Backstage – A Balaton déli felén: a Szántódi Erdészet – II. rész

Egy korábbi adásunkban már bemutattuk a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének erdő- és vadgazdálkodását. Akkor az ágazatok szakirányítói az Aliréti Vadászházban készített interjúkon keresztül mutatták be mindennapi tevékenységüket. Idén januárban, az igazi tél beálltával azonban újra ellátogattunk a Magyar Tengerhez, hogy megkérdezzük, mire számítanak a 2014-es esztendőben, illetőleg, hogy kint a terepen, a gyakorlatban is megnézhessük mindazt, amiről korábban már beszélgettünk.

A Karádi Vadászház

A Karádi Vadászház

Vendéglátóink a Karádi Vadászházban fogadtak, amely ma már nemcsak a vadászok számára nyitott, hanem a természetet szerető turistáknak is –  http://www.vadaszhaz.eu/ . A tágas nappaliban forró tea, frissen sütött házi pogácsa, és meleg kályha fogadta stábunkat, Czah Éva, és Odri Károly a Vadászház üzemeltetőinek jóvoltából.

asasa

A tágas nappaliban forró tea, frissen sütött házi pogácsa, és meleg kályha fogadta stábunkat

A Karádi Vadászház specialitása a mákos-magos pogácsa osztatlan sikert aratott, íme így készül:       Backstage spot: http://www.youtube.com/watch?v=zx_xrAATo38

asasa

A mákos-magos pogácsa itt készült: Karádi Vadászház

A Vadászháznál lovaglási lehetőség is van, így kicsit összebarátkoztunk a hideg szélben is meleg barátsággal megnyilvánuló “pacikkal”. Operatőrünk ebben is élen járt, így a közeli felvételeknek már nem volt akadálya.

assa

A hideg szélben is meleg barátsággal megnyilvánuló “pacik”

Iberpaker Gábor igazgató – Szántódi Erdészet – részletezte a téli időszak vadgazdálkodási feladatait, külön kiemelve az elkövetkezendő hetekben jelentkező agancsgyűjtést. Érdemes majd odafigyelni a filmben ezekre az intelmekre, hiszen ha felemelünk egy hullott agancsot, elvisszük a területről, akkor könnyen bajba kerülhetünk! Ne felejtsük el, hogy a hullott agancs a területen tevékenykedő vadgazdálkodóé, és ez nemcsak egy egyszerű tulajdoni kérdés.

asasa

Ne felejtsük el, hogy a hullott agancs a területen tevékenykedő vadgazdálkodóé, és ez nemcsak egy egyszerű tulajdoni kérdés

Természetesen a téli időszak feladatairól is faggattuk, amelynek egyik napi szinten végzett tevékenysége a vadetetés, amely szálas takarmánnyal, szemes és siló kukoricával történik. A területen felállított, és a vad által ismert, látogatott vadetetőkhöz rendszeresen ki kell szállítani az igény szerint változó mennyiséget. Ha szükséges, akkor tonna számra!

asasa

asasa

Az első vadetetőtől gyalogosan folytattuk utunkat a téli erdőben, mivel a nyomok, és kísérőink szerint is, komoly rudli húzódott meg a közeli hegyhát mögötti völgyben.

asas

Gyalogosan folytattuk utunkat a téli erdőben

Az állatok nem mentek messzire az etetőtől, várták a szinte menetrendszerűen érkező kukorica szállítmányt. Az információ igaz volt!

asa

Hamar észrevettek minket

assas

“Megkonzultálták” a helyzetet

Csendesen visszahúzódtunk, és visszatértünk séta ideje alatt szépen megrakott vadetetőhöz. A következő helyszín egy szép völgy volt, amelynek egyik sarkában sorakoztak a szálas takarmány bálák. Ezt a “fogást” is szeretik szarvas barátaink, hiszen mint a képről látszik, jól szétszórták táplálkozás közben.

ass

Ezt a “fogást” is szeretik szarvas barátaink

Egy recept erejéig térjünk még vissza a Karádi Vadászházhoz, hiszen így Nézőink is el tudják otthon készíteni ezt az igazi csemegét.

asas

A mákos-magos pogácsa receptje

A Szántódi Erdészetről készített filmünk második részét a HAZAI VADÁSZ TV Magazin február  2-án, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják az ECHO TV csatornán!

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )