Az idei rendkívüli mértékű leürítés után elérte a tervezett vízszintjét a Tisza-tó!

Minden rosszban van valami jó!

Az idei rendkívüli mértékű leürítés után elérte a legkisebb tervezett vízszintjét a Tisza-tó. December 10-éig a szokásosnál 50-60 cm-rel alacsonyabb téli vízszintet tart a KÖTIVIZIG. Ez a halaknak és a halakat féltő horgászoknak egyaránt rossz hír, de ha már változtatni nem tudunk, keressük meg a jó oldalát.

A tározón az őszi szezon közel ugyanolyan népszerű, mint a nyári, azzal a különbséggel, hogy ebben az időszakban szinte mindenki horgászik ragadozóhalakra is. Méltán híres zarándokhelye a Tisza-tó a pergető horgászoknak. Az idei különlegesen alacsony vízállás következtében a korábban megszokottnál kisebb helyen koncentrálódnak a halak. A különösen alacsony vízszintből adódó nehézségek ellenére a becsületes horgász szép élményekkel gazdagodhat a következő hetekben is. Kedvező időjárás esetén a ragadozóhalra horgászók mellett a pontyozók is szép fogásokban bízhatnak, akár még decemberben is.

A víz visszahúzódása után természetesen számolni kell a sáros, nehezen megközelíthető horgászhelyekkel, de a nagyobb halsűrűség kárpótolhatja az elszánt horgászokat. Egészen a tartósan fagyos napokig fogható a süllő, a csuka, a balin, valamint a ponty, a kárász és a keszegfélék is. A sporthorgász nem húsforrásként tekint kedvenc hobbijára. A karácsonyi vacsorára való néhány halat azonban szívesebben tesszük az asztalra úgy, ha nem a hipermarketben vásároltuk, hanem egy jó Tisza-tavi horgászat eredményeként visszük haza.

( szöveg és kép: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft )