Jön a tavasz?! – A 2013-as év slágere: YAD – Világító, lítium LED-es waggler úszó

A 2014-es év januárjában eddig kacérkodott velünk horgászokkal az időjárás. Ennek hatása meg is volt mind a baráti körben, mind nálunk! Telefon és személyes beszélgetések során elsők között szerepelt az első peca idejének, helyének tervezése. Hiszen már elmúlt a december, jó idő is van, sütöget a Napocska: ergo kicsit tavasz van?! Akkor meg mire várunk? Tehát akkor beindulhat a horgászat feeling! Mi is előszedtük az elmúlt év néhány max. érdeklődéssel lereagált témáját, melyek közül kiemelkedtek a YAD lítium LED-es waggler úszós anyagaink:

2013.08.06 – Archív – Teszt-1: YAD – Világító, lítium LED-es waggler úszó

Dübörög” a nyári forróság, és ez bizony komoly akadálya lehet egy jó kis matchezésnek. Bármennyire felkészül az ember egy 35-38 fokos „megmérettetésre”, a végeredmény mindig kétesélyes. Nemrégen magam is kísérletet tettem egy egész napos wagglerezésre, de végül feladtam az esernyő alóli pecát.

Sebaj! Majd változtatok az időintervallum kiválasztásában, és legközelebb a késő délutáni indulást preferálom – gondoltam. Este 9-ig, 10-ig is kint fogok maradni, hiszen vannak star-light patronos úszóim! – úgyis régen próbáltam ezt a műfajt. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy az esti wagglerezéshez egy tasak világító patront sem fogok felbontani. Még a tervezett horgásznap előtt ugyanis a YAD-tól megérkeztek a lítium LED-es, világító waggler úszók, így kézen fekvő volt, hogy élesben fogom kipróbálni őket ( www.ehorgasz.hu ).

Még a tervezett horgásznap előtt a YAD-tól megérkeztek a lítium LED-es, világító waggler úszók

Persze nem bírtam ki, hogy még otthon ki ne bontsak egyet. Az alapos tanulmányozás után rájöttem, hogy a német gyártó nem találta fel a spanyol viaszt. Hiszen hasonló szisztémájú, nagyobb méretű úszót láttam már más forgalmazónál, sőt az én dobozomban is volt egy. Akkor hol lehet a különbség? Miért lett „újra melegítve” a régi szisztéma? Ekkor beugrott néhány bosszantó dolog a korábbi típusoknál. Azok eléggé nagy méretűek voltak, mert kellett a hely az elektromos „kütyüknek”. Össze is kellett tolni a részeiket, de a rögzítés a használat során – különösen a nagyobb dobásoknál – lassan megadta magát. A legnagyobb gondom viszont mégis csak az volt velük, hogy a világítás csak néhány órás éjszakai pecát „engedélyezett”, mert annyira volt elég a cucc. Ez akkor elvette kicsit a kedvemet a témától, és visszatértem a világító patronos típusokhoz.

A múlt felidézése helyett azonban most inkább nézzük sorjában, hogy mit is kapunk a YAD-tól ha világító, lítium LED-es 8 grammos waggler úszót szeretnénk!

A múlt felidézése helyett azonban most inkább nézzük sorjában, hogy mit is kapunk a YAD-tól ha világító, lítium LED-es 6 grammos waggler úszót szeretnénk!Az úszós szett egy cell-dobozban kapott helyett: 1 db úszótest + 1 db LED-es antenna + 2 db 3V-os lítium LED elem. Ez utóbbiakból csak egy darab kell az úszó működéséhez, a másik elem tartalék. Ez szimpatikus, hiszen ha gond van, akkor ahogy a régi nóta mondja: „van másik!” Az összeszerelés sem bonyolult: Ha a lítium elemet a tűs felével az úszótest felé helyezzük el az antennában, akkor nem világít az úszónk.

Ha a lítium elemet a tűs felével az úszótest felé helyezzük el az antennában, akkor nem világít az úszónk. Ilyenkor csupán az elem tároló pozíciót „veszi fel”!

Ha a lítium elemet a tűs felével az úszótest felé helyezzük el az antennában, akkor még nem világít az úszónk!

Ilyenkor csupán az elem tároló pozíciót „veszi fel”!

Ilyenkor csupán az elem tároló pozíciót „veszi fel”!

Ilyenkor csupán az elem tároló pozíciót „veszi fel”. Ha a lítium elemet az előzőhöz képest fordítva – azaz a tűs végénél – dugjuk az antennába, akkor az azonnal világítani fog! Ezután az antennát egy mozdulattal rögzíthetjük az úszótesthez. Ekkor a lítium elem besüllyed az úszótestben kialakított zárt csőbe!

Ha a lítium elemet – a tűs végénél – beledugjuk az antennába, akkor azonnal világítani fog!

Ha a lítium elemet – a tűs végénél – beledugjuk az antennába, akkor azonnal világítani fog!

Egy darab lítium elem aktív – világító – ideje etc. 90 óra a YAD gyári katalógus szerint, és ez minden tekintetben toronymagasan felülmúlja az évekkel ezelőtti, korábbi típusokat. Mivel az úszós szettben 2 darab lítium elemet kapunk alapból, ezért 180 óra éjszakai wagglerezéshez kapunk fényt az úszónktól. Az úszótest és az antenna rögzítésére pedig egyszerű, és megbízható műszaki megoldást talált a YAD.
 

Mivel az úszós szettben 2 darab lítium elemet kapunk alapból, ezért 180 óra éjszakai wagglerezéshez kapunk fényt az úszónktól. Ez több, mint 22 nap folyamatos éjszakai peca!

Mivel az úszós szettben 2 darab lítium elemet kapunk alapból, ezért 180 óra éjszakai wagglerezéshez kapunk fényt az úszónktól. Ez több, mint 22 folyamatos éjszakai peca!

Most pedig jöjjön egy kis matematika! Ha este fél 9-től, másnap hajnalig, kb. fél 5-ig folyamatosan használjuk világító úszónkat, akkor etc. 8 órás igénybevételt „vállaltunk be” – ehhez azért minimum két jó kávé is kell azért! Ha ezt vesszük alapul – és kihasználjuk az úszós szett mindkét lítium elemének erejét -, akkor több, mint 22 éjszakára elegendő a muníció. Ez jóval több lehetőség, mint ami az átlag magyar horgásznak kijut évente!

Film:   http://www.youtube.com/watch?v=Zp3VCma_TdU

Kapcsolódó tartalom

 

( szöveg és képek: HAZAI HORGÁSZ )