Backstage – Ökoturisztikai fejlesztések a Keszthelyi-hegységben

A Bakonyerdő Zrt. a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet négy tagtelepülésén – Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön és Válluson valósítja meg „A Keszthelyi- hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” c. pályázatot.

bak10

A projekt, a kilátók és pihenőhelyek építésén kívül egy látogatóközpont kivitelezését, tanösvények létrehozását, valamint egyéb közjóléti elemek gyártását és elhelyezését foglalja magába. 2014. május 9-én a Vállus, Balatongyörök és Vonyarcvashegy községhatárokban elkészült projektelemek átadó ünnepségére érkezett a HAZAI VADÁSZ stábja.

IMG_1328IMG_1326IMG_1332

Alig győztük rögzíteni vágóképeinket a megújult Láz-tetői kilátóról, a Büdöskúti pihenőházról, a Cseri-kapu pihenőhelyről, valamint a kialakításra került Balatongyöröki- és a Vállusi tanösvényről.

bak2

A 380 m magas Láz-tetőn megépített fa szerkezetű kilátóról csodás panoráma nyílik többek között a Kovácsi-hegyre, a Tátika-hegyre és a Meleg-hegyre is. A 18 m magas kilátót a Vállus tanösvény nyomvonala is felkeresi.

A Láz-tetői kilátó

A Láz-tetői kilátó

A Vállusi tanösvény a község belterületének központjából indul, és 15 állomáson keresztül tárja fel a környék természeti szépségeit, nevezetességeit – ilyenek például a Vadlán-lik barlang, a Kutyatemető vagy a Szent Miklós-forrás. A tanösvény nyomvonalának teljes hossza 14 km, mely több kisebb hurokból épül fel, amelyek önmagukban is bejárhatók, körbezártak. A tanösvény déli kiindulópontjának is tekinthetjük a Büdöskúti pihenőhelyet, mely szintén új közjóléti berendezésekkel és egy új 24 m²-es pihenőházzal újult meg.

A Büdös-kúti pihenőhely

A Büdös-kúti pihenőhely

Az elkészült Györöki tanösvény a Bélapi-pihenőtől délkeletre fekvő erdőtömböt tárja fel és mutatja be a turisták számára, 8 állomáshelyen keresztül. Az ösvényen felkereshetjük a Bél Mátyás-kilátót és a Szerelemdombot is. A Cseri-kapu, mely a Vonyarcvashegy felől érkezőknek képez bejáratot a Cseri erdőbe, asztalokkal és padokkal, valamint egy pihenőházzal újult meg.

Filmünket 2014. június 8-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )