Recept: Itt a bodzaszezon! – Szörp, lekvár, sütemény, ínyencség, méz, tea, pezsgő

Májusban és június elején nyílik a bodza!

Számos gyógyhatása ismert, például kiválóan szabályozza a veseműködést, megfázás esetén a virágjából készült tea izzasztó és köptető, a gyümölcs főzete a görcsszerű fejfájás ellenszere, mandula- és torokgyulladás ellen pedig nagymamáink tejjel leforrázva ajánlották.

10314016_518816688240394_8632428427216996331_n

Szörp, lekvár

Többségünknek a bodzáról a mennyei szörp jut eszünkbe, ám azt kevesen tudják, hogy számos egyéb módon is felhasználható. A teljesen érett fekete bogyójából készíthetünk például bodzalekvárt, amely remek köhögéscsillapító és erősíti az immunrendszert. Nincs más dolgunk, mint hogy 1 kg terméshez 80 dkg cukorból és 2 dl vízből szirupot készítünk, ebbe belekeverjük a bodzát, és sűrűre főzzük. Fontos, hogy kis üvegekben, száraz dunsztba tegyük.

Sütemény, ínyencség

Különleges süteményt készíthetünk, ha például a muffin tésztájába keverjük az érett bogyókat. Továbbá igazi ínyencséget kapunk, ha a fehér virágokat fahájjal szórjuk, lisztel, tojással és mandulával panírozzuk, majd forró olajban kisütjük. Egyúttal a bodza virágából csinálhatunk mézet, teát és pezsgőt is.

Méz, tea, pezsgő

A méz elkészítéséhez a virágokat 30 perc főzést követően átszűrjük, cukrot, citromlevet adunk hozzá, és 45 percig tovább főzzük. A gyógyító erejű teához csupán 2–4 fej virágra, forrásban lévő vízre és 10 percre van szükségünk.
A pezsgőkészítésnél a virágokat alaposan megmosva tegyük egy nagy uborkás üvegbe, adjunk hozzá egy felszeletelt citromot, cukrot, majd öntsük le vízzel és borecettel. Ruhával letakarva 2 napig hagyjuk érni, majd szűrjük le és zárható üvegekben hideg helyen tároljuk.

 

Jó étvágyat!

 

( forrás:  https://www.facebook.com/MagyarFejlesztesiBank )