Backstage – Vendégségben az Iharosi Erdészetnél – Ágneslak: az Igazi Nyugalom Szigete

Február utolsó hetének egy ködös hajnalán az Időkép.hu csapatával megerősített HAZAI VADÁSZ stábja óriási várakozással indult el Nagykanizsa felé, hogy a kb. két órás autózás után onnan a 61-es kaposvári út 181 km kövénél végre beforduljon egy erdei útra. Arra, amely az Ágneslaki Vadászház felé vezetett a kora tavaszinak tűnő erdőben.  Már a 4,5 km hosszú kanyargós út is bőven adott látnivalókat. Az utolsó jobb forduló után következő látványra mégsem voltunk felkészülve. Hatalmas, sűrű lombozatú tuják között feltűnt a Vadászház impozáns épülete.

asasasa

Hatalmas, sűrű lombozatú tuják között…

A SEFAG Zrt. Iharosi Erdészete Somogy megye délnyugati részén, a Dráva folyó völgyét követve terül el, mintegy ötven kilométer hosszúságban. Északnyugatról Zala megye, délnyugatról az országhatár, keletről a taranyi Rinya-ág, északkeletről a Kaszó Zrt. erdei határolják.

asasasass

….feltűnt a Vadászház impozáns épülete

A kiterjedt, összesen 7943 hektáron gazdálkodó erdészetet három nagy, többé-kevésbé összefüggő erdőtömb alkotja. Közülük a legnagyobbat, a mintegy 3700 hektáros Zsitfai erdőtömböt 2001-ben csatolták az Iharosi Erdészethez. A Zala megyébe is átnyúló iharosi vadászterület nagysága 5100 hektár. A dombvidéki adottságú terület közel 72 százalékos erdősültséggel bír. Nagy értékű tölgy- és bükk erdőállományaiban, vadrejtő fiatalosaiban a gímszarvas mellett meghatározó jelentőséggel van jelen a vaddisznó.

Császár György erdészeti igazgató

Császár György erdészeti igazgató ismertette meg velünk az Iharosi Erdészetet

A Vadászház körül húzódó Ágneslaki Arborétum a Dél-Dunántúl legszebb fekvésű. legidősebb dendrológiai gyűjteménye. Telepítése báró Inkey Pál iharosi földbirtokos nevéhez fűződik, aki erdőgondnokára, Metzli Kamill erdőmérnökre bízta a gyűjteményes kert kialakítását.

aasa

Az Ágneslaki Arborétum a Máriás-patak völgyében fekszik, a területet tavak veszik körül

Az arborétum telepítése 1920-1925 között zajlott. A báró 1934-ben a kertben nyári lakot is építtetett, amelyet feleségéről, a lengyel származású Sztankovánszky Ágnesről Ágneslaknak nevezett el.

asasas

A világ minden tájáról származó fenyőféléket és lombos fafajokat telepítettek a területre

Metzli Kamill az Ágneslaki Arborétum telepítéséhez 1920-ban fogott hozzá. A világ minden tájáról származó fenyőféléket és lombos fafajokat telepített a területre. Kiváló esztétikai érzékkel alakította ki a kertet, ahol a különböző termetű, lombszínű örökzöldekből álló facsoportok ápolt tisztásokkal alkotnak harmonikus tájképet. Munkájában Pagony Károly erdőmérnök segítette.

asasa

Az örökzöldekből álló facsoportok ápolt tisztásokkal alkotnak harmonikus tájképet

Az Ágneslaki Arborétum a Máriás-patak völgyében fekszik, a területet tavak veszik körül. A kiváló talajnak és az évi 800 mm csapadéknak köszönhetően a fák többsége napjainkra párját ritkítóan nagyra fejlődött. A tájra jellemző szubmediterrán klímahatás, és a környező halastavak éghajlat-kiegyenlítő hatása miatt az arborétum fái védettek a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

asaas

A telepített fák között megtalálható az északi tájakat idéző fenyők számos változata

A telepített fák között megtalálható a hatalmas virágaival díszítő liliomfa és tulipánfa, valamint az északi tájakat idéző fenyők számos változata. Az arborétum Porrog község határában fekszik, területe nyolc hektár. A helyi védettségű természetvédelmi terület a SEFAG Zrt. Iharosi Erdészetének kezelésében áll.

asas

Az Ágneslaki Vadászház első osztályú kényelmet biztosít az itt tartózkodó vendégei számára

A festői szépségű félszigeten fekvő és egy védett arborétum alatt meghúzódó, 16 férőhelyes Ágneslaki Vadászház első osztályú kényelmet biztosít az itt tartózkodó vendégeink számára.

asas

Stábunkat egy kosárnyi frissen sütött házi pogácsával várták – “a kép félórával megérkezésünk után készült, így már csak egy fél kosárnyi pogácsa látható”

A forgatás ideje alatt megértettük, hogy az “Ágneslak: az Igazi Nyugalom Szigete” szlogen egyáltalán nem túlzás. Bárki ellátogat ide, biztosan megérinti az őstermészet, amely itt kitapintható!

Életképek:

Előkészület

Előkészület

"Hogy is volt?..."

“Hogy is volt?…”

Fogyóban...

Fogyóban…

A tűz vonzásában

A tűz vonzásában

Szóval így készül a HAZAI VADÁSZ egy epizódja!

Szóval így készül a HAZAI VADÁSZ egy epizódja!

Fa karok, lábak

Fa karok, lábak

Örökzöldek rhododendronnal

Örökzöldek rhododendronnal….

... és operatőrrel

…. és operatőrrel

Lent ...

Lent …

...és fent

…és fent

Februári tavasz

Februári tavasz

Örökzöld és víz

Örökzöld és víz

Örökzöld és toboz

Örökzöld és toboz

Itt a tavasz!

Itt a tavasz!

Itt a tavasz! - Beszéljük meg.

Itt a tavasz? – Beszéljük meg!

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin március 2-i adásában, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo  ( új! )

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )