Backstage – Kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka!

Az elmúlt évben sok vadász rendezvényen, trófeaszemlén, kiállításon forgatott a HAZAI VADÁSZ stábja, és szinte valamennyin találkoztunk Bolyhos Laci bácsival, aki legtöbbször kiállítóként, vendéglátósként, a Bolyhos család többszörös termékdíjas pálinkáját, facebook-os zsargonnal szólva “osztotta meg” a látogatókkal. A vadásztársak is mindig szívesen tesztelték a különböző gyümölcsökből készült 50%-os nedűt.

IMG_7526

Azt kevesen tudják, hogy Laci bácsi is több mint húsz éve aktív vadászember, így szívesen eleget tettünk meghívásának, hogy bemutathassuk Nézőinknek, hogyan készül például a Bolyhos Ágyas Szilvapálinka, amely először 2004-ben nyerte el a ‘Magyarország legjobb pálinkája 2004-ben’ címet, a Pénzügyminiszter fődíját.

IMG_7499

1975-ben került kapcsolatba a vadászat szenvedélyével, de az akkori lehetőségek miatt a helyi vadásztársaságban csak igen lassan kerülhetett sor arra, hogy rendes tag lehessen. Néhány évig még a társas vadászatoknál elengedhetetlen hajtó szerepét is vállalta, több jelentkezővel együtt. Végül csak évekkel később nyílt lehetőség arra, hogy levizsgázzon és végre megízlelhesse a vadászat örömét, szépségét.

 

asasasDSCN5157

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úgy hozta az élet, hogy szinte a kezdetekkor sikerült egy aranyérmes gímbikát terítékre hozni, és ez az élmény tovább erősítette a vadászat iránti elkötelezettségét. Az apróvadat is megbecsüli, de igazán a vaddisznó vadászata áll hozzá a legközelebb.

IMG_7569

 

vadászat_cr1

 

 

“A hazai vadászterületeknél nincs szebb a világon!”

IMG_7567

 

“A vaddisznó egy olyan különleges vad, amelyet sokszor egyáltalán nem egyszerű kilőni, és talán ez a kihívás a legizgalmasabb a vadászatában! Reggeli cserkelése pedig igen szép, és roppant egészséges.” – osztotta meg velünk gondolatait. “A hazai vadászterületeknél egyébként nincs szebb a világon. Ezt azért is meggyőződéssel vallom, mert hat évvel ezelőtt teljesült gyermekkori álmom, és vadászként kijutottam Afrikába, Namíbiába. Bár szép trófeákkal tértem haza, köztük egy komoly gepárdéval, de már pár nappal a hazaérkezés után vaddisznóra mentem egy barátommal. A hazai levegő, a hazai táj mélyen a szívembe vésődött, hiszen itt születtem, itt Újszilváson, ahol most is élek.” – folytatta.

 

A pálinka főzés és a vadászat közel egyszerre, egy időben indult életében

 

A vadászati kultúra és a kulturált pálinka fogyasztás szorosan kapcsolódik a természethez. Mindkét esetben fontosak az írott és íratlan szabályok. Ha a vadászbarátok találkoznak, a sikerről vagy sikertelenségről jobb egy-egy pohárka igazi magyar pálinka mellett beszámolni egymásnak, főleg ha egy ízletes vadétel is követi a társalgást. Laci bácsi nemcsak fogyasztani, de elkészíteni is szereti a vadételeket, kedvencei a tárkonyos vadmalac leves, és a  vargánya gombás szarvas pörkölt, vörösborral, áfonya mártással. A pálinka főzés és a vadászat közel egyszerre, egy időben indult életében, és az azóta eltelt két évtized alatt mindkét tevékenységet ugyanolyan szenvedéllyel gyakorolja. A Bolyhos Pálinka az indulása óta hihetetlen mennyiségű oklevelet, elismerést szerzett, többek között:

IMG_7493

– 2006. novemberében 5 fajta pálinkájuk elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítést,

– 2007-ben 5 arany, 8 ezüst és 10 bronzérem mellett a Bolyhos Ágyas Cigánymeggy Pálinka lett a verseny fődíjasa, elnyerte a Magyarország legjobb pálinkája 2007-ben címet,

IMG_7501

– 2007-ben és 2008-ban újabb termékek kapták meg a Kiváló Magyar Élelmiszer díjat,

– 2010-ben további két pálinkájuk nyerte el a Kiváló Magyar Élelmiszer díjat. Ebben az évben a különböző versenyeken összesen 46 db érmet szereztek,

IMG_7513

– 2012-ben a Gyulán és Kecelen megrendezésre került pálinkaversenyeken összesen 56 oklevelet szereztek. A XV. Gyulai Kisüsti Pálinka Fesztiválon számos arany- ezüst- és bronzérem mellett 4 champion díjat is nyertek, és 2008 után ismét megkapták a “Magyarország Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje – 2012” díjat is.

IMG_7544

Újszilváson megcsodáltuk a 2003-ban épített új, az Európai Uniós követelményeknek megfelelő pálinkafőzdét, palackozót és gyümölcsaszalót, ahol a bérfőzés mellett már kereskedelmi főzés is történik. A Bolyhos család célja, hogy minél több emberrel megismertesse és újra kedvelt, rendszeresen és kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka. Ennek érdekében, megkezdték a pálinkakóstolók szervezését, amelynek keretében lehetőség van az Újszilvásra látogatóknak, a pálinkafőzde megtekintésére, a pálinkafőzés folyamatának megismerésére, ágyaspálinka kóstolására és vásárlására.

IMG_7561

A pálinka eredet védett hungarikum! Eredet védelem és név védelem Európában! Hogyan, mivel értük el ezt a csaknem sajnos egyedülálló sikert?

Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő- törköly használható fel pálinka készítéséhez. Csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak – mondja ki az idevonatkozó jogszabály. A ma már hungarikumnak számító ital általában 40-50-es szeszfokú.

Backstage spot: Bolyhos Zoltán elárulja a HAZAI VADÁSZ TV Magazin Nézőinek, hogy mi a titka a Magyarország legjobb pálinkája 2007-ben címet elnyert Bolyhos Ágyas Cigánymeggy Pálinkának: http://www.youtube.com/watch?v=mlDH4zFC7O8

IMG_7523

Kóstolás és más trükkök

Hogyan kell fogyasztani ezt az italt? Először is, mértékkel. A jó minőségű, de csak a jó minőségű pálinkát nem kell behűteni, ez tévhit! Ekkor ugyanis nem érvényesül a lényeg: a gyümölcsös élvezeti érték. A legjobb 16-18 Celsius fokon felszolgálni.

IMG_7529

A jó pálinka “sima, mint az olaj”, nincs határozott édes mellékíze, de gyümölcsös jellegénél fogva, mégis az érett gyümölcs illatát, édes ízét asszociálja. Az utolsó cseppeket hagyjuk a pohár alján, majd pedig, kis idő elteltével szagoljuk meg a poharat. Ez biztos próba: ha gyümölcs illatokat érzünk, akkor valódi pálinkát ittunk!

IMG_7552

A pálinkafőzés technológiája évszázados tapasztalatok összessége, és ez tette hungarikummá a magyar pálinkát!

Életképek:

Oda be szeretnék mászni!

Oda be szeretnék mászni!

asaas

Nem lehet! Nem engedem!

asasas

Oké, így is jó lesz!

asssas

Aha, a titok odabent van!

asass

A felhők felé…

sasaaas

A speciális “lőszertartó öv” – vadász nélkül…

sasassa

….vadásszal.

– Backstage spot: Akiknek az előző két kép kevés volt , hogy miről is van szó, azoknak a Műsorvezetőnk bemutatja, hogyan kell szakszerűen felvenni – némi segítséggel – a speciális “lőszertartó övet”: http://www.youtube.com/watch?v=jf_VHLYfL0c

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin február 2-i adásában, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják az ECHO TV csatornán!

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )