Nincs lehetetlen! – Erdei Attila így készít minőségi pelletet 10 perc alatt házilag

Jó néhány éve megjelentek az első pelletek a horgászboltok polcain, és azóta már számtalan típus be is bizonyította fogósságát a vízparton. Amikor úgy érezzük, hogy nem fejlődik már tovább a piac, és azt gondoljuk, hogy már nem lehet újat kitalálni, mindig jön valami. A gyártók éveken keresztül a különböző ízekkel, méretekkel, színekkel tudtak variálni, de forradalmi újítással senki nem tudott előrukkolni. Erdei Attila azonban mégis kitalált valamit! A csodacsali fogósságához pedig nem fér kétség, ezt az elmúlt években elért versenyeredményei is igazolják. Lássuk, miről is van szó…

Jó néhány éve megjelentek az első pelletek a horgászboltok polcain

Jó néhány éve megjelentek az első pelletek a horgászboltok polcain

Tartalom

Aki ismeri Erdei Attilát, az tudja, hogy rendkívül agilis, fanatikus horgász. Folyton azon töri a fejét, hogyan lehetne valami új és roppant fogós dolgot megvalósítani. Legyen az egy szerelék-összeállítás, horgászat közbeni csalivezetés, vagy jelen esetben egy csalikülönlegesség. A pelletkészítés körülbelül két évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne. Egy olyan csalit szeretett volna csinálni, amivel eredményesen tud kifejezetten nagytestű halakat fogni, akár versenykörülmények között is. Rájött, hogy a legattraktívabb csali egyben a legfrissebb is, tehát a frissen, természetes összetevőkből (házilag) elkészített dolgok jobban felkeltik a halak érdeklődését.

Az egész alapja a pelletpor

Az egész alapja a pelletpor

Öntsük a pelletport egy műanyag edénybe…

Öntsük a pelletport egy műanyag edénybe…

… és üssünk a tetejére egy darab tojást

… és üssünk a tetejére egy darab tojást

 

                                                                                                                                 Elkezdte tehát tesztelni a különböző adalékokat, melyek szóba jöhetnek a pelletkészítés során. A kiindulási alapja az egész dolognak az volt, hogy a csalit nagytestű halaknak szánta. Ezek természetesen sokkal óvatosabbak, és csak ritkán jelentkeznek pár perc elteltével a horgász etetésén. Vagyis többet kell rájuk várni, mint a kisebb társaikra. Logikus tehát, hogy egy nagyon lassan oldódó pellet sokkal hatékonyabb lehet, mint egy gyorsabban oldódó. Ezt a tulajdonságát a csali a hozzáadott tojásnak köszönheti. Röviden összefoglalva a dolgot, Attila egy úgynevezett pelletport talált ki, amit hasonlóképpen kell elkészíteni, mint egy bojlit. Tojást tartalmaz, tehát a hő hatására kicsapódott fehérje tartja össze a granulátumokat, egyben ez adja a csali rendkívül magas protein tartalmát is

A minimális olaj elősegíti, hogy a pelletek véletlenül se ragadjanak bele a nyomókészülékbe

A minimális olaj elősegíti, hogy a pelletek véletlenül se ragadjanak bele a nyomókészülékbe

Habár a pelletpor tartalmaz aromát is, nyugodtan felturbózhatjuk egy kis aktivátorral

Habár a pelletpor tartalmaz aromát is, nyugodtan felturbózhatjuk egy kis aktivátorral

Egy konyhai robotgéppel keverjük össze a tésztát

Egy konyhai robotgéppel
keverjük össze a tésztát

 

 

 

Forma

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mitől lesz pellet formája a csalinak? Mert a bojlikészítésnél már jól ismert kinyomópisztoly nem alkalmas erre a célra. A szabályos hengerformát még csak-csak el lehet vele készíteni, de akkor még nem is beszéltünk a furatról, valamint a kis átmérőkről. A Mester azonban egy meglepetést tartogat a számunkra, és mindössze 10 perc alatt elkészíti az azonos méretű, kifogástalan állapotú pelleteket. Attila egy tenyérnyi méretű eszközt használ a csali elkészítéséhez. Precíz ember lévén még azt is hozzáteszi, hogy a dobozban található pelletpor (100g) egy tojás hozzáadásával válik tökéletessé. Egy kiskanál olivaolaj, és egy kiskanál aroma kerül még a masszába. Ezt követően egy konyhai robotgéppel, mindössze fél perc alatt elvégzi az amúgy pepecselős műveletet. Ha ez megvan, egy speciális fatáblára helyezi a pellet alapját nyújtó, illatos tésztát, a pelletkészítő segítségével pedig elkezdi kiszaggatni a szabályos, átfúrt szemeket. Ezzel még nincs vége. A nyers és nedves pelletek felületét meghinti némi pelletporral. Ez majd később arra szolgál, hogy a vízben a csali felületéről valamennyi ízanyag leoldódjon, ínycsiklandozó felhőt képezve a horog körül, így mutatva utat a halknak az etetés felé.

 

Következő lépésként, tegyük bele a fából készült sablonba a már elkészült, nyers masszát…

Következő lépésként, tegyük bele a fából készült sablonba a
már elkészült, nyers masszát…

…majd lentről felfelé haladva…

…majd lentről felfelé haladva…

… a pelletnyomó segítségével, szaggassuk ki a pelleteket

… a pelletnyomó segítségével, szaggassuk ki a pelleteket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utolsó és talán legizgalmasabb mozzanata az egésznek a hőkezelés, melyet Attila egy mikrohullámú sütőben végez. 650 W teljesítményen két perc alatt nyeri el végleges állagát a házi készítésű pellet. Saját szememmel győződhettem meg az eredményről, és biztosíthatom önöket, hogy az egész procedúra nem tartott tovább 10 percnél. Ennyi ideje pedig mindenkinek van, és ha a páratlan hatékonyságot vesszük figyelembe, és módunk van rá, akkor megéri beszerezni egy ilyen ötletes szerszámot.

A képsorozat segítségével most már bárki egyszerűen tud horgászatához a saját igényeinek megfelelő, friss és bizonyítottan fogós, horgos pelletet készíteni. Ez a két nagyszerű termék segítséget nyújt a kísérletező kedvű horgászok egyéni ötleteinek megvalósításában is. A pelletpor három ízesített (méz, eper, hal) és egy natúr változatban kapható. A pelletnyomó készülék pedig három különböző méretben készül (7, 9, és 11mm). Erdei Attila ezúttal bebizonyította nekünk, hogy mindössze 10 perc alatt lehet rendkívül fogós, átfúrt pelletet készíteni házilag.

( szöveg: Egedi Róbert, képek: Pintér Tamás )

.

.