Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. június 8-i adás

Vadászati Kultúra Napja a Thury-várban / Ökoturisztikai fejlesztések a Keszthelyi-hegységben / Baláta-tavi stég avatás / “Tűzjelzést jelentek – gyakorlat céljából!” / Megújult a Gaja-völgyi Tájcentrum / A zselici dombvidék gyöngyszeme: a Vörösalma Vadászház

 

Vadászati Kultúra Napja a Thury-várban

IMG_2327A Vadászati Kulturális Egyesület és Várpalota önkormányzata közösen rendezték meg május 24-én, immár ötödik alkalommal a Thury– várban a Vadászati Kultúra Napja rendezvényt. Délelőtt 9 órakor, ünnepélyes keretek között került sor a megnyitóra, melyen többek között Oláh Csaba a VKE elnöke méltatta a korábbi rendezvényeket, részletezte a nap eseményeit, és ismertette Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözlő levelét.

 

IMG_2514

Stábunk nemcsak az alaposan előkészített, jó hangulatú eseményeken történteket rögzítette, de számos interjút is készített, melyekben a szervezők, résztvevők, és látogatók mondják el véleményüket, gondolataikat. Ízelítőként nézzünk néhány témát, ahol stábunk elidőzött: vad és halételek főzőversenye, vadászkürt fesztivál, íjász bemutató, Országos Szarvasbőgő Bajnokság, solymász bemutató, vadászkutya fajbemutató, történelmi vadászruha bemutató, TIMBERSPORTS favágó bemutató, kirakodóvásár, koronglövő verseny.

 

IMG_2538A főzőversenyen hazánk legkiválóbb „vadász-szakácsai”-, a Hétházpusztán megrendezett lövészversenyen a koronglövészet szerelmesei, az Országos Szarvasbőgő Versenyen a bátor bika-imitátorok, a hagyományos Bársony István Országos Prózamondó versenyen pedig általános és középiskolás fiatalok mérhették össze tudásukat.Az eseményekben bővelkedő nap fénypontja a Nagyboldogasszony templomban megrendezett orgona- és vadászkürt koncert volt. Bán István orgonaművész és a Vadászkamara Kürtegyüttes előadásában, Bán Beatrix közreműködésével Szent Imre herceg élete és a vadászathoz fűződő szoros kapcsolata előtt tisztelgő orgona- és vadászkürt koncertet hallhatott az érdeklődő közönség.

 

Ökoturisztikai fejlesztések a Keszthelyi-hegységben

bak1A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet négy tagtelepülésén – Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Válluson valósul meg a Bakonyerdő Zrt. “A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” c. pályázata. A projekt a kilátók és pihenőhelyek építésén kívül egy látogatóközpont kivitelezését, tanösvények létrehozását, valamint egyéb közjóléti elemek gyártását és elhelyezését foglalja magába, melyek átadó ünnepségére érkezett a HAZAI VADÁSZ stábja.

 

IMG_1332Érdemes ide ellátogatni, mert a 380 méter magas Láz-tetőn megépített fa szerkezetű kilátóról csodás panoráma nyílik a Kovácsi-, a Tátika- és a Meleg-hegyre is. A 18 méter magas kilátót a Vállus tanösvény nyomvonala is felkeresi. A Vállusi tanösvény a község belterületének központjából indul, és 15 állomáson keresztül tárja fel a környék természeti szépségeit, nevezetességeit – ilyenek például a Vadlán-lik barlang, a Kutyatemető vagy a Szent Miklós-forrás. A tanösvény nyomvonalának teljes hossza 14 km, mely több kisebb hurokból épül fel, amelyek önmagukban is bejárhatók, körbezártak.

 

Baláta-tavi stég avatás

IMG_2595A Baláta-tavat most már sokkal jobban meg tudják majd közelíteni az ide látogatók. A KASZÓ Zrt. közjóléti beruházása segít ebben, egy olyan speciális stég rendszerrel, amely lehetővé teszi a környezet, a madárvilág megfigyelését.  Átadták az 540 m hosszú Dr. Marián Miklós sétányt, amely a fokozottan védett Baláta-tó területén épült. A sétányról közelről is megfigyelhető Magyarország legrégebbi, az 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ősláp élővilága.

 

IMG_2599

 

A stégrendszer a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát. A Baláta-tó kb. 174 hektáron terül el, melyet 300 ha védőzóna övez. A láp számos védett fajnak ad otthont. Korábban a különböző természetvédelmi előírások okán a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg azonban már a frissen átadott stégrendszer segíti a környék megismerését.

 

 

“Tűzjelzést jelentek – gyakorlat céljából!”

IMG_2192Antal Zoltán tűzvédelmi főelőadó,  a KEFAG Zrt. erdőőrzési felügyelője ezzel a telefonbejelentéssel indította el a 2014-es kiskunhalasi Erdőtűzoltási és Terepvezetési Navigációs Gyakorlatot. A HAZAI VADÁSZ stábja az előkészítéstől a kiértékelésig forgatott, és rögzítette a erdészeti szakemberek és a tűzoltók együttes, összehangolt tevékenységét, melynek itt a KEFAG Zrt. területén, évekre visszamenő, komoly hagyománya van. – “Ezekkel a gyakorlatokkal meg tudjuk valósítani mindazokat a dolgokat, amik vélhetően segítenek, a hatékonyabb erdőtűzoltásban, előrébb viszik a magyar erdők tűz elleni védekezését. Mert nekem ez a küldetésem, ezt kell végig csinálnom. Az erdők tűz elleni védekezésében kell szerepet vállalnom. És rájöttem, hogy ez jó. Jó dolog látni mások arcán azt a megelégedettséget, hogy tudtam nekik segíteni.

 

IMG_2226Nekem ennyi pont elég. Nem kell több, csak látni kell a tűzoltók lelkesedését, amikor visszatérnek a “szimulált tűzfészektől” (megtaláltuk!, eloltottuk!), hogy fülig érő szájjal és nagy elánnal mesélik el, hogyan is találták meg önállóan a kijelölt pontokat az erdőben. Én több, mint 56 000 ha erdő védelméért felelek. Semmilyen körülmények között nem elfogadható számomra az, ha nem találnék oda minden egyes erdőrészlethez. “Sokszor vagyok “tűz-közelben”, éppen ezért fontos megismernem ezt az erőt. Tűz– Őselem: a meghajtó és a pusztító energia. Légy óvatos, törekedj az önuralomra! Egyike a négy őselemnek. Ellentétével, a vízzel együtt alkotják minden élet forrását. Pusztító ereje képes mindent az ősállapot egységébe visszarendezni.”

 

Megújult a Gaja-völgyi Tájcentrum

IMG_1140oA Gaja-völgyi Tájcentrum Fejér megye egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. Csodálatos hely a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos erdőivel. A szurdok hűs nyugalma, a völgyperemekről elénk táruló panoráma felejthetetlen hellyé teszi minden kiránduló számára a Tájcentrumot. A VADEX Zrt-nek köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg itt. Kiemelt beruházási elem a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, a természetírás legnagyobb alakjának, Bársony Istvánnak édesapja.

 

IMG_0715 pisztrángostóFelújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás. Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a VADEX Zrt. erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a jelenlegi beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd. A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére és stabilizálására is sor került.

 

A zselici dombvidék gyöngyszeme: a Vörösalma Vadászház

IMG_1162Gyönyörű völgy, 1,5 ha felületű tó szigettel, hatalmas rét, arborétum és egy varázslatosan szép vadászház látványa fogadta a HAZAI VADÁSZ stábját, amikor az erdei útról megérkeztünk a Vörösalma Vadászházhoz. Kaposvártól délre, a zselici dombvidék erdővel borított dombvidékén található ez a hangulatos vadászház, amelyik nem csak a vadászati örömöket kereső emberek, hanem a családi körben kikapcsolódni vágyók számára is megfelelő környezetet és szolgáltatást nyújt.

 

IMG_1198A terület természeti szépségei mellett a vadászati jelentősége is kiemelkedő! Ezen a vidéken a terítékre hozott gímbikák érmes százaléka 50% feletti, ez a “Vörösalmai Bika” hazája! – “A szakmai is úgy hívja: a Vörösalmai Bika: 2002-ben esett nálunk. A korábbi években is ismertük, fotóztuk, tudtuk a bőgő helyét, és mindig izgalommal vártuk, hogy vajon visszaérkezik-e a bőgő helyére. Szerencsére tartotta! 2002-ben került terítékre, a Világranglista jelenlegi 10. helyezettje, 14, 05 kg trófea tömegű, és a nemzetközi trófea bírálat során 263,88 pontszámot kapott.”

 

Filmünket 2014. június 8-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag