Megújult és vadászati, erdészeti emlékházzal bővült a Gaja-völgyi Tájcentrum

Május 22-én Fehérvárcsurgó közelében, a VADEX Zrt. Szent Istvánról elnevezett vadaskertjének kapujában avatták fel a gyönyörű erdei környezetben található új turisztikai attrakciókat és a Bársony István Emlékházat.

IMG_0932o

A VADEX Zrt-nek köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg a Kelet-Bakonyban, felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás.

IMG_0936o

A Gaja-völgyi Tájcentrum Fejér megye egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. Csodálatos hely a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos erdőivel. A szurdok hűs nyugalma, a völgyperemekről elénk táruló panoráma felejthetetlen hellyé teszi minden kiránduló számára a Tájcentrumot.

IMG_0955o

Fejér megye legnagyobb erőgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tulajdonosa és egyben fenntartója, működtetője a Gaja-völgyi Tájcentrumnak. A vállalat területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja-völgyében található. A VADEX Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség által kezdeményezett pályázaton nyert támogatást a területén található Kéktúra szakasz fejlesztésére.

IMG_1050o

Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a vállalat erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a jelenlegi beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd. A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére és stabilizálására is sor került.

IMG_1175 albaregiaforrás

Kiemelt beruházási elem a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, a természetírás legnagyobb alakjának, Bársony Istvánnak édesapja.

IMG_1140o

Az épület nem csak emlékház, hanem egy kis létszámú csoport befogadására is alkalmas oktatási és bemutatási lehetőséget biztosító helyszín is egyben.

IMG_1057o

Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már első királyunk, Szent István idejében is kedvelt vadászterület volt, ő is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról. Államalapító királyunk nevét viselte az országos kék jelzés útvonalán 1938-ban rendezett túra is.

IMG_0998oIMG_1001oIMG_1011o

Az eseményt Szent István túrának, illetve Szent István turistavándorlásnak nevezték el. Ezeket a történelmi tényeket szem előtt tartva a VADEX Zrt. úgy döntött, hogy államalapító királyunknak emléket állítva a történelmi múlttal rendelkező fehérvárcsurgói vadaskertjét Szent István vadaskertnek nevezi el. Az esemény kapcsán Szent István királyunk szoboravató ünnepségére is sor került.

IMG_1068o

A közjóléti és turisztikai fejlesztéseket Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, miniszterelnöki megbízott…

IMG_1073o

L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, valamint Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója adta át.

IMG_0930oIMG_1173 albaregiaforrásIMG_0715 pisztrángostó

IMG_0678 ádámévahídIMG_8727oIMG_8537o

A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal népszerű célpontjai mostantól gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadják az ide érkezőket.

Filmünket 2014. június 8-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( forrás: http://www.vadex.hu/hu/ )