Ajánló – HAZAI HORGÁSZ TV Magazin – 2014. március 6-i adás

A Halgazdálkodási és halvédelmi törvényről / FEHOVA – 2014: Maros Mix – DOVIT – Big Carp Baits / A MOHOSZ köszöntötte 2013. évi bajnokait / Múzeumi állapotjelentés

 

A Halgazdálkodási és halvédelmi törvényről

mo-1A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény 2013. szeptember 1-vel lépett hatályba, a végrehajtási rendelete pedig  január 1-én. A jogszabályi fogalmazások azonban nem mindig egyszerűek és nem is könnyű követni, hogy melyik rész, milyen összefüggésben van a másikkal. Ezért a MOHOSZ szövetségi irodája részéről egy olyan tájékoztató összeállítást készítettek, és tettek közzé honlapjukon, amely nem törődik azzal, hogy a horgászatra vonatkozó jogszabályi előírás a törvényben foglalt, vagy annak végrehajtási rendeletében található. Az anyagot egyes témakörökre kibontva állították össze, mely talán jobban segíti a tájékoztatást és a horgászok eligazodását az új szabályok között.  A MOHOSZ ügyvezető elnökét, Fürész Györgyöt erről, és a törvény alkalmazásának első tapasztalatairól kérdeztük.

 

FEHOVA – 2014: Maros Mix – DOVIT – Big Carp Baits

fehova_2014_logo_kicsi_magyarAz idén 21. alkalommal került megrendezésre a FeHoVa, a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás. A 2014. február 13-16 között zajló kiállítás honlapján Fekete István sorait olvashattuk : “Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem. Ősi harc ez, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete.” Több piacvezető horgászcikk gyártót, forgalmazót is megkérdeztünk 2014 évi terveiről, újdonságairól.

 

A MOHOSZ köszöntötte 2013. évi bajnokait

IMG_7868Az országos szövetség január 24-én ünnepi ülésre hívta a 2013. évben Európa-bajnoki és világbajnoki aranyérmes és dobogós helyezést elért válogatott versenyzőit, csapatait és a csapatok szövetségi kapitányait. Az ülésen a nemzetközi horgászversenyeken kiemelkedően szereplő versenyzők eredményeiket elismerő plaketteket kaptak. Az igen eredményes szakágak szövetségi kapitányainak munkáját oklevéllel és plakettel ismerték el. Az elismeréseket a MOHOSZ ügyvezető elnöke, Fürész György és Nagy Attila a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottságának elnöke adta át. A rendezvényre meghívót kaptak a “Magyar Horgászválogatott – TEAM HUNGARY” támogató cégek képviselői is. A támogatók évről-évre komolyabb mértékben járulnak hozzá a versenysport finanszírozásához, sikereihez, így az ünnepség alkalmat adott arra is, hogy a MOHOSZ és a válogatott versenyzők is megköszönjék a segítséget.

 

Múzeumi állapotjelentés

kastely_kerites_01Az utolsó szakaszához érkezett a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumnak helyet adó hatvani Grassalkovich-kastély átépítése. A kiemelt állami beruházásnak minősülő rekonstrukciós munkálatokra bruttó értékben számolva nem kevesebb, mint 4 milliárd forint támogatás jut. A március végére tervezett átadási határidő a kivitelezők szerint reálisan tartható.

szechenyi_vadasz_muzeum_logo_OK

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai már állítják össze azokat a preparátumokat, műtárgy-másolatokat, kiállítási és installációs elemeket, amelyeket be kell építeni a vadászati múzeum kiállításába. Az épületen végzett munkáknak lassan lezárulnak, azon túl már csak a belső terek múzeumi hasznosítása, kialakítása folyik.

Az átadást követően ez lesz a kontinensünk legnagyobb ilyen jellegű múzeuma, csupán Koppenhágában van egy halászatot és vadászatot bemutató – a hatvaninál valamivel kisebb – közgyűjtemény. Hatvanban jön létre Európa legmonumentálisabb diorámája is, amely a vizes élőhelytől a Kárpátok csúcsáig minden élőhelyet bemutat. A 200 négyzetméter alapterületű – preparátumokkal gazdagított – dioráma legmagasabb pontja több mint 10 méter magasan lesz.

 

HAZAI HORGÁSZ TV Magazin március 6-án, 12:30 órakor az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/horgasz

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-horgasz

www.facebook.com/fhmag

 

( szöveg és képek: HAZAI HORGÁSZ )