Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. április 27-i adás

A tiszta erdőkért: Kaszón / Interaktív barangolás a Vadászati Múzeumban / Kamerával a Nyíri-erdőben / GATOR terepjárók tesztvezetése / Kilátóavatás a Bakonyban / Hódgondok a Szigetközben

 

A tiszta erdőkért: Kaszón

IMG_0573Az Országos Magyar Vadászkamara éppen tíz éve, 2004-ben indította útjára első alkalommal központilag szervezett tavaszi természettakarítási akcióját, amely azóta mozgalommá nőtte ki magát és amelyen évről-évre egyre több általános- vagy középiskolás diák, a természeti környezetért felelősséget érző felnőtt, valamint sok erdész és vadász vesz részt. Sajnálatos tény, elszomorító tapasztalat, hogy erőfeszítéseink ellenére az erdők-mezők hulladékterhelése mind jobban fokozódik. A vadászok szemét-mentesítő akciójához – mi sem természetesebb – a Kaszó Zrt. is csatlakozott.

 

kastely_kerites_01Interaktív barangolás a Vadászati Múzeumban

A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan közgyűjteménye, amely a 21. századi, fenntartható vadászat elveit közvetíti a látogatóknak, és azokat a legmodernebb interaktív eszközökkel terjeszti. A múzeum nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása, környezettudatos viselkedésre való nevelése.

 

Kamerával a Nyíri-erdőben

nye5A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő Nyíri-erdőt egykoron a Duna-Tisza közi homokpusztai tölgyesek gyöngyszemeként tartották számon. A terület jelentőségét bizonyítja, hogy Erzsébet királyné, Kittenberger Kálmán, majd Fülöp angol herceg is ellátogatott ide. A Nyíri-erdőbe érkező vándor a fák között kis csodavilágba toppan: itt találja ugyanis az 1848-as szabadságharc emlékeit őrző múzeumot, a fából épített Hubertus-kápolnát, az aradi vértanúk tűzzománc-képeivel díszített kopjafákat, az erdészház mögötti kör alakú hársfaligetben pedig egy millenniumi emlékművet, valamint a park tőszomszédságában a Makovecz Imre tervei alapján felépített Vackorvár Erdei Iskolát.

 

IMG_9935GATOR terepjárók tesztvezetése

Április második szombatján még az időjárás is kegyes volt azokhoz a vállalkozó kedvű érdeklődőkhöz, akik jelentkeztek a John Deere GATOR terepjárók tesztvezetésére, melyet a KITE Zrt. – mint hazai forgalmazó – szervezett a nagytétényi ORFK lőtéren. A HAZAI VADÁSZ forgatócsoportja az első pillanattól az utolsóig ott volt a rendhagyó eseményen. A GATOR-ok, – melyekből többféle is rendelkezésre állt – szépen sorban várták az indulást. Mielőtt azonban a tesztpályán felbőgtek volna a motorok, a vendégek egy rövid előadás keretében győződhettek meg a kis terepjárók műszaki paramétereinek kiválóságáról.

 

v8Kilátóavatás a Bakonyban

Veszprém megye újabb idegenforgalmi nevezetességgel és turisztikai látványossággal gazdagodott. Április 17-én, a Bakony legmagasabban fekvő települése, Tés közelében ünnepélyes keretek között avatták fel a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott, 18,48 méter magas kilátót, melynek névadója a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakja, Széchenyi Zsigmond, aki a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját 1911-ben, majd első szarvasbikáját 1916-ban.

 

Hódgondok a Szigetközben

IMG_0144Egyre több kárt okoznak a visszatelepült hódok a Duna felső szakaszán – állítják a KAEG Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei. A kontinensünk legnagyobb testű rágcsálói által kidöntött faanyag mennyisége éves szinten meghaladja az 500 köbmétert. A ma már a Duna teljes hazai szakaszán megtalálható faj állománynagysága jelenleg mintegy 900 egyedre tehető. A legjelentősebb populáció valószínűleg a Szigetközben él, ezért mostani műsorunkban ennek a tájegységnek a hódhelyzetét szeretnénk bemutatni, a következő adásainkban azonban még visszatérünk a témára és ellátogatunk majd a Hanságba, ahol inkább az okoz problémát, hogy a számtalan szűkebb vízelvezető csatorna némelyikében a hódok által épített kisebb gátak jelentősen, akár tizedére képesek csökkenteni a lefolyó víz mennyiségét.

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin április 27-i adásában, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )