Backstage – A Dunától a Vértesig: a Süttői Erdészet

Pár nappal Karácsony előtt a Gerecse erdeiben forgatott a HAZAI VADÁSZ stábja. A Süttői Erdészet vadászházánál indult az ismerkedés a területen folyó rendhagyó erdő- és vadgazdálkodással, majd terepjáró segítségével egy-két magasabb pontra is eljutottunk. A Süttői Erdészet a Gerecse erdőgazdasági tájban, Komárom-Esztergom megyében helyezkedik el.

asasas

A Süttői Erdészet vadászházánál indult az ismerkedés a területen folyó rendhagyó erdő- és vadgazdálkodással

A HM-vagyonkezelésű területeken tevékenykedő Budapesti Erdőgazdaság Zrt. története 1965-ben kezdődött, amikor a Bujáki Erdészet és Lovasberényi Erdészet kezelése a Honvédelmi Minisztériumhoz került, s megalapították a jogelődöt, a HM Erdőgazdálkodási Igazgatóságot. A tárca a Süttői Erdészetet két esztendővel később vette kezelésébe, Kaszóval és az Uzsai Erdészettel egyetemben. 1973-ban azután egy átalakítást követően létrejött a Magyar Néphadsereg Budapesti Erdő- Mező- és Vadgazdaság Vállalat, amely 1993-tól mint HM Budapesti Erdőgazdaság Rt., majd mint Zrt. működött tovább, mígnem 2010-ben a tulajdonjoga a Magyar Fejlesztési Bankhoz került. 2013-ban a társaság nevéből kikerült a HM-re történő utalás, az új név: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

sasasa

A közel 38 ezer hektárnyi összterületből csaknem 31 ezer hektár az erdő, míg a többi terület részben mezőgazdaságilag hasznosítható gyep- és szántó

A gazdasági célok megvalósítása mellett ma már elsősorban a közjóléti és védelmi funkciókat helyezik előtérbe, de a honvédségi érdekek elősegítése és a honvédelmi célok megvalósítása továbbra is prioritást élvez. A közel 38 ezer hektárnyi összterületből csaknem 31 ezer hektár az erdő, míg a többi terület részben mezőgazdaságilag hasznosítható gyep- és szántó, illetve terméketlen terület. A Süttői Erdészet a Gerecse erdőgazdasági tájban, Komárom-Esztergom megyében helyezkedik el, a Dunától a Vértes hegységig húzódó hegyes-völgyes vidéken. Az önálló vadászházzal is rendelkező süttői vadászterület nagysága 8500 hektár, 85 százalékos erdősültséggel. A zárt erdőtömb nagy létszámú szarvas- és vaddisznóállomány eltartását biztosítja, de számottevő nagyságú és viszonylag jó minőségű a muflonállomány is.

asasas

Alacsony középhegység, tetői ritkán emelkednek 400-500 méter fölé

A Gerecse a Dunától a Vértes hegységig húzódó hegyes-völgyes vidék. Változatos tájképi szépségei, történelmi emlékei révén egyre nagyobb szerepet tölt be az idegenforgalomban. A vidék idegenforgalmi jelentőségét növeli a főváros közelsége, a Duna-kanyar szomszédsága. A Dunántúl közkedvelt kirándulóhelye. Alacsony középhegység, tetői ritkán emelkednek 400-500 méter fölé. Növényzete és állatvilága változatos. A tetőket kiterjedt mészkedvelő cseres tölgyesek borítják.

asasas

A tetőket kiterjedt mészkedvelő cseres tölgyesek borítják

A Gerecse háromszög alakú röghegység, amely apró és ferdén kibillent, főként mészkőből és dolomitból felépített rögök sorozatából áll. A rögvonulatok magas fekvésű, lösszel kibélelt árkos besüllyedéseket, medencéket fognak közre. A rögök oldala gyakran meredek, messziről virít a kopár mészkő vagy dolomit. A felszínt karsztos kőzetek építik fel, a külső lepusztulás lassú. A beszivárgó víz néhol barlangokat hozott létre. A 634 méter magas Nagy-Gerecse-hegy aljában, a Papréten és környékén karsztforrások buggyannak fel (Szépasszony kútja, Király-kút). Süttő községtől délre, a részben szőlővel borított 283 méter magas Haraszt-hegy kőfejtőjéből bányásszák az ismert és a XII-XIII. századtól kezdve szobrászati célokra előszeretettel használt fehér mészkövet.

asassa

A Gerecse háromszög alakú röghegység, amely apró és ferdén kibillent, főként mészkőből és dolomitból felépített rögök sorozatából áll

A régióban a szerencsések akár védett madarakat is megpillanthatnak, a vadlesre kiülve azonban minden bizonnyal szemmel kísérhetik a területen élő nagyvadjaink életét, melyekről csodálatos fényképek születtek már eddig is. Üzemtervezett területe 6.980 hektár, amelyből 4.423,5 hektár a Gerecsei Tájvédelmi Körzetbe tartozik. Ebből 364,3 hektár fokozottan védett. A többi terület szinte kivétel nélkül NATURA 2000 oltalom alá esik.

A Süttői Erdészetről készített filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin következő adásában, január 5-én, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják az ECHO TV csatornán!

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )