Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. május 25-i adás

Áll a piramis! – Megújult az iszkaszentgyörgyi kirándulóerdő / Interaktív ökoturisztikai fejlesztések Gemencen – II. rész / “Erdő Háza” – A Mecsekerdő Zrt. egyedülálló ökocentruma / A Benyovszky-kápolna és parkerdő újra a régi! / “Természetvédelem honvédségi területeken” – A Kelet-Bakony és a Kisalföldi Homokpuszta projektek

 

Áll a piramis! – Megújult az iszkaszentgyörgyi kirándulóerdő

IMG_1238Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a Bakony kapujában, a VERGA Zrt.-nek köszönhetően újjáépült, és megszépült a kőpiramis és környezete. 2014. május 8-án Iszkaszentgyörgy közelében avatták fel a csendes, gyönyörű környezetben található piramist, és az erdei kirándulóhelyet. Iszkaszentgyörgy mindig is közkedvelt kiránduló célpont volt, évszázadok óta vonzotta az utazókat, főurakat: Amadékat, Bajzáthokat, Pappenheimeket. A kastély mögötti területen magasodó Piramiták kedvelt kiránduló helye volt a grófi Pappenheim családnak, mivel lenyűgöző látványt kínált a parkra, a kastélyra. A VERGA Zrt. úgy döntött, hogy közjóléti fejlesztéseinek keretében újjáépíti azt a kőpiramist, amely egészen a 60-as évekig állt.

 

Interaktív ökoturisztikai fejlesztések Gemencen – II. rész

IMG_0899Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában, valamint a Gemenci erdő területén elkészült fejlesztések interaktív és élményadó módon mutatják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágát, valamint a magyar erdő- és vadgazdálkodás , a halászat és a méhészet évszázados értékeit. Gemenc egyedülálló növény- és állatvilágával, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejeként hazánk kivételes természeti értéke, a nemzet kincse.

 

 

“Erdő Háza” – A Mecsekerdő Zrt. egyedülálló ökocentruma

_DSC0414.NEFOrszágosan egyedülálló ökoközponttá vált a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának szálláshelye és oktatóbázisa. A Hetvehely felől megközelíthető Erdő Háza a 79 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházásnak köszönhetően maga állítja elő a működéséhez szükséges villanyáramot és a meleg vizet, üzemeltetéséhez szürkevízhasznosító-rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító teszi környezetbaráttá.

 

A Benyovszky-kápolna és parkerdő újra a régi!

IMG_7741A Gyulaj Zrt. különös figyelmet fordít a területein emberkéz alkotta építmények és épületek fokozatos felújítására. Nem hagyja elveszni a vidéki múltat, azért, hogy a valaha virágzó terület múltja egyben a jövője is lehessen a tájnak. Ennek szellemében döntött a hányatott sorsú Benyovszky családi kápolna renovációja mellett. A 2013. év végén elkezdődött felújítási munkálatok az erős megrongálódás és a kifejezetten rossz állapot miatt egészen 2014. késő tavaszáig elhúzódtak. A Gyulaj Zrt. jóvoltából a pontosan 100 éve épített kápolna 2014. tavaszára Benyovszky gróf eredeti szándékának megfelelően, újból teljes méltóságában állít emléket képviselőinek, örök nyugalmat adva az ág utolsó leszármazottainak.

 

“Természetvédelem honvédségi területeken” – A Kelet-Bakony és a Kisalföldi Homokpuszta projektek

hm1hm2

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának vezetésével megvalósult Keleti-Bakony és Kisalföldi Homokpuszta projektekben a honvédségi használatban álló területek természetvédelmi rekonstrukciója történt a közvetlen brüsszeli finanszírozású LIFE+ közösségi programból, amelyben az Európai Bizottság támogatásának aránya 75%.

 

life

A Kisalföldi Homokpuszta projektben a kisalföldi meszes homokpuszta a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. egyes Győr környéki katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése a fő célkitűzés. A helyreállítási munkák 2013-ban kezdődtek meg, de az első eredmények nagyon kecsegtetőek. Ugyanakkor tudni kell, hogy a homoki gyepek és az erdős-puszta helyreállítása rendkívül nehéz, évtizedekig tartó folyamat.

 

 

Filmünket 2014. május 25-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag