Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. január 19-i adás

Évértékelő a VERGA Zrt.-nél / Fácán- és fogolytenyésztés Lenesen / OTIS puskatisztító szet / „Hegyen innen, hegyen túl” – könyvajánló / Vadászati főidény tapasztalatai a Gyulaj Zrt.-nél / Festetics Imre Állatpark

 

Évértékelő a VERGA Zrt.-nél

IMG_4939Túlzás nélkül állítható, a tavalyi esztendőben a VERGA Zrt. bizonyult az egyik legaktívabb állami erdőgazdaságnak. „A jövő a kezünkben van” címet viselő közjóléti beruházás-sorozat keretében számos olyan, főként turisztikai célokat szolgáló fejlesztési projekt valósulhatott meg, amelynek eredményeképpen jó néhány honfitársunk ismerkedett meg az erdészek és a vadászok tevékenységével, került közelebb az erdőhöz, s ezen keresztül jócskán javult az ágazat társadalmi megítélése. Természetesen mindemellett magas színvonalon folytak az erdő- és vadgazdálkodási munkálatok is.

 

Fácán- és fogolytenyésztés Lenesen

IMG_6239Dusnok község határában található az ország legjelentősebb állami fácán- és fogoly-törzsállomány telepe. Innen, a Gemenc Zrt. telepről történik a hazai apróvad gazdálkodók jó részének kiváló minőségű fácántojással való ellátása. Az erdőgazdaság az állami fajvédelmi terv előírásai alapján ugyancsak itt, Lenesen teremtette meg a magyarországi fogolytenyésztés alapjait, amikor 2005-ben létrehozta Magyarország egyetlen fogoly-törzstelepét. Így biztosítva ennek az egykor igen elterjedt – és pár évtizede még nagyszámban vadászott – őshonos madárnak a Kárpát-medencei fennmaradását.

 

OTIS puskatisztító szet

otisAz amerikai OTIS termékcsalád többféle kivitelű fegyvertisztító készlettel segíti a vadászokat, sportlövőket vagy a fegyveres testületek tagjait, beleértve a mesterlövészeket is. A hagyományos tisztítórendszerekhez és eszközökhöz képest az előnye, hogy nincs szükség a körülményesen alkalmazható puskavesszőre, a fegyvert a karbantartáshoz nem kell szétszedni. Jellemzője a kompakt méret, vagyis akár a vadászatra is magunkkal vihetjük, ahol akár az is előfordulhat, hogy kint a területen szennyeződik a cső, és a lövés biztonsága megkívánja az azonnali, korrekt tisztítást. Rendkívül egyszerű használata miatt a magyar vadászok körében is hamarosan óriási népszerűségre fog szert tenni.

 

Hegyen innen, hegyen túl” – könyvajánló

Hidvégi könyv-SÁRGAAhogy azt a külhoni vadászat szerelmesei és Hidvégi Béla világvadász tisztelői már megszokhatták, a nemzetközi szinten legismertebb magyar vadász ezúttal is valami újdonsággal készül a februári FeHoVa kiállításra, ott fogja ugyanis bemutatni legújabb könyvét, amely a „Hegyen innen, hegyen túl” címet viseli majd. A vadászirodalmi különlegesség hivatalos premierjére február közepéig még várni kell, a Hazai Vadász nézőit azonban már most beavatjuk néhány „műhelytitokba”… A Prihoda Judit festőművész által illusztrált kötet nem csupán a vadászoknak, hanem minden természetszerető olvasónak tartogat érdekességeket. Kilenc nagy fejezetét a szerző életét gyermekkorától napjainkig bemutató, vadászati és üzleti pályafutását összefoglaló önéletrajzi visszaemlékezések színesítik. Ráadásul komoly – a középiskolások, valamint a felsőfokú intézményekben tanulók számára különösen hasznos – oktatóanyagnak is tekinthető, azáltal, hogy a benne szereplő vadfajokat részletesen bemutatja.

 

Vadászati főidény tapasztalatai a Gyulaj Zrt.-nél

_MG_0222Nem sok olyan vadgazdálkodó található Magyarországon, akinek a vadászterületéről olyan kimagasló minőségű trófeák kerültek ki, amelyek a hivatalos nemzetközi és hazai ranglistákon egyaránt előkelő helyen állnak. Még kevesebb azonban az olyan jogosult, aki azzal is büszkélkedhet, hogy mindezt több nagyvadfaj esetében is sikerült elérnie. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ezek közé tartozik, hiszen a világ- és magyar ranglistás dámtrófeái mellé az utóbbi években felzárkóztak a kapitális vadkan trófeáik is. Az erdőgazdaság kezelésében lévő, több mint 29 ezer hektárnyi vadászterület kiváló élőhelyet biztosít Magyarország szinte összes nagyvadfajának. Az állami erdészeti részvénytársaságok közül a Gyulaj Zrt-nél a legnagyobb a vadászat jelentősége, a vadásztatásból és a vadhús értékesítéséből származó árbevételüknek ugyanis nem kevesebb mint 30-35 százalékát teszi ki az éves árbevételnek. Annak ellenére, hogy a vadászati évből még jó egy hónap hátra van, megkérdeztük, milyen tapasztalatokkal zárták a főidény eddigi részét…

 

Festetics Imre Állatpark

IMG_7696Gyenesdiás és Keszthely határában, az elkerülő út mellett immáron másfél éve fogadja a látogatókat a Festetics Imre Állatpark. A komoly turisztikai vonzerővel bíró létesítményt a Bakonyerdő Zrt. hozta létre. A három területrészből álló, összesen 4,2 hektáros kertben az érdeklődők az hazai vadfajokkal, a magyar kutyafajtákkal és az őshonos háziállatokkal ismerkedhetnek meg. A haszonállatok közül szarvasmarha, sertés, ló, kecske és juhfajták, tyúkfélék és víziszárnyasok láthatóak, a gímszarvas, az őz, a dám, a vaddisznó, a fácán, és a fogoly bemutatása mellett.

 

HAZAI VADÁSZ TV Magazin január 19-én vasárnap, 11 órakor az ECHO TV csatornán!

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )