jár, legalább a legalapvetőbb szabályokkal legyen tisztában! És viselkedjen a legnagyobb alázattal az élővilág felé.

 

Kérjük, hogy minél többen osszák meg ezt, mert most születnek az őzgidák és talán így még megmenthetjük többnek az életét! Köszönjük!

 

( forrás: https://www.facebook.com/gyulaj.huntinghungary  , első kép: Budakeszi vadaspark )