Apró trükkök ultralight feedereseknek – az aromázott csontit télen is megtalálhatják a nagyobb keszegek, kárászok, ne adj Isten, a pontyok!

Bár még a ködös messzeségben rejtőzik a jövő év első tavaszi napsugara, a novemberi – decemberi napokat érdemes felkészüléssel “leküzdeni”. Ebben segít nekünk a MAROS MIX teszthorgásza, Egedi Róbert. Kifejezetten a finom feederezést kedvelők figyeljenek!

A kora tavaszi első horgászatok már akkor is nagy örömet tudnak okozni a kiéhezett horgásznak, ha a megfogott halak mérete egy kicsit kisebb a megszokottól. Ezzel én is pont így voltam február legvégén, amikor meglátogattam a Szentes város szívében folydogáló Kurca csatornát. Régi kedvenc helyemen ezúttal a lefinomított feederes technikát gyakoroltam és különböző csalikat, horgászeszközöket teszteltem.

Szeretek keszegre horgászni!

Szeretek keszegre horgászni!

A miértekre kerestem a választ

A hétköznapi horgászatok nálam leginkább a versenyekre való felkészülésekről szólnak. Ilyenkor tudom mindenféle kockázat és tét nélkül kipróbálni a különböző etetőanyagokat, szerelékeket és minden olyan dolgot, amit élesben egy horgászversenyen nem tennék meg. Vagyis a mostani horgászatom is inkább egyfajta tapasztalatszerzés volt, hiszen tudtam, hogy nem fogok 10 kilós fogásokat elérni a kora tavaszi hideg vízben.

Két végén nyitott feederkosarakat használok. Ezekbe több élő anyagot és lazább etetőt tudok belehelyezni, mint a drót-csepp változatokba

Két végén nyitott feederkosarakat használok. Ezekbe több élő anyagot és lazább etetőt tudok belehelyezni, mint a drót-csepp változatokba

Nyolc fokos vízben sötét etetőt

Gyakran olvashatunk az etetőanyagok színéről és azok jelentőségéről a különböző médiákban. Ez különösen fontos szempont egy ilyen csatornán, ahol gyakori a vastag, fekete színű iszapréteg. Itt a sárga tónusú (más szituációkban kiválóan teljesítő) etetőanyag szinte hatástalannak bizonyul kora tavasszal, sőt inkább riasztja a halakat, mint vonzza. Habár a víz a szentesi Kurcán csak ritkán fagy be a rengeteg meleg vizes kifolyó miatt, de a víz ebben az időszakban is alig éri el a nyolc fokot. Tehát kifejezetten hideg, ezért csak a gyorsan oldódó etetőanyagok jöhetnek szóba.

 

Bevált feederes keverékem csatornákra

Bevált feederes keverékem csatornákra

Bevált feederes keverékem csatornákra

1 kg Tubertini Gold Medal Brown

1 kg Maros Mix Hidegvízi Feeder

2 dl Maros Mix Liquid Booster – Tutti-frutti ízben

Ez az etetőanyag összeállítás nagyon könnyen keverhető, garantáltan nem csomósodik és a hideg vízben is jól oldódik. A hozzáadott Liquid Booster aroma pedig egy intenzív, alkoholos adalék, ami a mederfenéken terjedve nagyon gyorsan felkelti a halak érdeklődését. Keszegek, kárászok és kisebb pontyok is jól reagálnak erre az összeállításra.

 

Aromát a csaliknak

A Maros Mix Extra Dip aromacsalád vastagon bevonja a csalit egy ízletes, sűrű folyadékkal

A Maros Mix Extra Dip aromacsalád vastagon bevonja a csalit egy ízletes, sűrű folyadékkal

Különösen a hideg vízben vált be a különböző élő anyagok aromásítása, melynek előkészítéséhez érdemes tudni pár dolgot. Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a nyüzsgő csontijaira véletlenül víz került és azok a csalis doboz falán azonnal szökni próbáltak. Nos, pont ez történik abban az esetben is, ha a lárvákra folyadék aromát öntünk. Erre a célra már léteznek speciális tetővel ellátott dobozok, melyekből garantáltan nem tudnak megszökni a csontik, pinkik. Nem mindegyik folyadék aroma alkalmas a horgon lévő élő anyagok aromázására. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtem el kísérletezgetni ezzel a módszerrel és hamar rájöttem, hogy az erőteljes alkoholos aromák szinte azonnal szétmarják csalijaimat, tehát használhatatlanok. A tömény, szirupszerű folyadék dip-ek viszont kiválóan vizsgáztak. Ha valaki ki szeretné próbálni ezt az eljárást, bátran ajánlom neki a Maros Mix Extra Dip aromacsaládot, ami vastagon bevonja a csalit egy ízletes, sűrű folyadékkal.
Hogy ennek mi a jelentősége? A válasz pofon egyszerű: hamarabb felkelti a halak figyelmét az így bejuttatott horogra való. Azt nem tudom, hogy a halak a konkrét ízt érzik-e vagy az aroma miatt megváltozott víz összetételét, de egy biztos: a módszer eredményes!

 

A feederkosár mérete

Kora tavasszal gyakori jelenség (és ezt ezúttal ismét megtapasztalhattam), hogy a szél erőteljesen fúj, ami tovább nehezíti a pontos horgászatot. Még akkor is, amikor egy közeli, 15 méteres távolságot választunk ki az etetésnek. Ennek apropóján készítettem magamnak egy olyan feederkosarat, melynek a mérete közepes, de az ólmozása már lényegesen kisebb, mint az eredeti változatnak. Ezt egyszerűen úgy értem el, hogy egy fúró segítségével kifúrtam a feederkosáron található ólomfelesleget. Így a súlya 30 grammról, csupán 18 grammra csökkent. Az ilyen megtömött kosár nagyobb szélben is biztosan dobható, de nincs terhelve a lágy feederbot.

18-as méretű horgokat és vékony, de nem túl lágy előkéket szeretem a legjobban, ehhez a fajta horgászathoz

18-as méretű horgokat és vékony, de nem túl lágy előkéket szeretem a legjobban, ehhez a fajta horgászathoz

A horog és annak súlya

A finom csatornahorgászatban különösen fontos, hogy a horog mérete és súlya összhangban legyen. Egy vastaghúsú nehéz kampóra tűzött csalit sokkal nehezebben vesznek fel a halak. Gyakorlatilag két éve kizárólag két fajta horgot használok (Tubertini Seria 2 Pink és Seria 26) és egy harmadik típust (Tubertini Seria 229) a method feederes technikához folyamatosan tesztelek. Azzal, hogy több tucat horgot kiszelektáltam, azt szerettem volna elérni, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítsem a horogelőke kelléktáramat. Extrém helyzetekben viszont változtatok, de erről majd talán egy másik cikkemben fogok írni. Ezúttal a Seria 2 Pink típusé volt a főszerep! Ennek legfőbb oka, hogy annak ellenére, hogy 18-as méretben rendkívül vékonyhúsú (a szár vastagsága ebben a méretben: 0,28 mm!), egyáltalán nem hajlamos a nyúlásra. Vagyis egy megakasztott darabosabb halat is gond nélkül meg lehet fogni a segítségével.

A kora tavaszi első horgászatok már akkor is nagy örömet tudnak okozni a kiéhezett horgásznak, ha a megfogott halak mérete egy kicsit kisebb a megszokottól

A kora tavaszi első horgászatok már akkor is nagy örömet tudnak okozni a kiéhezett horgásznak, ha a megfogott halak mérete egy kicsit kisebb a megszokottól

 

Sprőd előkék előnyben

A Kurca csatorna könnyen megközelíthető és egész évben jól horgászható víz. Tökéletes helyszín a gyakorlásra

A Kurca csatorna könnyen megközelíthető és egész évben jól horgászható víz. Tökéletes helyszín a gyakorlásra

Ha nem szeretnénk túl sokat gubancolni a tavaszi szélben, javaslom, hogy olyan előkezsinórokra kössük horgainkat, melyek kissé sprődebbek. Ezek ugyanis kevésbé gubancolódnak. Gondoljunk csak bele! A bedobott feeder szerelék akkor jó, ha az teljes hosszában kiterül a meder alján és nem pedig a kosár köré csavarodva várja a halak érkezését. Ennek apropóján jöttem rá, hogy a lágy monofil zsinórok használata inkább hátrány, mint előny. Nem nagyon használok 0,10 mm-esnél vékonyabb előkét, még a legóvatosabb halak horgászatához sem.

Mit vigyünk még magunkkal?

Kora tavaszi feederezéshez, ha módunkban áll, akkor feltétlenül szerezzünk be tűzőszúnyogot, vagy egy-két deci pinkit. Ezek a csalik sokkal fogósabbak, mint a nagyobb fehér csontik. Hozzáteszem, hogy ennek is meg van a szerepe, hiszen az aromázott csontit télen is megtalálhatják a nagyobb keszegek, kárászok, ne adj Isten, a pontyok!

( szöveg: Egedi Róbert, képek: Kazinczi Zsuzsanna, Kürti Sz. Péter )